Malzemeler
3 Su Bardağı Baldo Pirinç
1 kg Bakla(İçleri büyük olanlardan)
4 Adet Enginar
1 Demet Dereotu
1 Tatlı Kaşığı Şeker
1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu
1 Demet Taze Soğan
3-4 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
1 Yemek Kaşığı Tereyağ
Un
Limon
Tuz
Yapılışı
Büyükçe iki kaba 1'er yemek kaşığı
un ve yarımşar limonun suyu konur.Üzerine enginarları ve baklaları soyduğumuzda
örtecek kadar su konur.Kabın birine bakla içleri kabuklarından ayıklanıp konur.
Diğer kaba ayıklayıp 4'e bölünen enginarların göbeğindeki tüyler bıçakla
kesilip hazırladığımız unlu-limonlu suya konur.Yine un ve limonlu su koyduğumuz
iki tencere ocağa alınır.Sular kaynayınca birine bakla içleri,diğerine soğanı
piyazlık doğrar gibi çeyrek enginarları dilimleyerek tenceye konur.Bir süre
sonra bir tanesi yenilip kontrol edilerek ocaktan alınırlar.Baklaların ince
kabukları ayıklanır bir kaba alınır.Enginarlar süzülür bir kaba alınır.
Büyük ve geniş bir tencereye
sıvıyağ ve doğranmış taze soğanlar alınır.1-2 dakika sotelenir.Pirinçler(arzu
ederseniz önceden suda bekletebilirsiniz.Ben bu işlemi hiç yapmam.) ayıklanıp
yıkanıp soğanlara ilave edilir.Pirinçler şeffaflaşıncaya dek kavrulur.Üzerine 4
bardak su,şeker,tuz,limon suyu ilave edilip karıştırılır.Kaynayınca ocak en
kısık konuma getirilir.Yaklaşık 10-12 dakikada suyunu çeken pilava,doğranmış
dereotu ilave edip karıştırılır.En son pilavın ortasına tereyağ
gömülür.Sıcaklığınla eriyen tereyağının tüm pilava yayılması için 2-3 dakika
sonra nazikce bir kez karıştırıp enginar ve baklalar ilave edilip pilava karıştırılır. Büyük bir servis tabağına alınarak masaya
getirilir.
Afiyet Olsun...