10 Şubat 2018 Cumartesi

MEYANELİ YEŞİL MERCİMEK YEMEĞİ

Malzemeler
2 Su Bardağı Yeşil Mercimek
3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
150 gr Kıyma
1 Adet Kuru Soğan
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
1 Yemek Kaşığı Sirke
1 Tatlı Kaşığı Tuz
Meyanesi İçin
1 Silme Yemek Kaşığı Un
2 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
Üzerinin Sosu İçin
2-3 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
1 Yemek Kaşığı Kadar Salça
Yapılışı
  • Mercimekler akşamdan suya bırakılır. Suda bekleyen mercimekler şişer ve pişmesi kolaylaşır.
  • Ertesi gün mercimeklerin üzerine soğuk su ekleyerek haşlanır.
  • Suyu kaynayınca üzerinde biriken köpükler kaşıkla toplanıp atılır.
  • 5-10 dakika kaynaması yeterlidir. Önemli olan kara suyunu çıkarmak ve gazından arındırmak. Haşlanan mercimekler süzgüye dökülüp süzülmeye bırakılır.
  • Tencereye zeytinyağı alınıp ısıtılır. Isınan yağa kıyma eklenip kavrulur. Kıymanın rengi pişmiş olunca yemeklik doğranmış soğan eklenir orta kısık ateşte şeffaflaşana dek kavrulur. Salçalar da tencereye alınıp kısa bir süre kavrulur.
  • Kıymalı sosun üzerine haşlanıp suyu süzülen mercimekler eklenir.
  • Şöyle bir karıştırılıp tuz ve yemeğin suyu eklenip pişmeye bırakılır.
  • Küçük bir tavaya sıvıyağ ve un konup unun kokusu güzelleşinceye dek kavrulur. 1 su bardağına yakın soğuk su eklenip unun suda çözülmesi sağlanır. Kaynaması beklemeden yemeğe eklenir. Sirke de eklenip bir taşım kaynatılıp ateşten alınır.
  • Yine küçük tavada salça sıvıyağda kavrulur. Azıcık suyla açılır. Bu yemeğimizin servisinde kullanacağımız sos oluyor.
  • Bu yemeğin yanında kuru soğan özellikle de kırmızı olan ve turşu olmazsa olmazlarıdır. Bizim evde illa ki yanına booool salçalı bulgur pilavı da olmalıdır. Eeeeh tabi pilavın yanına da mis gibi yoğurt olmalı.

Afiyet Olsun…


9 Şubat 2018 Cuma

FAVALI ENGİNAR


Malzemeler
250 Gram Sebzeli Makarna
2 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
Tuz
Fava İçin
1 Su Bardağı Kuru Bakla
2-2,5 Su Bardağı Su
1 Adet Kuru Soğan
1 Diş Sarımsak
1 Tatlı Kaşığı Şeker
Zeytinyağı-Limon
Yarım Demet Dereotu
Tuz
Enginar İçin
3 Adet Enginar
Un
Limon
Tuz
Yapılışı
  • Kuru bakla küp küp doğranmış kuru soğan, sarımsak, şeker ve su ilave ederek kaynatılır. Kaynayınca üzerindeki kef toplanıp atılır. Püre kıvamına gelinceye dek kaynatılır. Kıvamı olunca tuz atıp bir taşım daha kaynatılır. Ilınmaya bırakılır. Ilınınca zeytinyağı ve limon suyu ilave ederek elektrikli doğrayıcı ile püre haline getirilir. Bu aşamada ince doğranmış dereotu tencereye eklenerek kaşıkla karıştırılır. Böyle hazırlanmış fava sıkma torbasına konur.
  • Çukur bir kaba bir kaşık un, yarım limon suyu sıkılır. Sıktığımız limonun kabuğu da suya konur. Enginarlar ayıklanır. Ayıklanan çanaklar hazırlanan limonlu, unlu suya konur. Bir tencereye yine limon suyu ve bir tatlı kaşığı un koyup üzerini suyla tamamlayıp kaynatılır. Kaynayınca enginar çanakları içine koyulur. Yumuşayıncaya kadar pişirilir. Söndürmeye yakın tuzu ilave edilir. Süzülerek bir servis tabağına çıkarılır. Üzerlerine zeytinyağı ve limon suyu gezdirilir.
  • Fava, enginar çanaklarının içine şekilli olarak sıkılır. Arzu ederseniz üzerine biraz daha zeytinyağı ve limonsuyu gezdirilir.
  • Makarna arzu edilen şekilde pişirilir. Ben makarnayı pilav gibi demleyerek pişiriyorum.
  • Makarna servis tabağına alınır. Favalı enginarlar da üzerine dizilerek servis edilir.
Afiyet Olsun...
 

Related Posts with Thumbnails