Ben lahana sarması yaparken
kullanılmayan damarlı kısımları doğrayıp dondurucuya atıyorum. Sonra da bu
yemeği yapıyorum. Dolayısıyla sebze hazırlığı gerekmiyor.
Kıymayı zeytinyağında
kavuruyoruz. Suyunu salıp çekince içine yemeklik doğranmış soğanı ekleyip ocağı
orta kısık ayara alıp soğanlar şeffaflaşıncaya dek kavurmaya devam ediyoruz.
Ardından domates ve biber salçalarını ekleyip kısa bir süre kavuruyoruz.
Doğranmış lahanaları
ekleyip yine kısa bir süre kavurmaya devam ediyoruz.
Yemeğe yıkadığımız pirinci,
tuzu ve suyunu ekleyip pişmeye bırakıyoruz.
Bu yemeği ben bol pirinçli
seviyorum sanki dible gibi oluyor. Sıcak sıcak servis ediyoruz.
Lahananın kök kısmı derince kesilir. Ortasındaki boşluğa ve
lahananın üzerine kaynar su dökülür. Lahana biraz yumuşayınca tek tek yapraklar
yırtmadan ayrılır. Yapraklar tek tek yıkanır. Her yaprak kaynar suya konup 2-3
dakika yapraklar şeffaflaşıncaya dek haşlanıp sudan alınır. Süzgüye konur.
Dolmanın içini hazırlamak için büyük bir kâseye yıkadığımız
pirinç alınır. Üzerine yemeklik doğranmış kuru soğanlar, ince doğranmış taze
soğan, yeşillikler, yemeklik doğranmış domatesler, kıyma, salçalar, baharatlar,
tuz, zeytinyağı, limon suyu ve nar ekşisi eklenir. Tüm malzeme birbirine
güzelce karıştırılır.
Haşladığımız lahana yaprakları videodaki gibi bölünüp sarmaya
hazır edilir.
Her yaprağa 2 tatlı kaşığı kadar iç malzemeden konur. Lahananın
ince uç kısımları iç malzemenin üzerine kapatılarak sarma yapılır. Sardıktan
sonra kıvırmadığımız damarlı olan kısım bıçakla kesilir. Bu şekilde tüm
lahanalar sarılıp biriktirilir.
Geniş ve alçak kenarlı bir dolma tenceresinin dibine lahanaların
kök kısmına yakın olan damarlı kısımlardan bir sıra dizilir. Sardığımız
lahanalar üzerine araya boşluk bırakmayacak şekilde sıralanır.
Dolmaların üzerine 5 yemek kaşığı domates suyu, 1 bardağa yakın
su ve 1 çay bardağı zeytinyağı konur. Dolmalar kaynarken açılmaması için
dolmaların üzerine düz bir tabak kapatılır. Ocağa alınır. Orta harlı ateşte
kaynatılır. Kaynadıktan sonra orta kısık ateşe alınır. Yaklaşık 20-30 dakika
süresince pişirilir.
Dolmamız pişince ocak kapatılır. Küçük bir tavada tereyağı
yakılır. Kaynar kaynar dolmanın üzerine gezdirilir.
İlk sıcaklığının çıkmasını beklediğimiz lahana sarmalarımız
sıcak sıcak servis edilir.
Muskat
Rendesi (Küçük Sarımsak Rendeleri ile 7-8 Kez Rendelemek Yeterli)
Rus
Salatası Malzemeleri
Küçük
Kavanoz Garnitür
3-4
Yemek Kaşığı Mayonez
1-2
Yemek Kaşığı Süzme Yoğurt
2-3
Adet Salatalık Turşusu (Ne iri ne ufak ara boy olanlarından)
Tuz-Karabiber
Yelkenler
İçin
Dilimlenmiş
Taze Kaşar
Kürdan
Yapılışı
Patatesler haşlanır, el dayanacak
sıcaklığa gelince soyulup rendelenir. İçine yağ, nar ekşisi, limonsuyu, baharatlar
konup yoğrulur. Aslında evde beyaz biber kalmamış onun için karabiber
kullandım. Varsa siz yine de beyaz biber kullanın. Yoğrulan patates püresi 5-10
dakika dinlenmeye bırakılır.
Garnitür bir süzgüye boşaltılır, suyu
iyice süzülene kadar bekletilir. Çukur bir kapta rus salatası malzemeleri
karıştırılır. Daha yağsız olması için biraz kese yoğurdu kullandım. Ama arzu
ederseniz tümünü de mayonez kullanabilirsiniz. İsterseniz salatanın içine bir
adet haşlanmış yumurtayı küp küp doğrayabilirsiniz.
Patates püresinden yumurta büyüklüğünde
parça ele alınıp köfte gibi yuvarlanır. Ortası parmak bastırarak
çukurlaştırılır. Daha sonra resimdeki gibi kayık şekli verilerek servis tabağına
dizilir. Ortalarındaki boşluklara rus salatası konur. En son kare şeklindeki
peynirler çapraz kesilerek iki üçgen elde edilir. En geniş kenardan kürdan
geçirilerek yelken şekli verilir. Kayıkların üzerine batırılarak servis edilir.