Daha önce hiç el
açması börek yapmamış birinin bile kolayca yapabileceği bir börek tarifiyle geldim. Çok
kolay tereddüt etmeden siz de deneyebilirsiniz :))
Aslında yoğrulan
hamuru ikiye bölüp iki yufka açarak yapılıyor.Ben hamuru dörde bölüp biraz işi
çoğalttım.Sonuç değişmiyor.Siz de nasıl isterseniz öyle yapın.İster ikiye bölüp
bir yufka alta bir yufka üste şeklinde hazırlayın.İsterseniz de hamuru dörde
bölüp iki yufka alta (araları da yağlayarak) iki yufka üste şeklinde
hazırlayın.
Bir de böreğin
kenarlarını bükerken elinizi yağlayın.Böylece kenarları öyle çıtır çıtır oluyor
ki herkes kenar dilimleri kapışıyor.
Benden söylemesi :)))
Malzemeler
1 kg Un
500 ml Su
1 Yemek Kaşığı
Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı
Sirke
Tuz
2 Yemek Kaşığı
Tereyağ
İç Malzemesi
6 Adet 12 cm
Boyunda Patlıcan
2 Adet Kurusoğan
8-10 Adet Biber
3 Adet Domates
1 Tatlı Kaşığı
Biber Salçası
1,5 Tatlı Kaşığı
Şeker
5-6 Yemek Kaşığı
Zeytinyağı
Tuz-Karabiber
Yapılışı
- Patlıcanlar minik minik doğranıp önceden kızartıp börek içi hazırlamayı
seviyorum.Arzu ederseniz siz de önceden patlıcanları
kızartabilirsiniz.Patlıcanlar kızarırken diğer yanda soğanlar yemeklik ya da
yarımay şeklinde doğranıp orta kısık ateşte kavrulur.Soğanlar kavrulurken
üzerine şekeri ilave ediyoruz.Böylece karamelize oluyorlar.
- Soğanlar şeffaflaşınca ince ince doğradığımız biberler ilave
edilip kısa bir süre kavrulur.Salça ilave edilip kokusu çıkana kadar kavrulur.
- Önceden kızarttığımız patlıcanlar,yemeklik doğranmış domates ve
tuz ilave edilerek domatesler pişene kadar kavrulur.
- Ocak kapatılınca karabiber konup karıştırılır.Soğuması için bir
kenara konur.Hiç bir böreğe iç malzeme sıcakken konulmaz.Yufkalar hamurlaşır.
- Unu çukur bir kaba alıp ortasını çukurlaştırıyoruz.Bu çukura
yağ,sirke,tuz ve suyu koyup hamurumuzu yoğuruyoruz.Hamur yumuşak ama ele
yapışmayacak kıvamda olmalı.Sert olursa açarken de zor oluyor.Suyu yeterli
gelmezse bir iki avuç daha su ekleyip hamur yoğrulmaya devam edilir.Bazen yarım
litre su yeterli olurken bazen yetmeyebiliyor.Hamurumuz hazır olunca ıslak bir
bezle örtülür ya da streç filme sarılarak (kurumaması için böyle yapıyoruz)
buzdolabında yarım saat dinlendirilir.Böylece hamur daha esnek oluyor ve
açmamız kolaylaşıyor.
- Dinlenen hamurumuzu 4'e bölüyoruz.Her bir parçayı yuvarlayıp beze
haline getirip birini alıyor diğerlerini yine örtüyoruz.
- Bezemizin altına ve üstüne un serperek yaklaşık 40 santim
çapında açıyoruz.
- Üzerine tereyağ sürüyoruz.Tereyağını ister eriterek ister
dolaptan önceden çıkarıp yumuşatarak fırça yardımıyla sürebiliriz.
- Resimdeki gibi keserek karşılıklı parçaları ortada üstüste
koyarak düz bir tabağa alıp üstünü örtüyoruz.Aynı şekilde hazırladığımız ikinci
yufkayı da örtünün üzerine koyup ikinci yufkamızın da üzerini örtüp
buzdolabında yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz.
- Üçüncü ve dördüncü yufkalarımızı da aynı şekilde hazırlayıp
onları da buzdolabında yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz.
- Bu arada kendinize bir kahve molası verebilirsiniz :))
- Ben midi boy fırının tepsisini kullandım.Tepsinin içini tereyağ
sürüp hazırlıyoruz.
- Birinci yufkayı tepsi ebatına uygun şekilde açıp tepsiye
seriyoruz.Üzerine fırça ile tereyağ sürüyoruz.İkinci yufkayı da aynı şekilde
tepsiye seriyoruz.Kenarladan sarkan yufkayı tepsiden bir parmak sarkacak
şekilde kesiyoruz.İç malzemeyi koyacağımız yufkayı yağlamıyoruz.
- İç malzemeyi yerleştirirken her zaman kenarlardan
başlıyoruz.Yoksa böreğin kenar kısımlarında iç malzeme az oluyor.Tüm kenarlara
iç malzemeyi koyduktan sonra orta kısıma da iç malzemeyi koyup kaşığın tersi
ile her tarafın eşit olması için düzlüyoruz.
- Üçüncü yufkamızı iç malzememizin üzerine serip
yağlıyoruz.Dördüncü yufkamızı da aynı şekilde tepsimize seriyoruz.Kenarları
yine kesip alıyoruz.
- Tepsinin tüm kenarları kıvırarak sıkıştırılır.Böylece hem
görüntüsü güzel olur hem de kıtır kıtır yemesi pek güzel oluyor.Bizim evde
ortadaki dilimlerdense kenar dilimler daha çok seviliyor.
- Böreğin üzere yine tereyağ sürülür.Özellikle kenar kısımlara
dikkatlice sürülür ki güzelce çıtır çıtır olsunlar.
- Böreğimizi dilimleyerek önceden 180 derece ısıttığımız fırına
verilir.Üzeri nar gibi kızarana dek pişirilir.
- Piştikten sonra ilk sıcaklığı çıktıktan sonra böreğin üzerine
elimizle su serpilir.Sofra bezi katlanarak örtülür.Yarım saat kadar böyle
bekledikten sonra üzeri açılarak servis edene dek bekletilir.
- Yanında ayran,karpuz,çay hangini seviyorsanız onunla servis
edilir.
Afiyet Olsun ...