5 Ekim 2015 Pazartesi

MENEMEN KONSERVESİ

Verdiğim ölçülerden 5 adet yarım kiloluk kavanoz ile menemen oldu.
Normal domatesle de yapabiliriz ama armut domates diğer domatese göre daha etli ve suyu daha az oluyor.Bu yüzden armut domates kullanmayı tercih ediyorum :))
Malzemeler
3 kg Armut Domates
500 gr Biber
1 Kahve Fincanı Zeytinyağı
Kaba Tuz (Salamura Tuzu)
Yapılışı
  • Domateslerin alt kısmından artı biçiminde kesik atıp kaynar suya bırakıyoruz.Kesik yerlerde açılma olunca kevgirle kaynar sudan alıp soğuk suyun içine atıyoruz.
  • Domatesin kabukları soyulur.Sıcak soğuk şokladığımız için elimizle bile soyabiliriz.
  • Biberleri çekirdeklerini ayıklayarak doğruyoruz.
  • Büyükçe bir tencerede yağ ile biberleri kısık ateşte kavuruyoruz.
  • Biberler kavrulurken domatesleri robotta yemeklik şeklinde doğruyoruz.
  • Biberler sararınca domatesleri ve tuzu da ekleyip yarı pişmiş hale gelene dek kavuruyoruz.
  • Küçük bir tencerede kavanoz kapakları kaynatılır.
  • Cezveyle kavanozlara koyarız.Menemenimizi kavanoza bir parmak boşluk kalacak şekilde
  • dolduruyoruz.Kağıt havlu ıle kavanozun ağzını siliyoruz.Kavanozun ağız kısmının içi ve dışı güzelce silinmeli.Burada kalacak yemek parçaları kapağın hava almasına sebep olabilir.
  • Hemen kaynar suda bekleyen kapaklardan maşayla alıp kavanozun üzerine koyup bir hamlede sıkıca kapatıyoruz.Sıcak olduğundan bezle tutmanızda fayda var ya da bir tabağa kavanozu koyup dolduruyoruz.
  • Bir tepsiye varsa beyaz bir örtü ya da birkaç kat kağıt havlu seriyoruz.Hazırladığımız kavanozları ters çevirerek örtünün üzerine diziyoruz.Kavanozları bir bezle tutmakta fayda var.Malum çok sıcak.
  • Arada kavanozların altındaki beyaz bezimizde taşma dolayısıyla leke olup olmadığı kontrol edilir.Leke yoksa konservede sorun yok demektir.
  • 24 saat sonra kavanozlar düz çevrilir.Hepsinin tek tek kapakları kontrol edilir.Hafifçe içe çökmüşse bu da konservemizin sorunsuz olduğunu gösterir.
  • Artık güneş almayan bir köşede kışa kadar beklemeye alırız.

Bereketli Olsun ...

DOMATES KONSERVESİ -_- ŞİŞE DOMATI

Biz İzmir'de domates yerine domat deriz.Dolayısıyla kışlık hazırladığımız domat için de şişe domatı deriz.Bir çoğunuza değişik gelecektir bu isim ama bildiğiniz domates konservesi :)))
Malzemeler
2 kg Armut Domates
2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Kaba Tuz (Salamura Tuzu)
Yapılışı
  • Domateslerin alt kısmından artı biçiminde kesik atıp kaynar suya bırakıyoruz.Kesik yerlerde açılma olunca kevgirle kaynar sudan alıp soğuk suyun içine atıyoruz.
  • Domatesin kabukları soyulur.Sıcak soğuk şokladığımız için elimizle bile soyabiliriz.
  • İnce delikli tel süzgüyü bir kabın üzerine koyuyoruz.Sap kısmı yukarda kalacak şekilde tutup domateslerimizi enlemesinie ikiye bölüyoruz.Domatesin çekirdeklerini çıkarmak için hafifçe sıkıyoruz.Gerekirse bıçak yada çay kaşığıyla da elimizden geldiğince çekirdeklerden kurtuluyoruz.Süzgüdeki çekirdekleri de elimizle güzelce sıkıp sdomates suyunu kaba geçiriyoruz.Bunu da yemek ya da çorbada kullanıyoruz.
  • Domatesleri mutfak robotuyla yemeklik şeklinde doğruyoruz.
  • Domatesleri tencereye alıp üzerine yağı ve tuzu koyup yarı pişmiş hale gelene dek kaynatıyoruz.
  • Domatesler kaynarken kavanoz kapakları da küçük bir kapta kaynatılır.
  • Önceden yıkayıp kuruttuğumuz kavanozlara bir parmak kadar boşluk kalacak şekilde dolduryoruz.
  • Domatesi kaynar halde koyduğumuz için elimiz yanmasın diye kavanozlar bir bezle tutulmalı ya da bir tabağa oturtularak doldurma işlemi yapılmalı.Kavanozun ağız kısmı iç ve dış kısmı kağıt havlu ile güzelce silinir.Kalacak yiyecek parçaları vakumlamayı engelleyecektir.
  • Her kavanoz dolduğunda kapaklar kaynar suyun içinden maşayla alınıp hızlıca kurulanıp kavanoza bir kerede sıkıca kapatmalı.
  • Önceden tepsinin içine beyaz bir mutfak bezi ya da 2-3 kat kağıt havlu seriyoruz.
  • Hazırladığımız konserveleri tepsiye ters çevirerek sıralıyoruz.Bir kenara bırakıyoruz.Arada taşma yapan konservemiz var mı diye kontrol ediyoruz.
  • 24 saat sonra kavanozlarımızı düz çevirip kapaklarda hafifçe çökme varmı diye bakıyoruz.
  • Taşma ya da bombe yapmış kapağı olanları hemen kullanıyoruz.Kapakları hafifçe çökmüş olanlar güzelce olmuş demektir.Güneş almayan bir köşede saklıyoruz.

Afiyet Olsun ...

21 Eylül 2015 Pazartesi

PATLICANLI GÖÇMEN BÖREĞİ

Daha önce hiç el açması börek yapmamış birinin bile kolayca yapabileceği bir börek tarifiyle geldim. Çok kolay tereddüt etmeden siz de deneyebilirsiniz :))
Aslında yoğrulan hamuru ikiye bölüp iki yufka açarak yapılıyor.Ben hamuru dörde bölüp biraz işi çoğalttım.Sonuç değişmiyor.Siz de nasıl isterseniz öyle yapın.İster ikiye bölüp bir yufka alta bir yufka üste şeklinde hazırlayın.İsterseniz de hamuru dörde bölüp iki yufka alta (araları da yağlayarak) iki yufka üste şeklinde hazırlayın.
Bir de böreğin kenarlarını bükerken elinizi yağlayın.Böylece kenarları öyle çıtır çıtır oluyor ki herkes kenar dilimleri kapışıyor.
Benden söylemesi :)))
Malzemeler
1 kg Un
500 ml Su
1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı Sirke
Tuz
2 Yemek Kaşığı Tereyağ
İç Malzemesi
6 Adet 12 cm Boyunda Patlıcan
2 Adet Kurusoğan
8-10 Adet Biber
3 Adet Domates
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
1,5 Tatlı Kaşığı Şeker
5-6 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Tuz-Karabiber
Yapılışı
  • Patlıcanlar minik minik doğranıp önceden kızartıp börek içi hazırlamayı seviyorum.Arzu ederseniz siz de önceden patlıcanları kızartabilirsiniz.Patlıcanlar kızarırken diğer yanda soğanlar yemeklik ya da yarımay şeklinde doğranıp orta kısık ateşte kavrulur.Soğanlar kavrulurken üzerine şekeri ilave ediyoruz.Böylece karamelize oluyorlar.
  • Soğanlar şeffaflaşınca ince ince doğradığımız biberler ilave edilip kısa bir süre kavrulur.Salça ilave edilip kokusu çıkana kadar kavrulur.
  • Önceden kızarttığımız patlıcanlar,yemeklik doğranmış domates ve tuz ilave edilerek domatesler pişene kadar kavrulur.
  • Ocak kapatılınca karabiber konup karıştırılır.Soğuması için bir kenara konur.Hiç bir böreğe iç malzeme sıcakken konulmaz.Yufkalar hamurlaşır.
  • Unu çukur bir kaba alıp ortasını çukurlaştırıyoruz.Bu çukura yağ,sirke,tuz ve suyu koyup hamurumuzu yoğuruyoruz.Hamur yumuşak ama ele yapışmayacak kıvamda olmalı.Sert olursa açarken de zor oluyor.Suyu yeterli gelmezse bir iki avuç daha su ekleyip hamur yoğrulmaya devam edilir.Bazen yarım litre su yeterli olurken bazen yetmeyebiliyor.Hamurumuz hazır olunca ıslak bir bezle örtülür ya da streç filme sarılarak (kurumaması için böyle yapıyoruz) buzdolabında yarım saat dinlendirilir.Böylece hamur daha esnek oluyor ve açmamız kolaylaşıyor.
  • Dinlenen hamurumuzu 4'e bölüyoruz.Her bir parçayı yuvarlayıp beze haline getirip birini alıyor diğerlerini yine örtüyoruz.



  • Bezemizin altına ve üstüne un serperek yaklaşık 40 santim çapında açıyoruz.
  • Üzerine tereyağ sürüyoruz.Tereyağını ister eriterek ister dolaptan önceden çıkarıp yumuşatarak fırça yardımıyla sürebiliriz.
  • Resimdeki gibi keserek karşılıklı parçaları ortada üstüste koyarak düz bir tabağa alıp üstünü örtüyoruz.Aynı şekilde hazırladığımız ikinci yufkayı da örtünün üzerine koyup ikinci yufkamızın da üzerini örtüp buzdolabında yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Üçüncü ve dördüncü yufkalarımızı da aynı şekilde hazırlayıp onları da buzdolabında yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Bu arada kendinize bir kahve molası verebilirsiniz :))
  • Ben midi boy fırının tepsisini kullandım.Tepsinin içini tereyağ sürüp hazırlıyoruz.
  • Birinci yufkayı tepsi ebatına uygun şekilde açıp tepsiye seriyoruz.Üzerine fırça ile tereyağ sürüyoruz.İkinci yufkayı da aynı şekilde tepsiye seriyoruz.Kenarladan sarkan yufkayı tepsiden bir parmak sarkacak şekilde kesiyoruz.İç malzemeyi koyacağımız yufkayı yağlamıyoruz.



  • İç malzemeyi yerleştirirken her zaman kenarlardan başlıyoruz.Yoksa böreğin kenar kısımlarında iç malzeme az oluyor.Tüm kenarlara iç malzemeyi koyduktan sonra orta kısıma da iç malzemeyi koyup kaşığın tersi ile her tarafın eşit olması için düzlüyoruz.
  • Üçüncü yufkamızı iç malzememizin üzerine serip yağlıyoruz.Dördüncü yufkamızı da aynı şekilde tepsimize seriyoruz.Kenarları yine kesip alıyoruz.
  • Tepsinin tüm kenarları kıvırarak sıkıştırılır.Böylece hem görüntüsü güzel olur hem de kıtır kıtır yemesi pek güzel oluyor.Bizim evde ortadaki dilimlerdense kenar dilimler daha çok seviliyor.
  • Böreğin üzere yine tereyağ sürülür.Özellikle kenar kısımlara dikkatlice sürülür ki güzelce çıtır çıtır olsunlar.



  • Böreğimizi dilimleyerek önceden 180 derece ısıttığımız fırına verilir.Üzeri nar gibi kızarana dek pişirilir.
  • Piştikten sonra ilk sıcaklığı çıktıktan sonra böreğin üzerine elimizle su serpilir.Sofra bezi katlanarak örtülür.Yarım saat kadar böyle bekledikten sonra üzeri açılarak servis edene dek bekletilir.
  • Yanında ayran,karpuz,çay hangini seviyorsanız onunla servis edilir.

Afiyet Olsun ...

27 Ağustos 2015 Perşembe

KAVURARAK PİŞİRİLEN SAKIZLI MUHALLEBİ

Malzemeler
1 lt Süt
1 Su bardağı Un
1 Su Bardağı Şeker
3 Yemek Kaşığı Tereyağı
3 Parça Damla Sakızı
veya
1 Paket Sakız Aromalı Vanilya
Çikolatalı Sos
500 ml Süt
1 Paket Hazır Çikolatalı Sos 
1 Tatlı Kaşığı Tereyağı
Yapılışı
  • Tencereye tereyağını koyuyoruz,eriyince unu tencereye alıp karıştıra karıştıra kavuruyoruz.
  • Kokusu güzelleşip un sararınca üzerine soğuk sütü döküyoruz.Kaynayana kadar karıştırıyoruz.
  • Kaynayınca şekeri ve dövdüğümüz sakızı ilave edip karıştırıyoruz.Bir taşım kaynatıyoruz.
  • Kare borcamı su ile çalkalayıp suyu döküyoruz.Kavurarak pişirdiğimiz muhallebiyi tepsiye döküyoruz.Kabı hafif sallayıp muhallebinin kabımıza düzgünce yerleşmesini sağlıyoruz.
  • Küçük bir tencereye süt ve çikolatalı sos dökülür.Karıştırarak kaynatılır.
  • Sosa parlaklık vermesi için tereyağ koyup eriyene dek karıştırılır.
  • Muhallebimizin üzerine çikolatalı sosumuzu dökeriz.
  • Buzdolabında iyice soğuttuktan sonra dilimleyerek servis edilir.

Afiyet Olsun ...
Related Posts with Thumbnails