12 Şubat 2016 Cuma

BOZA

Malzemeler
1 Su Bardağı İnce Bulgur
1 Su Bardağı Mısır İrmiği
3,5 litre Su
2 Su Bardağı Şeker
Yarım Çay Kaşığı Bira Mayası
1 Adet Elma
1 Dilim Tam Buğday Ekmeği
Bir Tutam Tuz
Yapılışı
  • Bulgur ve irmik yıkanıp tencereye alınır.Üzerine 1 litre sıcak su konur.Yaklaşık 12 saat kabartılır.
  • Suda şişen malzememizin üzerine 2,5 litre kaynar su ve tuz konur.(Ben önce 1 litre diğerlerini yarımşar litre kaynatarak ekledim)
  • Kısık ateşte 45-50 dakika kaynatılır.
  • Ocaktan alıp yaklaşık 5 dakika çırpıcı ile ezilir.
  • Daha büyük bir tencereye süzerek alınır.Süzgüde kalan iki kaşık kadar posa atılır.
  • Şekeri konur,karıştırarak eritilir.
  • Bira mayası yarım çay bardağı ılık suda eritilerek birkaç dakika bekletilir.Köpürünce tencereye eklenir, karıştırılır.
  • Dilimlenmiş elma ve 1 dilim ekmeğimiz bozamızın üzerine konup karıştırılır.
  • Artık tenceremizin ağzı kapatılıp sofra bezine sarılarak 2 gün dinlenme vakti.
  • İki gün süresinde bir kaç kez açılıp kontrol edilir.Mayanın ılık suda oluşturduğu gibi minik baloncuklar olunca bozamız olmuş demektir.Bu baloncukları takip edeceğiz.
  • Sevdiğiniz ekşiliğe gelince cam şişelere alıp buzdolabına kaldırıyoruz.Bir kaç gün içerisinde tüketiyoruz :))
  • Oda ısısına getirdiğimiz bozayı bardağa alıp üzerine tarçın ve leblebi koyup yanında fındık,badem,ceviz gibi çerezlerle servis ediyoruz.

Afiyet Olsun ...

0 yorum:

Yorum Gönder

Fikirleriniz benim için çok kıymetli,benimle paylaşırsanız çok sevinirim :))

Related Posts with Thumbnails