12 Kasım 2017 Pazar

ELMALI AYVA TATLISI


Ayvayı genellikle kibrit kutusu kadar kızamık şekeri koyup renklendirerek pişiririm. Suyunun pelteleşmesi için de çekirdeklerini kullanırım.
Bu kez  Tijen arkadaşımda gördüğüm gibi yaptım.Kızamık şekeri koymadım onun yerine ayvanın kabuklrını koyup doğal olarak renklenmesini sağladım.
Sizlere  ikisini de denemenizi tavsiye ederim :))


Malzemeler
3 Adet Ayva
2 Su Bardağı Şeker
1 Adet Çubuk Tarçın
4-5 Adet Karanfil
1 Su Bardağı Su
2 Adet Elma
4 Yemek Kaşığı Şeker
10-12 Adet Ceviz
Arzu Edenler İçin Üzerine
Kaymak
Ceviz
Yeşil Fıstık
Yapılışı
  • Derin bir kaseye 1 buçuk litre su ve 3/4 limonun suyunu sıkıp hazırlıyoruz.
  • Ayvaların kabuklarını soyup ikiye bölüyoruz.Çekirdek yataklarını ve iki kenardaki sert kısımlarını çıkarıp hazırladığımız limonlu suya koyuyoruz.Böylece ayvaların ocağa alana dek kararmasını önlemiş oluyoruz.
  • Elmalarımızı da soyup  çekirdek ve sert kısımlarını ayıklayıp limonlu suya koyuyoruz.
  • Çekirdeklerini de ayıklayıp alıyoruz.Kabukları ve çekirdekleri de kullanıyoruz,atmıyoruz :))
  • Yayvan bir tencereye  ayvaların çukur kısımları yukarı gelecek şekilde sıralıyoruz.
  • Üzerine her yarım ayvaya yaklaşık 1 kahve fincanı gelecek şekilde şekeri pay ediyoruz.
  • Çubuk tarçını,karanfilleri aralara ve ayva çekirdeklerini üzerine koyuyoruz.
  • 1 bardak suy kenarlarından ilave edip orta ateşte kaynatıyoruz.
  • Kaynayınca en kısık konuma alıp 2 saat tıkırdata tıkırdata pişiriyoruz.
  • Ayvaları pişirirken küçük bir sahanda elmalarımızı rendeleyip üzerine şeker ve 2 adet karanfil ilave ediyoruz.Küçük ocakta pişiriyoruz.Suyunu çekince ocağı söndürüp üzerine toz tarçın ekip karıştırıyoruz.
  • Cevizlerin yarımşar halde soyulmuş olanlarından 6 tane kenara ayırıp geri kalanları doğrayarak soğumuş olan elmalara ilave edip karıştırıyoruz.
  • Ben ayvaları iki kez alt üst ediyorum tabiii zedelenmemeleri için dikkatlice yapıyorum :))
  • İki saatin sonunda ocağı söndürüp soğumaya bırakıyoruz.
  • Ilınınca ayvaları kapaklı kaba alıp tencerede kalan jöleleşmiş suyunu da ayvaların üzerine alıp bir süre buzdolabında veya serin bir köşede soğumasını sağlıyoruz.
  • Servis ederken ayvaların çukur kısmına elmalı harçtan pay edip üzerine kaymak koyuyoruz. Kaymağın üzerine    tercihe göre birer yarım ceviz ya da yeşil fıstık koyarak servis ediyoruz.

Afiyet Olsun ...

10 Kasım 2017 Cuma

ÇABUK PANCAR TURŞUSU


Malzemeler
2 kg Pancar
1 Su Bardağı Sirke
5-6 Diş Sarımsak
1-1,5 Yemek Kaşığı Tuz
1 Adet Defne Yaprağı
Zeytinyağı (Servis Ederken)
Yapılışı
  • Pancarlar güzelce yıkanır, bir süre sirkeli suda bekletilir. Üzerindeki toprak tamamen temizlendikten sonra kök ve yapraklı kısımları kesilip bol suyla yaklaşık 25-30 dakika haşlanır. Çatal batırıp kontrol ederek ocaktan alınır.
  • El dayanacak sıcaklığa gelince pancarların yaprakları soyulur ve dilimlenir.
  • Dilimlediğimiz pancarların bir kısmı kavanoza alınır. Tuzun, sarımsağın bir kısmı pancarların üzerine konur. Kalan pancarlar da kavanoza alınıp kalan sarımsak ve tuz da eklenir. Defne yaprağı konur.
  • Hazırladığımız pancarların üzerine sirke dökülür. Pancarları haşladığımız su kavanoza eklenir. Pancarların üzerine tamamen kapatmalıdır. Eksik gelirse kaynamış ılınmış su ile tamamlanır.
  • Artık turşumuz hazır, hemen yiyebiliriz. Ama 1 gün bu şekilde bekletirseniz tüm aromalar birbirine karışıp daha lezzetli olacaktır. Buzdolabında saklayıp yemeklerimizin yanında tüketiyoruz. Ben servis tabağına aldıktan sonra salataya ekler gibi azıcık zeytinyağı gezdirmeyi seviyorum. Hem lezzet katıyor hem ışıl ışıl bir salatamız oluyor.

Afiyet Olsun…


Related Posts with Thumbnails