10 Şubat 2018 Cumartesi

MEYANELİ YEŞİL MERCİMEK YEMEĞİ

Malzemeler
2 Su Bardağı Yeşil Mercimek
3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
150 gr Kıyma
1 Adet Kuru Soğan
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
1 Yemek Kaşığı Sirke
1 Tatlı Kaşığı Tuz
Meyanesi İçin
1 Silme Yemek Kaşığı Un
2 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
Üzerinin Sosu İçin
2-3 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
1 Yemek Kaşığı Kadar Salça
Yapılışı
  • Mercimekler akşamdan suya bırakılır. Suda bekleyen mercimekler şişer ve pişmesi kolaylaşır.
  • Ertesi gün mercimeklerin üzerine soğuk su ekleyerek haşlanır.
  • Suyu kaynayınca üzerinde biriken köpükler kaşıkla toplanıp atılır.
  • 5-10 dakika kaynaması yeterlidir. Önemli olan kara suyunu çıkarmak ve gazından arındırmak. Haşlanan mercimekler süzgüye dökülüp süzülmeye bırakılır.
  • Tencereye zeytinyağı alınıp ısıtılır. Isınan yağa kıyma eklenip kavrulur. Kıymanın rengi pişmiş olunca yemeklik doğranmış soğan eklenir orta kısık ateşte şeffaflaşana dek kavrulur. Salçalar da tencereye alınıp kısa bir süre kavrulur.
  • Kıymalı sosun üzerine haşlanıp suyu süzülen mercimekler eklenir.
  • Şöyle bir karıştırılıp tuz ve yemeğin suyu eklenip pişmeye bırakılır.
  • Küçük bir tavaya sıvıyağ ve un konup unun kokusu güzelleşinceye dek kavrulur. 1 su bardağına yakın soğuk su eklenip unun suda çözülmesi sağlanır. Kaynaması beklemeden yemeğe eklenir. Sirke de eklenip bir taşım kaynatılıp ateşten alınır.
  • Yine küçük tavada salça sıvıyağda kavrulur. Azıcık suyla açılır. Bu yemeğimizin servisinde kullanacağımız sos oluyor.
  • Bu yemeğin yanında kuru soğan özellikle de kırmızı olan ve turşu olmazsa olmazlarıdır. Bizim evde illa ki yanına booool salçalı bulgur pilavı da olmalıdır. Eeeeh tabi pilavın yanına da mis gibi yoğurt olmalı.

Afiyet Olsun…


0 yorum:

Yorum Gönder

Fikirleriniz benim için çok kıymetli,benimle paylaşırsanız çok sevinirim :))

Related Posts with Thumbnails