27 Mayıs 2015 Çarşamba

KARADUT ŞERBETİ

Bol buzlu yaz günlerinde insanı ferahlatan bir lezzet.Benim için çocukluğum,gençliğim biraz da... Kemeraltına gidince mutlaka karadut şerbeti içerdik ailecek.

Malzemeler
1 Paket Karadut (Yaklaşık 500 gr)
3 Su Bardağı Şeker
2 Adet Limonun Suyu
1 Çay Kaşığı Limontuzu

Yapılışı
Karadutlar zedelenmeden yıkanıp bir tencereye alınır.Hiç bir malzeme katmadan kaynatılır.Ara ara çatalla dutlar ezilir kolayca ezilecek kıvama gelince ocaktan alınır.Kolay süzebilmek için bu aşamada blendırla ezilir.Biraz ılınması için bir kenara bırakılır.
Tel süzgeçten geçirilir.Kalan posaya azar azar su koyarak tekrar tekrar süzgüden geçirilir.Tel süzgeçin delikleri biraz iri olursa iş kolay oluyor yoksa epey zor oluyor ama makarna süzgüsü gibi bir kapta denersek de bu kez de pütürlü bir şerbetimiz olur.Tencere temizlenir.Süzülen karadutlar,şeker,limon suyu ve limontuzunu birlikte bir taşım daha kaynatıp soğumaya bırakılır.
İyice soğuyunca şişeye konup buzdolabında soğutulur.
Servis ederken zevke göre sulandırarak afiyetle içilir.
Afiyet Şifa Olsun....

Not-1: Bizim evdeki makbul olan oran baradağın 1/3 şerbetin üzerini buz gibi soğuk suyla tamamlamak.
Not-2: Bir de limon ve limontuzunu bir kerede değilde önce yarısını kullanın daha sonra damak tadınıza göre ilave edin lütfen.
Not-3: Bu şekilde hazırlanan şerbet epey koyu kıvamda oluyor.Çok miktarda hazırlanarak sıcakken kavanozlara alıp kapağı sıkıca kapatılıp saklanırsa yıl boyunca tüketebilirsiniz.

3 yorum:

nergis mevsimi dedi ki...

Biz de halen Kemeraltına gidince içiyoruz ama artık o kadar şekerli ki, serinleteceğine bayıltıyor :) En iyisi evde yapmak, eline sağlık Nurdan'cığım.

nergis mevsimi dedi ki...

Biz de halen Kemeraltına gidince içiyoruz ama artık o kadar şekerli ki, serinleteceğine bayıltıyor :) En iyisi evde yapmak, eline sağlık Nurdan'cığım.

KEYFİMCE YAPTIKLARIM dedi ki...

Nedense pek gitmiyorum artık kemeraltına :(( özlediğim tadı o yüzden hadi kendim yapayım dedim :)) Bu yıl karadut da bol olunca :))

Yorum Gönder

Fikirleriniz benim için çok kıymetli,benimle paylaşırsanız çok sevinirim :))

Related Posts with Thumbnails