Malzemeler
10 Adet Kapya Biber
1,5-2 Su Bardağı Pirinç
250 gr Kıyma
1 Adet Kuru Soğan
3-4 Adet Taze Soğan
2 Adet Domates
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
6-7 Dal Maydanoz
6-7 Dal Dereotu
6-7 Dal Nane
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
İstenirse Limon Suyu
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Pul Biber
1 Çay Kaşığı Kuru Reyhan
Tuz
1 Su Bardağı Domates Suyu (Yoksa aynı ölçüde su)
1 Su Bardağı Su
Yapılışı
- Ben önce iç harcını hazırlıyorum ki biberleri hazırlayıncaya kadar lezzetler pirince iyice işlesin.
- Büyük bir kâseye yıkayıp süzdüğümüz pirinçlerimizi alıyoruz. Üzerine yıkayıp sularını süzdüğümüz yeşillikleri ince ince doğruyoruz. Kuru soğan ve domatesi elektrikli doğrayıcıda yemeklik doğrayıp kasemize alıyoruz. Son olarak salçaları, baharatları, kıymayı ve zeytinyağının yarısından fazlasını iç harcımıza ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
- Biberlerimizim tohum kısımlarını temizleyip içini dışını güzelce yıkıyoruz. Ağız kısmı aşağıya gelecek şekilde süzgüye dizip suyunun süzülmesini sağlıyoruz.
- Ben yeşilde olsa kırmızı da olsa biber dolmalarını fırında pişirmeyi seviyorum.
- Biberlerimizi hazırladığımız iç harç ile dolduruyoruz. Biberlerin sivri kısımları ortaya gelecek şekilde dizilir.
- Doldurduğumuz biberlerin üzerine 1 su bardağı domates suyu ve 1 su bardağı su ekliyoruz. Domates suyu yoksa 2 su bardağı su kullanabiliriz. Son olarak kalan zeytinyağımızı ve bir çimdik tuz ekleyip fırına veriyoruz. Fırının ısısını börek pişirdiğiniz ayarda ısıtabilirsiniz. Benim midi fırınımda 180 derece yeterli oluyor. Ben bir de biberlerin üzeri kızarınca bir kaşık yardımıyla alt üst edip diğer yüzü de kızarıncaya kadar pişiriyorum. Tek taraflı pişirirseniz biberin üst kısmı yanabilir bunu önlemek için elbette üzeri örtülebilir ben iki tarafının da kızarmasının daha kokulu ve lezzetli olduğunu düşünüyorum.
- Dolmamız kıymalı olduğu için ilk sıcaklığı geçtikten sonra hemen servis edilir.
Afiyet Olsun…
0 yorum:
Yorum Gönder
Fikirleriniz benim için çok kıymetli,benimle paylaşırsanız çok sevinirim :))