Malzemeler
Hamur Malzemeleri
2 Çay Bardağı Ilık Su
6 Çay Bardağı Un
1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı Limon Suyu ya da Sirke
Tuz
Hamurlara Sürmek İçin
150 gr Tereyağı
Yarım Çay Bardağından Fazla Sıvıyağ
Börek İçi Malzemeleri
1 kg Patlıcan
2 Adet Kuru Soğan (Yumruk Büyüklüğünde)
10-12 Adet Biber
5-6 Adet Domates
Tuz-Karabiber
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
Patlıcanları Kızartmak İçin
Sıvıyağ
Böreklerin Üzerine Sürmek İçin
Zeytinyağı
Yapılışı
- Önce patlıcanlı iç harcımızı pişiriyoruz, soğumaya bırakıyoruz. İç harç sıcak olursa hamur yumuşar ve sulanır. Ben tüm patlıcanlı soslarda ve börek harcı hazırlığında patlıcanları önceden kızartıp öyle kullanıyorum. Patlıcanları alaca soyup tuzlu suda bekletiyoruz. Sudan çıkarıp kuruluyoruz ve minik minik doğruyoruz. Bol kızgın yağda kızartıyoruz. Bir kenara alıyoruz. Tencereye zeytinyağını koyup yemeklik doğranmış soğanları orta kısık alevde yakmadan kavuruyoruz. Yarı kavrulunca biberleri ekliyoruz 2-3 dakika biberleri de kavurunca önceden kızarttığımız patlıcanları ekleyip karıştırdıktan sonra yemeklik doğranmış domatesleri ekleyip suyunu çekene dek kavurmaya devam ediyoruz. Son olarak tuzunu ve karabiberini ekleyip son kez karıştırıp ocaktan alıyoruz. Soğuması için bir kenara alıyoruz.
- Unumuzun 1 çay bardağını ayırıp kalanını çukur bir kâseye alıyoruz. Üzerine tuzunu, yağını, sirke veya limon suyunu ekliyoruz. Son olarak ılık suyu ekleyip bir çatalla karıştırıyoruz. Sonrasında elimizle yoğuruyoruz. Yoğururken kabın kenarlarındaki bulaşan un ve hamurları sıvayıp hamurumuza katıyoruz. Hamuru yoğurduğumuzda kabımız tertemiz olmalı. Hamuru yoğururken gerektikçe ayırdığımız çay bardağındaki undan ekliyoruz. Benim hamurum için 6. Çay bardağından 1 parmak kadarı arttı. Tabi her un için sonuç farklı olacaktır. Fikir olsun diye benim ölçülerimi yazıyorum. Kaptaki hamurumuzu tezgâha alıp bir süre daha esneterek yoğuruyoruz. Ben toplamda 12-13 dakika yoğurdum. Yoğurduğumuz hamurumuzu bezelere ayırıp üzerini örterek yarım saat dinlendiriyoruz.
- Tereyağımızı eritiyoruz, üzerine sıvıyağ ekliyoruz. Ilınmaya bırakıyoruz.
- Bezelerimizi tabak büyüklüğünde açıp aralarına yağ sürüyoruz. Üst üste koyup üzerini örterek yarım saat daha bekletiyoruz.
- Yağlanmış hamurlarımızdan birini yağ sürdüğümüz tezgâha alıp üzerini de yağlıyoruz ve kenarlarından çekerek ince bir yufka haline getiriyoruz. Yufkanın kenarları orta kısımlarına göre kalın olduğu için ister kopararak ister bıçakla keserek çıkarıyoruz. Çıkardığımız kısımları ister yine börek yapın ama bol yağ hamurun içine girdiği için açılmıyor yırtılıyor. Bu hamuru ister poğaça gibi yaparsınız. İsterseniz kalınca açıp rulo yaptıktan sonra dilimleyip kızartıp üzerine şeker serperek tatlı çörek olarak tüketebilirsiniz. Dönelim börek yapımına kenarlarını çıkardığımız incecik yufkanın kendimize yakın kenarını katlıyoruz. İç malzemesini koyduğumuz kısım azıcık kalın olsun ki yufkayı rulo yapabilelim. Yufkayı sarıp uzun bir rulo yaptıktan sonra bıçakla ortadan kesiyoruz. Ortasından kenarlara doğru dolayarak gül börek şekli veriyoruz. 5 bezemizin hepsine aynı işlemi uyguluyoruz ve 10 adet böreğimiz oluyor.
- Bu aşamada arzu ederseniz dondurucuya kaldırabiliriz.
- Pişireceğimiz zaman fırını 180 dereceye ayarlayıp börekleri dondurucudan alıp pişirme kâğıdı serdiğimiz fırın tepsisine alıyoruz. Böreklerin üzerine zeytinyağı sürüyoruz arzu ederseniz susam ve çörekotu serpebilirsiniz, tercih sizin. Isınmış fırına verdiğimiz börekler üzeri kızarana dek fırınlanır.
- İlk sıcaklığı geçince servis edilir.
Afiyet Olsun…
0 yorum:
Yorum Gönder
Fikirleriniz benim için çok kıymetli,benimle paylaşırsanız çok sevinirim :))