16 Kasım 2017 Perşembe

TON BALIKLI KİMBAP

Malzemeler
6 Yaprak Yosun
Pilav İçin
2 Su Bardağı Pilavlık Pirinç
3 Su Bardağı Su
2 Tatlı Kaşığı Pirinç Sirkesi
2 Tatlı Kaşığı Susam Yağı
2 Çay Kaşığı Şeker
1 Çay Kaşığı Tuz
Ton Balığı Harcı İçin
2 Paket Ton Balığı (2*120 gr) Yağı Süzülmüş Olandan
2-3 Diş Sarımsak
1 Yemek Kaşığı Soya Sosu
1 Tatlı Kaşığı Susam Yağı
Sebze Hazırlığı İçin
2 Adet Salatalık
2 Adet Havuç
2 Adet Kapya Biber
3 Adet Yumurta
1 Tatlı Kaşığı Sıvıyağ
Sunum Hazırlığı İçin
Ballı Hardal
Susam Yağı

Kavrulmuş Susam
  • Önce pilavı pişirip soğumaya bırakıyoruz. Pirinci ve soğuk suyu tencereye alıp kısık ateşte pişirmeye bırakıyoruz. Suyunu tamamen çekince ocağı kapatıp pilavımızı soğumaya bırakıyoruz.
  • Bu arada biz sebzelerimizi hazırlıyoruz. Önce salatalığı soyarak ya da kabuğuyla ince uzun videodaki gibi dilimliyoruz. Salatalıkların çekirdekli kısımlarını kullanmıyoruz. Üzerine çok az su serpip seneşmeye (pörsümeye) bırakıyoruz. Havuçları da aynı şekilde ortadaki odunsu kısmını kullanmıyoruz ve yine ince uzun dilimliyoruz. 1 çay kaşığı sıvıyağla soteliyoruz. Bu arada biberlerin çekirdeklerini ayıklayıp ince uzun dilimliyoruz. Havuçların ardından biberleri de soteliyoruz. Aslında sotelenen sebzelere tuz konmuyor ama ben çok minicik tuz atıyorum. Sebzelerin ardından yumurtaları bir çimdik tuzla çırpıp çok az yağla omlet şeklinde arkalı önlü pişiriyoruz. Pişen omleti kesme tahtasına alıp ilk ılınınca yine ince uzun şeritler halinde dilimliyoruz.
  • En son balıklı harcımızı hazırlıyoruz. Sarımsakları ister ezerek ister minik rendeyle rendeleyerek 1 çay kaşığı kadar sıvıyağla kokusu güzelleşinceye dek soteliyoruz. Ardından ton balıklarını ekleyip birkaç dakika kavuruyoruz. Soya sosunu ekleyip karıştırıyoruz. Balıklar soya sosunu çekince ocağı kapatıp susam yağını ekliyoruz. Soya sosu kullandığımız için tuz kullanmıyoruz.
  • Pilav ılınınca tuz ve şekeri küçük bir kâseye alıp üzerine pirinç sirkesi ve susam yağını koyup tuz ve şeker eriyene dek karıştırıyoruz. Sonrasında bu karışımı pilavımıza ekleyip karıştırıyoruz. Pilavımızın yapış yapış olması çok önemli yoksa kimbap rulo halinde kalmıyor açılıyor.

  • Gelelim kimbabımızı sarmaya bunun için kimbap altlığı bir çeşit hasırımız var korece adı kimbap bal videoda görüldüğü gibi bir çeşit hasırla tüm malzemeyi bir arada rulo yapmamıza yardımcı oluyor. Dediğim gibi hasır şeklinde olduğu için kullanırken aralara pilav taneleri kaçıyor ve sonrasında bunları temizlemek zor oluyor. Bu sebeple ben bu altlığı streç filmle sarıyorum kullandıktan sonra çıkarınca temizlik sorunu olmuyor. Elinizde bu altlıktan yoksa alüminyum folyoyu birkaç kat yapıp aynı şekilde kullanabilirsiniz. Son yıllarda bu aletin silikon olanları da var yani benzeri bir objeyi aynı amaçla kullanabilirsiniz.
  • Kimbap altlığımızın üstüne yosunun parlak yüzeyi alt kısma gelecek şekilde seriyoruz. Pilavdan 1-2 yemek kaşığı yosunun üzerine koyup ince bir tabaka halinde yerleştiriyoruz. Arada boşluklar olacak şekilde yayıyoruz. Çok koyarsanız lezzetli olmuyor.
  • Pilavın üzerine kendimize yakın kısma önce kavurduğumuz ton balığından koyuyoruz. Üzerine ballı hardaldan sıkıyoruz. Omletten ve sebzelerden de 2şşer ya da 3er tane koyup altlığın yardımıyla rulo haline getiriyoruz. Ruloyu altlığın üst kısmına getirip güzelce sıkıştırıp tüm malzemenin birbirine yapışmasını sağlıyoruz.
  • Tüm ruloları hazırladıktan sonra kâseye azar azar susam yağı koyup yosunların tüm yüzeylerini yağlıyoruz. Ardından ince ince dilimleyip servis tabağına diziyoruz. Son olarak kavrulmuş susam serperek servis ediyoruz.

Afiyet Olsun

12 Kasım 2017 Pazar

ELMALI AYVA TATLISI


Ayvayı genellikle kibrit kutusu kadar kızamık şekeri koyup renklendirerek pişiririm. Suyunun pelteleşmesi için de çekirdeklerini kullanırım.
Bu kez  Tijen arkadaşımda gördüğüm gibi yaptım.Kızamık şekeri koymadım onun yerine ayvanın kabuklrını koyup doğal olarak renklenmesini sağladım.
Sizlere  ikisini de denemenizi tavsiye ederim :))


Malzemeler
3 Adet Ayva
2 Su Bardağı Şeker
1 Adet Çubuk Tarçın
4-5 Adet Karanfil
1 Su Bardağı Su
2 Adet Elma
4 Yemek Kaşığı Şeker
10-12 Adet Ceviz
Arzu Edenler İçin Üzerine
Kaymak
Ceviz
Yeşil Fıstık
Yapılışı
  • Derin bir kaseye 1 buçuk litre su ve 3/4 limonun suyunu sıkıp hazırlıyoruz.
  • Ayvaların kabuklarını soyup ikiye bölüyoruz.Çekirdek yataklarını ve iki kenardaki sert kısımlarını çıkarıp hazırladığımız limonlu suya koyuyoruz.Böylece ayvaların ocağa alana dek kararmasını önlemiş oluyoruz.
  • Elmalarımızı da soyup  çekirdek ve sert kısımlarını ayıklayıp limonlu suya koyuyoruz.
  • Çekirdeklerini de ayıklayıp alıyoruz.Kabukları ve çekirdekleri de kullanıyoruz,atmıyoruz :))
  • Yayvan bir tencereye  ayvaların çukur kısımları yukarı gelecek şekilde sıralıyoruz.
  • Üzerine her yarım ayvaya yaklaşık 1 kahve fincanı gelecek şekilde şekeri pay ediyoruz.
  • Çubuk tarçını,karanfilleri aralara ve ayva çekirdeklerini üzerine koyuyoruz.
  • 1 bardak suy kenarlarından ilave edip orta ateşte kaynatıyoruz.
  • Kaynayınca en kısık konuma alıp 2 saat tıkırdata tıkırdata pişiriyoruz.
  • Ayvaları pişirirken küçük bir sahanda elmalarımızı rendeleyip üzerine şeker ve 2 adet karanfil ilave ediyoruz.Küçük ocakta pişiriyoruz.Suyunu çekince ocağı söndürüp üzerine toz tarçın ekip karıştırıyoruz.
  • Cevizlerin yarımşar halde soyulmuş olanlarından 6 tane kenara ayırıp geri kalanları doğrayarak soğumuş olan elmalara ilave edip karıştırıyoruz.
  • Ben ayvaları iki kez alt üst ediyorum tabiii zedelenmemeleri için dikkatlice yapıyorum :))
  • İki saatin sonunda ocağı söndürüp soğumaya bırakıyoruz.
  • Ilınınca ayvaları kapaklı kaba alıp tencerede kalan jöleleşmiş suyunu da ayvaların üzerine alıp bir süre buzdolabında veya serin bir köşede soğumasını sağlıyoruz.
  • Servis ederken ayvaların çukur kısmına elmalı harçtan pay edip üzerine kaymak koyuyoruz. Kaymağın üzerine    tercihe göre birer yarım ceviz ya da yeşil fıstık koyarak servis ediyoruz.

Afiyet Olsun ...

Related Posts with Thumbnails