13 Aralık 2017 Çarşamba

KIYMALI PİRİNÇLİ KAPUSKA

Malzemeler
4-5 Yaprak Lahana
150 gr Kıyma
1 Adet Kuru Soğan
3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
2 Yemek Kaşığı Pirinç
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
2-3 Adet Acı Kuru Biber
Tuz
Yapılışı
  • Ben lahana sarması yaparken kullanılmayan damarlı kısımları doğrayıp dondurucuya atıyorum. Sonra da bu yemeği yapıyorum. Dolayısıyla sebze hazırlığı gerekmiyor.
  • Kıymayı zeytinyağında kavuruyoruz. Suyunu salıp çekince içine yemeklik doğranmış soğanı ekleyip ocağı orta kısık ayara alıp soğanlar şeffaflaşıncaya dek kavurmaya devam ediyoruz. Ardından domates ve biber salçalarını ekleyip kısa bir süre kavuruyoruz.
  • Doğranmış lahanaları ekleyip yine kısa bir süre kavurmaya devam ediyoruz.
  • Yemeğe yıkadığımız pirinci, tuzu ve suyunu ekleyip pişmeye bırakıyoruz.
  • Bu yemeği ben bol pirinçli seviyorum sanki dible gibi oluyor. Sıcak sıcak servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…


9 Aralık 2017 Cumartesi

ETLİ LAHANA SARMASI

Malzemeler
1 Orta Boy Lahana
300-350 gr Kıyma
2-2,5 Su Bardağı Pirinç
2 Çay Bardağı Zeytinyağı
2 Adet Kuru Soğan
3-4 Adet Domates
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
Yarım Demet Taze Soğan
Yarım Demet Maydanoz
Yarım Demet Dereotu
Yarım Demet Nane
Yarım Adet Limonun Suyu
1 Yemek Kaşığı Nar Ekşisi
Tuz-Karabiber-Pul Biber-Kuru Reyhan
1 Su Bardağından 1 Parmak Eksik Su
5 Yemek Kaşığı Domates Suyu
Üzeri İçin:
3-4 Yemek Kaşığı Tereyağı
Yapılışı
  • Lahananın kök kısmı derince kesilir. Ortasındaki boşluğa ve lahananın üzerine kaynar su dökülür. Lahana biraz yumuşayınca tek tek yapraklar yırtmadan ayrılır. Yapraklar tek tek yıkanır. Her yaprak kaynar suya konup 2-3 dakika yapraklar şeffaflaşıncaya dek haşlanıp sudan alınır. Süzgüye konur.
  • Dolmanın içini hazırlamak için büyük bir kâseye yıkadığımız pirinç alınır. Üzerine yemeklik doğranmış kuru soğanlar, ince doğranmış taze soğan, yeşillikler, yemeklik doğranmış domatesler, kıyma, salçalar, baharatlar, tuz, zeytinyağı, limon suyu ve nar ekşisi eklenir. Tüm malzeme birbirine güzelce karıştırılır.
  • Haşladığımız lahana yaprakları videodaki gibi bölünüp sarmaya hazır edilir.
  • Her yaprağa 2 tatlı kaşığı kadar iç malzemeden konur. Lahananın ince uç kısımları iç malzemenin üzerine kapatılarak sarma yapılır. Sardıktan sonra kıvırmadığımız damarlı olan kısım bıçakla kesilir. Bu şekilde tüm lahanalar sarılıp biriktirilir.
  • Geniş ve alçak kenarlı bir dolma tenceresinin dibine lahanaların kök kısmına yakın olan damarlı kısımlardan bir sıra dizilir. Sardığımız lahanalar üzerine araya boşluk bırakmayacak şekilde sıralanır.
  • Dolmaların üzerine 5 yemek kaşığı domates suyu, 1 bardağa yakın su ve 1 çay bardağı zeytinyağı konur. Dolmalar kaynarken açılmaması için dolmaların üzerine düz bir tabak kapatılır. Ocağa alınır. Orta harlı ateşte kaynatılır. Kaynadıktan sonra orta kısık ateşe alınır. Yaklaşık 20-30 dakika süresince pişirilir.
  • Dolmamız pişince ocak kapatılır. Küçük bir tavada tereyağı yakılır. Kaynar kaynar dolmanın üzerine gezdirilir.
  • İlk sıcaklığının çıkmasını beklediğimiz lahana sarmalarımız sıcak sıcak servis edilir.

Afiyet Olsun…

7 Aralık 2017 Perşembe

YELKENLİ PATATES SALATASI


Malzemeler
4-5 Adet Patates
2-3 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Tatlı Kaşığı Nar Ekşisi
Limon
Tuz-Karabiber
1/2 Çay Kaşığı Kimyon
Çay Kaşığının Ucu ile Köri
Muskat Rendesi (Küçük Sarımsak Rendeleri ile 7-8 Kez Rendelemek Yeterli)
Rus Salatası Malzemeleri
Küçük Kavanoz Garnitür
3-4 Yemek Kaşığı Mayonez
1-2 Yemek Kaşığı Süzme Yoğurt
2-3 Adet Salatalık Turşusu (Ne iri ne ufak ara boy olanlarından)
Tuz-Karabiber
Yelkenler İçin
Dilimlenmiş Taze Kaşar
Kürdan
Yapılışı
  • Patatesler haşlanır, el dayanacak sıcaklığa gelince soyulup rendelenir. İçine yağ, nar ekşisi, limonsuyu, baharatlar konup yoğrulur. Aslında evde beyaz biber kalmamış onun için karabiber kullandım. Varsa siz yine de beyaz biber kullanın. Yoğrulan patates püresi 5-10 dakika dinlenmeye bırakılır.
  • Garnitür bir süzgüye boşaltılır, suyu iyice süzülene kadar bekletilir. Çukur bir kapta rus salatası malzemeleri karıştırılır. Daha yağsız olması için biraz kese yoğurdu kullandım. Ama arzu ederseniz tümünü de mayonez kullanabilirsiniz. İsterseniz salatanın içine bir adet haşlanmış yumurtayı küp küp doğrayabilirsiniz.
  • Patates püresinden yumurta büyüklüğünde parça ele alınıp köfte gibi yuvarlanır. Ortası parmak bastırarak çukurlaştırılır. Daha sonra resimdeki gibi kayık şekli verilerek servis tabağına dizilir. Ortalarındaki boşluklara rus salatası konur. En son kare şeklindeki peynirler çapraz kesilerek iki üçgen elde edilir. En geniş kenardan kürdan geçirilerek yelken şekli verilir. Kayıkların üzerine batırılarak servis edilir.

Afiyet Olsun...
Related Posts with Thumbnails