2 Ekim 2017 Pazartesi

BAYATLAMAYAN POĞAÇA

Malzemeler
1 Su Bardağı Sıcak Su
1 Su Bardağı Sıvıyağ
200 gr Tereyağı
5 Su Bardağı Un
1 Çay Kaşığı Tuz
1 Paket Kabartma Tozu
1/3 Çay Kaşığı Karbonat
1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu
İç Malzemesi
150 gr Tulum Peyniri
1 Çay Kaşığı Pul Biber
Yarım Çay Kaşığı Karabiber
Üzeri İçin
1 Adet Yumurta
Susam
Çörekotu
Yapılışı
  • Tereyağını ve sıcak suyu yoğurma kabına alıyoruz. Tereyağı eriyene dek arada karıştırıp bekletiyoruz. Üzerine sıvıyağı ekleyip karıştırıyoruz.
  • Karışıma unun 4 veya 4 buçuk bardak kadarını katıyoruz. Unun bir yerine parmağımızla çukur yapıyoruz. Bu çukur kısma kabartma tozu ve karbonatı ekleyip üzerine limon suyunu koyarak kısa bir süre köpüklenip aktive olmasını bekliyoruz. Tuzu unun üzerine serpiyoruz ve yoğurmaya başlıyoruz. Gerektikçe un ilavesi yapıyoruz. Yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
  • Hamuru bu şekilde yarım saat kadar bekletiyoruz. Hatta bu hamuru ertesi güne kadar buzdolabında bekletip kullanabilirsiniz. Hamur yağını salmış olacaktır tekrar kısa bir süre yoğurup o şekilde kullanabilirsiniz.
  • Peynirimizi rendenin iri tarafıyla rendeliyoruz. Üzerine baharatları ekleyip karıştırıyoruz. Peynir tuzlu olduğundan tuz ilavesi yapmıyoruz.
  • İstediğimiz büyüklükte kopardığımız hamuru avucumuzda inceltip peynirden koyuyoruz. Hamuru ikiye katlayıp yarım ay şekli veriyoruz. Kapattığımız uç kısımları iyice bastırmamız gerekiyor. Tulum peyniri eriyip dışa akıyor. Lezzette poğaçanın içinden uçup gidiyor. Bu sebeple poğaçaları dikkatlice kapatmaya özen gösterelim.
  • Pişirme kâğıdı serdiğimiz tepsilere poğaçalarımızı diziyoruz. Üzerine çırpılmış yumurta sürüyoruz.
  • Bir çatalla çapraz şeklinde iz yapıyoruz. En son susam ve çörekotu serperek 180 derece (börek pişirdiğiniz ısıda) üzerleri kızarana dek pişiriyoruz.
  • İlk sıcaklığı geçince sıcak sıcak servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

30 Eylül 2017 Cumartesi

DİZME ÇİÇEK POĞAÇA

Malzemeler
1 Su Bardağı Ilık Su
1 Su Bardağı Süt
1 Su Bardağı Sıvıyağ
1 Yemek Kaşığı Şeker
42 Gr Yaş Maya
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Tatlı Kaşığı Mahlep
1 Adet Yumurta Akı
Aldığı Kadar Un
İçi İçin
250 gr Tulum Loru
Karabiber
Üzeri İçin
1 Adet Yumurta Sarısı
Çörek Otu
Yapılışı
  • Fırın tepsimize yağlı kâğıt seriyoruz.
  • Derin bir kaba kaynar su, süt ve sıvıyağ konur. Böylece mayanın sevdiği ılık ortam oluşur. Şeker ve maya bu karışımda eritilir. 10-15 dakika bekletilir. Mayalı karışım göz göz olunca üzerine önce yumurta akı konup sıvılarla karıştırılır. Ardından aldığı kadar un, mahlep ve tuz konup yoğrulur. Hamur iki katı olana dek ılık bir yerde bekletilir. Hamurdan yumruk büyüklüğünde parçalar koparılıp çubuk şekli verilir ardından genişletilir. Amaç dikdörtgen bir şekil elde etmek. Dikdörtgen şeklinde açtığımız hamurun orta kısmına uzunlamasına peynir konup rulo yapıyoruz. Uzun çubuklar halinde hazırladığımız poğaçalarımızı ortadan verev şeklinde kesip bu kısımlar dışa bakacak şekilde daire oluşturarak yan yana diziyoruz. Ortada küçük bir komposto kasesi kadar boşluk bırakıyoruz.
  • İlk katı bu şekilde halka şeklinde yapınca ikinci katı ilk katın aralarına gelecek şekilde diziyoruz ve ilk kattan birazcık daha kısa yapıyoruz. Resimdeki şekli oluşturuyoruz. En son ortada kalan boşluk için büyükçe bir yuvarlak poğaçayı içine bol peynir koyarak yapıyoruz. Ve çiçeğimizin ortasına yerleştiriyoruz.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp orta kısmına çörek otu serpiyoruz. Tepsi mayası için kenara alıyoruz.
  • Hamurlarımız kabarıp şekil alınca önceden 180 derece ısıtılmış fırına atıp üzerleri kızarana dek pişiriyoruz.

Afiyet Olsun...

29 Eylül 2017 Cuma

İRMİK PUDİNGLİ PASTA

Malzemeler
1 kg Süt
1 Su Bardağı İrmik
1 Su Bardağı Şeker
1 Paket Sakızlı Vanilya
1 Kutu Krema
Şanti İçin
Yarım Kutu Krema
Yarım Kahve Fincanı Pudra Şekeri
Ganaj İçin
40 gr Bitter Çikolata
2 Tatlı Kaşığı Krema
Üzerini Süslemek İçin
10-12 Adet Çilek
Damla Çikolata
Renkli Şekerler
Acı Badem Kurabiyesi (Şart Değil)
Yapılışı
  • Sütü ve irmiği tencereye alıp karıştırarak kaynatıyoruz. Kaynayınca şekerini ilave edip bir taşım daha kaynatıyoruz.
  • Ocağı kapatıp ilk sıcaklığı geçince içine 1 kutu kremayı ekleyip karıştırıyoruz.
  • Baton kek kalıbını sudan geçirip veya kalıbı streç filmle kaplayıp pudingimizi kalıba aktarıyoruz. Benim kalıbım yapışmadığından ben sudan geçirip kullandım. Kakaolu kare bisküvileri bir kenarından azıcık kısaltıp süte batırıyoruz. Ve pudingin içine batırıyoruz. Bisküvileri 3 sıra halinde pudinge batırıp diziyoruz.
  • Tatlımızın üzerine buzdolabı poşetini iki yanından keserek kullanıp örtüyoruz ki tatlımız kurumasın. Tatlıya temas edecek şekilde örtüyoruz. Bir gece buzdolabında bekletiyoruz.
  • Ertesi gün yarım kutu krema ile 1 ila 1 buçuk yemek kaşığı pudra şekerini önce düşük sonra yüksek ayarda mikserle çırpıyoruz. Krema krem şanti kıvamına gelince çırpmayı bırakıp buzdolabına kaldırıyoruz.
  • Servisten yaklaşık 1-2 saat önce 2 tatlı kaşığı kremayı buharda ısıtıp üzerine bitter çikolatayı ekleyip karıştırarak eritiyoruz. Bunun da biraz soğumasını bekliyoruz ki kremayı eritmesin.
  • Bu arada krem şantimizi puding pastamızın üzerine sürüyoruz. ikiye böldüğümüz çilekleri krem şantinin üzerine diziyoruz. Artık ılınan ganajımızı da çileklerin üzerine rastgele kaşıkla döküyoruz. Bundan sonrası size kalmış sevdiğiniz çerezleri, renkli şekerleri, damla çikolata hatta benim yaptığım gibi çikolata kaplamalı acı badem kurabiyesi ya da herhangi bir bisküviyi kırarak süslemede kullanabilirsiniz.
  • Puding pastamızı hazır olunca servis zamanına kadar buzdolabında bekletiyoruz.
  • Dilimleyerek serin serin servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

Related Posts with Thumbnails