Bu makarna türü
Koreye ait tatlı patates nişastasından yapılmış bir makarna çeşididir.
Temel olarak
haşlanmış makarna ,bir et çeşidi,kibrit çöpü şeklinde doğranmış sebzelerin
sotelenmesi ile hazırlanan bir tariftir.
Değişmeyen tek
malzeme japchae makarnamız.Geri kalan tüm malzemeler zevke göre kullanılır.
Sebzelerden
havuç,kurusoğan ve ıspanak(mümkünse kuzu ıspanek) genellikle kullanılıyor.Arzu
edilirse taze soğan,kırmızı biber kullanılıyor.Mantar da yine zevke göre
kullanılıyor.Çoğunlukla kurutulmuş şitake mantarı kullanıyolar ama ben
bulamadığım için kültür,kestane veya istiridye mantarı kullanıyorum.Sevmeyen
koymayabilir tabi.
Soya sosu
kullanırken bazen dark soya sosu kullanıyorum.Bu yemeğe koyu bir renk
veriyor.Bazen sadece normal soya sosu kullanıyorum.Bu yüzden resimlerdeki
makarnaların rengi farklı görünüyor.Soya sosu demişken soya sosun tuzlu
olduğunu tuz kullanırken dikkat etmek gerektiğini hatırlatayım arkdaşlar.
Eti de ben dana
etinin bonfile kısmını kullanıyorum.Sizler belki et sevmezsiniz o zaman et
yerine 3 yumurta ile omlet pişirin.Pişirdikten sonra rulo yapıp kibrit çöpü
şeklinde doğrayın.En son makarnanıza ilave edin.Koreliler balık keki (Odeng)
kullanarak yapabiliyorlar.Belki biz de ton balığını süzerek tavaya alıp sarımsak
ve azıcık sıvıyağla soteleyerek kullanabiliriz.Bu benim önerim tercih sizin
:)))
Yazının alt
kısmında linkler verdim.İlki yazılı anlatım.Diğerleri video şeklinde.Bu
sayfaları incelerseniz.Bu tarifi kolayca yapabileceğinize inanıyorum.
Japchae
makarnasını ve diğer Kore lezzerlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Malzemeler
1 Paket Japchae
Makarnası
100-150 gr Et
(Bonfile kısmından)
1 Demet Ispanak
1 Adet Havuç
1 Adet Kırmızı
(Kapya) Biber
1 Adet Kurusoğan
1 Tatlı Kaşığı
Şeker
3-4 Dal Taze
Soğan
5-6 Adet
İstiridye Mantar
Sıvıyağ
Tuz _Karabiber
Etin Terbiyesi
İçin
1 Yemek Kaşığı
Soya Sosu
1 Tatlı Kaşığı
(Kavrulmuş)Susam Yağı
1 Diş Sarımsak
Sos İçin
3 Yemek Kaşığı
Soya Sosu
1 Yemek Kaşığı
(Kavrulmuş) Susam Yağı
1 Tatlı Kaşığı
Bal
3-4 Diş Sarımsak
Üzeri İçin
1 Yemek Kaşığı
Susam (Hafif kavrulmuş)
Yapılışı
- Etimizi kibrit çöpü şeklinde doğruyoruz.1 tatlı kaşığı susam
yağı 1 yemek kaşığı soya soya sosu 1 diş ezilmiş sarımsak ile terbiye
ediyoruz.Tüm sos etlere iyice bulaşana dek karıştırıp kabın ağzını kapatıp
buzdolabına kaldırıyoruz.En az yarım saat bekletiyoruz.
- Sarımsaklar ezilir ya da incecik kıyılır.
- Soya sosu,susam yağı bal ve bir çimdik tuz ile sos hazırlanır.Bu
sosun üçte biri sebzelere üçte ikisi japchae makarnamıza koyulacak.
- Ispanaklar dallara ayrılıp yıkanır.Kaynar suya atılıp 1 dakika
kaynar suda tutulup soğuk suya alınır.Suda soğuyunca avucumuzda sıkıp suyu çıkarılır.2 veya 3'e
bölünüp bir kaseye alınır.Üzerine yarım çay kaşığı ezilmiş sarımsak ve 1 tatlı
kaşığı hazırladığımız sostan konur.
- Havuç,kırmızı biber,mantar kibrit çöpü şeklinde doğranır.
- Taze soğan dört parmak uzunluğunda doğranıp beyaz kısımları
uzunlamasına 2'ye kesilir.Yeşil kısımlarında kalın olanlar varsa onlar da
uzunlamasına bölünür.
- Kurusoğan yarımay şeklinde doğranır.
- Japchae makarnamızı bol suda 8-10 dakika arası haşlıyoruz.Süzüp
soğuk suda elimizle karıştırıyoruz.Tekrar süzüyoruz.Birkaç yerinden kesip kısaltıyoruz.Kenara alıyoruz.
- Küçük bir tavada kuru soğanları 1 tatlı kaşığı yağda üzerine 1
tatlı kaşığı şeker ile şeffaflaşana dek soteliyoruz.
- Wok tavada havuç,kırmızı biber,taze soğan,mantarı ayrı ayrı
birer tatlı kaşığı sıvı yağla soteliyoruz.Sotelenen sebzeleri bir tabakta
beklemeye alıyoruz.
- En son etimizi harlı ateşte karıştırarak pişirip üzerine
sebzeleri ve hazırladığımız sosu tekrar karıştırıp üçte birini koyup sebzelerin
sosu çekmesini sağlıyoruz.Et ve sebze karışımını tabağa geri koyuyoruz.
- Wok tavaya bu kez kalan sosumuzu koyup kaynamaya başlayınca
kenarda bekleyen haşlanmış japchae makarnamızı tavaya alıyoruz.Sosu makarnayla
güzelce karıştırıyoruz.
- Et sebze karışımını ve ıspanağı da tavaya alıp güzelce
harmanlıyoruz.
- Servis tabağına aldığımız japchae makarnamızın üzerine hafif
kavrulmuş susam serperek servis ediyoruz.
Afiyet Olsun ...
http://koreyemek.blogspot.com.tr/2010/07/japchae.html
https://www.youtube.com/watch?v=HyA-3nJD4TA
https://www.youtube.com/watch?v=y5X-5L2VJk0
https://www.youtube.com/watch?v=2inbxROOCzY