22 Haziran 2015 Pazartesi

SAKIZLI FIRIN SÜTLAÇ


İkram ettiklerinizden yok böyle sütlaç demelerini duymak ister misiniz :)) Buyrun öyleyse...

Yeşil Mutfak Bloğunun sahibi rahmetli Erkan Acurol'un tavsiye ettiği gibi pirinci suyla pişirmeden yaptım.Burdan tekrar kendisine Allahtan rahmet diliyorum.
Malzemeler
7 Su Bardağı Süt
1 Su Bardağı Şeker
1/2 Su Bardağı Pirinç
200 ml Krema
1 Çay Kaşığı Damla Sakızı
1 Yemek Kaşığı Tereyağ
1Yemek Kaşığı (Silme) Pirinç Unu
1 Yemek Kaşığı (Silme) Mısır Nişastası
1 Yumurtanın Sarısı
Kaselerin Üzerine Serpmek İçin Pudra Şekeri
1 Çimdik Tuz

Tarçın
Yapılışı
6,5 su bardağı süt,tuz ve ayıklanıp yıkanmış pirinç bir tencereye konur.Pirinçler yumuşayana dek pişirilir.
Çukur bir kasede pirinç unu ile mısır nişastası kalan yarım bardak süt ile karıştılır.İçine yumurta sarısı konup iyice çırpılır.

Pirinçler yumşayınca önce dövülmüş damla sakızı eklenir sonra şeker,nişasta ve pirinç unlu karışım pirinçlerin üzerine dökülür.Karıştırarak kaynaması sağlanır.Biz puding gibi yoğun sütlaç sevdiğimiz için 2şer tatlı kaşığı kullanıyorum.Sizler de damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
Kaynayınca tereyağ konur ve ocak kapatılır.birkaç dakika sonra krema tatlıya eklenir ve güzelce karışıtırılır.
Sütlacımız kaselere boşaltılır.Sütlacın üzerine pudra şekeri serpilerek üzerleri kızarması için fırının ızgara bölümüne konur.Ya da pürmüz ile sütlacın üzerinin renk alması sağlanır.
Soğuyana dek dışarda bekletilir.Dolaba kaldırılarak güzelce soğutulur.
Servis sırasında tarçın ekilir.Arzu edenlere dondurma ile servis edilir.

Afiyet Olsun ...

29 Mayıs 2015 Cuma

KESTANE UNLU KEK

Malzemeler
2 Su Bardağı Kestane Unu
1 Çay Bardağı Fındık Kırığı
1 Paket Kabartma Tozu
Çay Kaşığının Ucu ile Karbonat
1 Tatlı Kaşığı Sirke
Bir Çimdik Tuz
6 Adet Yumurta
1 Su Bardağı Bal
Yarım Su Bardağı Şeker
1 Su Bardağı Sıvıyağ
150-200 gr Kestane Şekeri 
Yapılışı
Kestane unu,fındık kırığı ve tuz bir kapta karıştırılır.Unda parmağımızla bir çukur oluşturup buraya kabartma tozyla karbonat konur ve üzerine sirke dökülerek köpük köpük olması sağlanır ki kabartma tozu aktive olsun.
Keki çırpacağımız kaba yumurta,bal,şeker,sıvıyağ konup çırpılır.Diğer kaptaki kestane unlu karışım sıvıların üzerine ilave edilerek tekrar çırpılır.
En son kestane şekeri minik minik doğranarak kek karışımının içine konur,kaşıkla karıştılır.
Katıyağ ile yağlanmış,unlanmış tepsiye dökülür.
150 Derece fırında 45 dk civarında pişirilir.
Tabi ısı ayarı her fırında farklı olacağı için kendi fırınınıza göre ayarlamınzda yarar var.Ayrıca kekin pişip pişmediği kürdanı keke batırıp temiz çıkıp çıkmadığı kontrol edilerek karar verilmelidir.
Pişince fırından alıp biraz ılınması beklenir.Üzerine pudra şekeri serpilir.
Sıcak ya da soğuk servis edilebilir.Kare ya da baklava dilimleyebilirsiniz.
Afiyet Olsun...

28 Mayıs 2015 Perşembe

ÇİLEKLİ LİMONATA-PEMBE LİMONATA

Bu tarfi balla yapıldığı için Arda Türkmenin sayfasından alıp yaptım.Bizim evdekilerden tam not aldı.Ben limonata tarzı tüm şerbetlere birazcık limontuzu koyuyorum.Sizler de damak tadınıza uygun ayarlamalar yapabilirsiniz.Şimdiden afiyet olsun :))
 Malzemeler
500 gr Çilek
2 Adet Limonun Suyu
1 Su Bardağı Bal
1 lt Su
1 Çay Kaşığı Limontuzu

Yapılışı
Çilekler yıkanır.Bir kısmı servis yaparken kullanmak için ayrılır,kalanı rondodan geçirilir.Blerdırların ince uzun çırpma kaplarına alınır.Üzerine sıktığımız limon suyu,bal,su ve limontuzu ilave edilerek bal eriyene dek çırpılır.
Tadına bakılarak ağız tadımıza göre ayarlama yapılır.
Buzdolabına konup buz gibi soğutulur.Servis ederken ayırdığımız çilekler dilimleyerek ya da minik minik küpler halinde doğranarak bardaklara paylaştırılır.Üzeri çilekli limonatayla doldurulur.Üzeri nane yaprağı ya da yeşil fıstıkla süslenerek sevdiklerimize ikram edilir.
Afiyet Olsun ...
Related Posts with Thumbnails