Bu yemeği
biricik kız kardeşimden öğrendim. Kızım bu şekil pişen zeytinyağlı fasulyeyi
daha çok beğendi. Ben de artık zeytinyağlı fasulyeyi böyle pişiriyorum.
Cancağızım çok teşekkür ederim. Çok yaşayan değil çok gezen bilirmiş :))
Bir de şunu
söyleyeyim, domateslerinizin rengi kırmızı değilse yemeğe su eklerken salçalı
su koyabilir ya da önceden kavurma aşamasında da salçayı ekleyebilirsiniz.
Tercih sizin :))
Malzemeler
500 gr Taze Ayşe
Kadın Fasulye
1 Adet Orta Boy
Patates
1 Adet Kuru
Soğan
3-4 Adet Domates
3-4 Diş Sarımsak
1 Çay Bardağına
Yakın Zeytinyağı
1 Tatlı Kaşığı
Şeker
Tuz
Yapılışı
Taze fasulyeleri kenarındaki tüm kılçıkları temizleyip
yıkıyoruz. Sularının süzülmesi için süzgüye alıyoruz.
Diğer sebzeleri de yıkayıp yemeklik doğruyoruz.
Patates hariç tüm malzemeleri tencereye alıyoruz. Kokusu
güzelleşene dek orta ateşte kavuruyoruz.
İri küpler halinde doğradığımız patatesleri, yemeğin suyunu,
şekerini ve tuzunu tencereye ekleyip orta kısık ateşte yemeğimizi pişiriyoruz.
Bu krebi uzun
süre önce Disal’in Gözünden Mutfak sayfasında görüp yapmayı düşünsem de kısmet
bu güneymiş. Perşembe ve cuma iki farklı yere yapıp götürmem gereken tatlı bir
ikram olunca,krep hamurunun iki gün kullanılması özelliği sayesinde bu tarif
aklıma geldi.
Reçetemiz biraz
farklı ben alışık olduğum tariflerle yaptım.
Böyle şık bir
tarifle beni buluşturduğu için arkadşımıza teşekkür ediyorum :))
Krep Malzemesi
500 ml Süt
3 Adet Yumurta+1
Yumurtanın Beyazı
2-2,5 Su Bardağı
Un
2 Yemek Kaşığı Kakao
2 Yemek Kaşığı
Şeker
2 Yemek Kaşığı
Sıvıyağ
Bir Çimdik Tuz
Krema Malzemesi
500 ml Süt
1 Çay Bardağı Un
Yarım Çay
Bardağı Şeker
1 Adet Yumurta
Sarısı
100 ml Taze
Krema
25 gr Beyaz
Çikolata
1 Paket Vanilya
Şekil Vermek
İçin
Kürdan
Yapılışı
Soğuması için süre gerektiğinden önce krema pişirilir. Süt ile un tencerede uzun
süre (1 saat kadar) bekletirsek un topaklanmadan pişer. Un sütün içinde
erimişse ocak açılıp karıştıra karıştıra pişirilir. Kaynayınca şeker ve vanilya
ilave edilip bi taşım daha pişirilir.Ocak
kapatılıp kremaya yumurta sarısı ilave edip iyice çırpılır. Beyaz çikolata
parçalara ayrılıp kremaya eklenir, ara ara karıştırarak erimesi sağlanır. Soğuması
için bir kenara alınır.
Taze krema elektrikli çırpıcı ile 1-2 dakika kadar düşük hızda sonra
1-2 dakika kadar en hızlı devirde çırpılarak şanti haline getirilir. Kremanın
kıvamı şanti halini alınca çırpmayı kesmek gerekiyor süreyi böyle
ayarlayabilirsiniz. Soğuyan kremaya ilave edip karışıtırılır.
Krep malzemeleri çırpma kabına alıp güzelce çırpılır. Yarım saat
buzdolabında dinlendirilir. Ben 10-12 cm çapındatava ile yaptım. Elinizde böyle tava yoksa
büyük tavaya birer yemek kaşığı krep hamurundan koyup kaşığın tersi ile
küçükdaireler oluşturabilirsiniz. Tava
büyük olursa 3-4 küçük krebi aynı anda pişirebilirsiniz. Ben zaman kazanmak
için birinci yüzünü mini tavada pişirip arka yüzünü başka bir tavada pişirmeye
devam ettim. Böylece zaman kazanmış oldum.
Tüm krepler pişince ilk pişirdiğinizden başlayarak şekil
verilir. Krebin arasına bir tatlı kaşığı kadar(yarım da olabilir) krema konup
ikiye katlanır. Açık uçları bir kürdanla teğel yapar gibi büzülür.
Servis tabağına dizilerek sevdiklerinize ikram edilir.
Semizotunu
alırken en uç noktalarında tohum olmamasına dikkat etmeliyiz. Bir de iki çeşit
semizotu var. Koyu yeşil ve küçük yapraklı semizotu bir de daha açık yeşil ve
daha iri yapraklı semizotu var. Daha koyu yeşil yapraklı olan semizotu
yabanidir ve daha ekşidir.
Ben mümkün
olduğu kadar yabani semizotunu kullanmayı seviyorum.
Yeşil sebzeleri
pişirirken hem renk hem vitamin zenginliği olsun diye kırmızı kapya biber veya
havuç kullanıyorum. Biber kullanacaksam semizotuyla birlikte yemeğe katıyorum,
havuç kullanacaksam kıyma ve soğandan sonra kısa süre kavurup yemeğe katıyorum.
Malzemeler 2 Demet Semizotu
150 gr Kıyma
1 Adet Kuru
Soğan
1 Çay Bardağı
Pirinç
3 Adet Domates
4-5 Yemek Kaşığı
Zeytinyağı
1 Adet Kapya
Biber
Tuz
Yapılışı
Semizotu kağıtlara sarılı olarak satılıyor ve kağıdın içinde
kalan kısmı kullanılmayan kısımlar oluyor. Bu sebeple kağıdın bittiği yerden
bıçakla kesip aralarında yabani ot kalmış mı diye kontrol ediyoruz. Sonrasında
demetleri 3 veya 4’e kesiyoruz. Süzgüye alıp toprak kalamayana dek yıkıyoruz.
Toprak kalmayınca sirkeli suda bekletiyoruz. En son duru suyla yıkayıp
süzülmeye bırakıyoruz.
Kıymayı zeytinyağımızda kavuruyoruz. Suyunu salıp çektikten
sonra yemeklik doğranmış soğanları ilave edip ocağın altını orta ateşte
soğanlar şeffaflaşana dek kavurmaya devam ediyoruz. Eğer kullanacağınız
domateslerin rengi tam kırmızı değilse bu aşamada 1 tatlı kaşığı salça (acı
biber salçası olursa daha lezzetli olur) ekleyip hafif kavuralım. Ardından
yemeklik doğradığımız domatesleri tencereye alıp şöyle bir karıştırdıktan sonra
dilimlenmiş kapya biberi ve semizotlarımızı da üzerine alıp yine şöyle bir
karıştırıp tencerenin kapağını kapatıp ocağı orta ateşe alıyoruz.
Semizotlarının rengi değişince yemeğimize suyunu ve yıkadığımız
pirinci ilave ediyoruz. Ben yemeğin tuzunu da bu aşamada ekliyorum çünkü
unutkan olduğumdan kendime güvenemiyorum. Aslında ideali yemeğin pişeceğine
yakın tuz eklenip şöyle bir iki tıkırdatıp ocağın söndürülmesidir.
Pirinçler piştiğinde yemek pişmiştir. Yani yaklaşık 10-12
dakikada ocaktan alabiliriz. Ağzı kapalı şekilde yine bir 10-15 dakika
dinlendirip servis edebiliriz.