24 Ekim 2015 Cumartesi

ÇİKOLATALI MILKSHAKE

Malzemeler
1 Su Bardağı Süt
1 Tatlı Kaşığı Kakao (Açık Renk Olanlardan)
2-3 Top Çikolatalı Dondurma
40 gr  Bitter Çikolata
Krem Şanti
Yapılışı
  • Dondurmayı buzluktan çıkarıyoruz.Biz diğer işlemleri yaparken azıcık yumuşasın ki kaşıkla alabilelim ve çırpıcıda rahatça karıştırabilelim.
  • Çikolatayı benmari usulü eritiyoruz.İçinden tatlı kaşığı ile alıp bardağımıza dökerek desenler yapıyoruz.
  • Çikolatanın üzerine kakao ve sütün bir kısmını dökerek çikolatayı açıyoruz.
  • Açtığımız çikolatayı soğuk süte katıp güzelce karıştırıyoruz.Kısa bir süre buzluğa koyuyoruz.
  • Elektrikli karıştırıcımıza dondurmayı koyup üzerine çikolatalı sütümüzü koyup çırpıyoruz.
  • Dondurma tam eriyip karışmasa da sorun değil içerken de dondurma eriyip sütümüze katılacaktır :))
  • Çikolata ile süslediğimiz bardağımıza döküp üzerine şanti sıkıyoruz.
  • Üzerine fındık kırığı ve minik şekerlemelerden de koyabiliriz.

Afiyet Olsun ...

18 Ekim 2015 Pazar

KREMALI TAVUKLU ŞEHRİYE ÇORBASI

Soğuk havalarda üşütünce hemen bir tavuklu çorba bedenimizi kuvvelendirir.Hele limon sıkılınca can verir hastaya :))
Malzemeler
2 Parça Tavuk (Kalça Şiş)
1 Çay Bardağı Arpa Şehriye
1 Adet Kapya Biber
200 ml Krema
5-6 Dal Maydanoz
1 Adet Defne Yaprağı
2 Yemek Kaşığı Yağ
1 Yemek Kaşığı (Silme) Un
Tuz
Servis Ederken
Limon
Yapılışı
  • Önce tavukları yıkayıp tenceremize alıyoruz.Üzerine suyu ve defne yaprağını koyup kaynatıyoruz.
  • İçinden tavukları başka kaba alıp tavuk suyuna 2 su bardağı kaynamış su ve şehriyeyi ekleyip kaynatıyoruz.
  • Kapya biberi pirinç küçüklüğünde doğruyoruz.Çok az yağla soteliyoruz.Çorbaya ilave ediyoruz.
  • Tavayı kağıt havluyla silip yağımızı içine alıp unu kavuruyoruz.Kokusu güzelleşip hafif sararınca üzerine 1 çay bardağı soğuk suyu ekleyip karıştırıyoruz.Meyanemiz açılınca kaynamasını beklemeden çorbaya ilave ediyoruz.
  • Tuzunu atıp şehriyeler güzelce pişene dek çorbamızı kaynatıyoruz..
  • Kremayı ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
  • Ocağı söndürüp maydanozunu doğrayıp.Çorbamızı dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Yanında limonla sıcak sıcak servis ediyoruz.

Şifa Olsun ...

16 Ekim 2015 Cuma

KORE MAKARNASI-JAPCHAE-CHAPCHAE-CAPÇE

Bu makarna türü Koreye ait tatlı patates nişastasından yapılmış bir makarna çeşididir.
Temel olarak haşlanmış makarna ,bir et çeşidi,kibrit çöpü şeklinde doğranmış sebzelerin sotelenmesi ile hazırlanan bir tariftir.
Değişmeyen tek malzeme japchae makarnamız.Geri kalan tüm malzemeler zevke göre kullanılır.
Sebzelerden havuç,kurusoğan ve ıspanak(mümkünse kuzu ıspanek) genellikle kullanılıyor.Arzu edilirse taze soğan,kırmızı biber kullanılıyor.Mantar da yine zevke göre kullanılıyor.Çoğunlukla kurutulmuş şitake mantarı kullanıyolar ama ben bulamadığım için kültür,kestane veya istiridye mantarı kullanıyorum.Sevmeyen koymayabilir tabi.
Soya sosu kullanırken bazen dark soya sosu kullanıyorum.Bu yemeğe koyu bir renk veriyor.Bazen sadece normal soya sosu kullanıyorum.Bu yüzden resimlerdeki makarnaların rengi farklı görünüyor.Soya sosu demişken soya sosun tuzlu olduğunu tuz kullanırken dikkat etmek gerektiğini hatırlatayım arkdaşlar.
Eti de ben dana etinin bonfile kısmını kullanıyorum.Sizler belki et sevmezsiniz o zaman et yerine 3 yumurta ile omlet pişirin.Pişirdikten sonra rulo yapıp kibrit çöpü şeklinde doğrayın.En son makarnanıza ilave edin.Koreliler balık keki (Odeng) kullanarak yapabiliyorlar.Belki biz de ton balığını süzerek tavaya alıp sarımsak ve azıcık sıvıyağla soteleyerek kullanabiliriz.Bu benim önerim tercih sizin :)))
Yazının alt kısmında linkler verdim.İlki yazılı anlatım.Diğerleri video şeklinde.Bu sayfaları incelerseniz.Bu tarifi kolayca yapabileceğinize inanıyorum.
Japchae makarnasını ve diğer Kore lezzerlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Malzemeler
1 Paket Japchae Makarnası
100-150 gr Et (Bonfile kısmından)
1 Demet Ispanak
1 Adet Havuç
1 Adet Kırmızı (Kapya) Biber
1 Adet Kurusoğan
1 Tatlı Kaşığı Şeker
3-4 Dal Taze Soğan
5-6 Adet İstiridye Mantar
Sıvıyağ
Tuz _Karabiber
Etin Terbiyesi İçin
1 Yemek Kaşığı Soya Sosu
1 Tatlı Kaşığı (Kavrulmuş)Susam Yağı
1 Diş Sarımsak
Sos İçin
3 Yemek Kaşığı Soya Sosu
1 Yemek Kaşığı (Kavrulmuş) Susam Yağı
1 Tatlı Kaşığı Bal
3-4 Diş Sarımsak
Üzeri İçin
1 Yemek Kaşığı Susam (Hafif kavrulmuş)
Yapılışı
  • Etimizi kibrit çöpü şeklinde doğruyoruz.1 tatlı kaşığı susam yağı 1 yemek kaşığı soya soya sosu 1 diş ezilmiş sarımsak ile terbiye ediyoruz.Tüm sos etlere iyice bulaşana dek karıştırıp kabın ağzını kapatıp buzdolabına kaldırıyoruz.En az yarım saat bekletiyoruz.
  • Sarımsaklar ezilir ya da incecik kıyılır.
  • Soya sosu,susam yağı bal ve bir çimdik tuz ile sos hazırlanır.Bu sosun üçte biri sebzelere üçte ikisi japchae makarnamıza koyulacak.
  • Ispanaklar dallara ayrılıp yıkanır.Kaynar suya atılıp 1 dakika kaynar suda tutulup soğuk suya alınır.Suda soğuyunca  avucumuzda sıkıp suyu çıkarılır.2 veya 3'e bölünüp bir kaseye alınır.Üzerine yarım çay kaşığı ezilmiş sarımsak ve 1 tatlı kaşığı hazırladığımız sostan konur.
  • Havuç,kırmızı biber,mantar kibrit çöpü şeklinde doğranır.
  • Taze soğan dört parmak uzunluğunda doğranıp beyaz kısımları uzunlamasına 2'ye kesilir.Yeşil kısımlarında kalın olanlar varsa onlar da uzunlamasına bölünür.
  • Kurusoğan yarımay şeklinde doğranır.
  • Japchae makarnamızı bol suda 8-10 dakika arası haşlıyoruz.Süzüp soğuk suda elimizle karıştırıyoruz.Tekrar süzüyoruz.Birkaç yerinden kesip kısaltıyoruz.Kenara alıyoruz.
  • Küçük bir tavada kuru soğanları 1 tatlı kaşığı yağda üzerine 1 tatlı kaşığı şeker ile şeffaflaşana dek soteliyoruz.
  • Wok tavada havuç,kırmızı biber,taze soğan,mantarı ayrı ayrı birer tatlı kaşığı sıvı yağla soteliyoruz.Sotelenen sebzeleri bir tabakta beklemeye alıyoruz.
  • En son etimizi harlı ateşte karıştırarak pişirip üzerine sebzeleri ve hazırladığımız sosu tekrar karıştırıp üçte birini koyup sebzelerin sosu çekmesini sağlıyoruz.Et ve sebze karışımını tabağa geri koyuyoruz.
  • Wok tavaya bu kez kalan sosumuzu koyup kaynamaya başlayınca kenarda bekleyen haşlanmış japchae makarnamızı tavaya alıyoruz.Sosu makarnayla güzelce karıştırıyoruz.
  • Et sebze karışımını ve ıspanağı da tavaya alıp güzelce harmanlıyoruz.
  • Servis tabağına aldığımız japchae makarnamızın üzerine hafif kavrulmuş susam serperek servis ediyoruz.

Afiyet Olsun ...
http://koreyemek.blogspot.com.tr/2010/07/japchae.html
https://www.youtube.com/watch?v=HyA-3nJD4TA
https://www.youtube.com/watch?v=y5X-5L2VJk0
https://www.youtube.com/watch?v=2inbxROOCzY

7 Ekim 2015 Çarşamba

ACILI DOMATES REÇELİ

Açık söylemeliyim ki bu reçeli kendi başıma asla yapmaz,tadına bile bakmazdım.Ama Petekcim yapıp arkadaşlara ikram edince bayıla bayıla yediklerini söylediler.Ben de yapıp tadına baktım.
En sevdiğim reçellerden biri oldu çıktı :))
Malzemeler
2 kg Armut Domates
6 Adet Acı Biber
5cm Taze Zencefil
3 Adet Limon
1 Diş Sarımsak
1 kg Şeker
Yapılışı
  • Domateslerin alt kısmından artı biçiminde kesik atıp kaynar suya bırakıyoruz.Kesik yerlerde açılma olunca kevgirle kaynar sudan alıp soğuk suyun içine atıyoruz.
  • Domatesi sıcak soğuk şokladığımız için kabuklarını elimizle bile kolayca soyabiliriz.
  • İnce delikli tel süzgüyü bir kabın üzerine koyuyoruz.Sap kısmı yukarda kalacak şekilde tutup domateslerimizi enlemesinie ikiye bölüyoruz.Domatesim çekirdeklerini çıkarmak için hafifçe sıkıyoruz.Gerekirse bıçak yada çay kaşığıyla da elimizden geldiğince çekirdeklerden kurtuluyoruz.Süzgüdeki çekirdekleri de elimizle güzelce sıkıp sdomates suyunu kaba geçiriyoruz.Bunu da yemek ya da çorbada kullanıyoruz.
  • Domatesler ister dilimlenir ister küçük küçük doğranır.Tencereye konur.
  • Biberler acılık durumuna göre daha az ya da çok kullanılabilir.Kaynayınca bir kez tadına bakmakta fayda var.Piştikten bir süre sonra reçeldeki acılık giderek azalıyor bunu göz önünde bulundurmakta fayda var.
  • Sarımsak ezilir ya da ince ince kıyılır.
  • Limonların kabukları rendelenir ve suyu sıkılır.Yine bunu da kabukları rendeledikten sonra 2 limonun suyu sıkılıp tadına baktıktan sonra 3. limonun suyunu eklemekte fayda var.
  • Zencefil rendenin ince tarafıyla rendelenir.
  • Tüm malzemeyi tencerenin içinde hazırladığımız için üzerine şekerini koyup hemen ocağa alıyoruz.
  • Önce harlı ateşte kaynatıyoruz.15 dakika sonra orta ateşe alıp arada karıştırarak kaynatıyoruz.
  • Domates suyunu çekince ocaktan alıyoruz.Ben çekirdek ve suyunu sıktığım için yarım saat civarında pişti.
  • Soğuyunca kavanoza alıp ağız kısmını kağıt havlu ile güzelce silip kapağını kapatıp serin bir köşede saklıyoruz.

Afiyet Olsun ...

Related Posts with Thumbnails