Bu da yine hayal kurup yaptığım tatlardan
biri.Sonuç hem görüntü hem yemesi keyifli bir tatlı çıktı ortaya :)) Üstelik
tahin sayesinde 2-3 gün yufka kısmı çıtır çıtır halini kaybetmedi.
Malzemeler
2 Adet Yufka
1 Çorba Kasesi
Tahin+Sıvıyağ (Yufkaya fırça ile sürebilcek kadar inceltilecek)
Şeker
Tarçın
Üstü İçin
1 kg Kestane
Kabağı
2-2,5 Su
Bardağı Şeker
3-4 Adet
Karanfil
2 cm Kadar
Kabuk Tarçın
Süslemek İçin
2-3 Yemek
Kaşığı Yeşil Fıstık ( File ya da Toz )
Yapılışı
Kabaklar
temizlenmiş alınabilir.Temizlenmiş almadıysak önce karpuz gibi dilimlenir.Sonra
çekirdek kısmı temizlenir.Ardından kabukları soyularak yıkanır.Sonra kalın
kalın dilimlenir.Dibi geniş olan dolma tenceresi kullanırsak daha güzel
pişiyor.Kabaklar tencereye dizilip şeker üzerine dökülür.Karanfil ve tarçın da
ilave edilerek birkaç saat bekletilir.Kabakların saldığı su şekerleri
ıslatıncaya dek bu şekilde bekletilir.Önce harlı ateşte bir süre kaynatılır.Bir
süre sonra ocağın altı kısılır.Kabaklar saldığı suyu çekince ocak
kapatılır.Soğuyunca kabaklar bir çatal ile tencereden alınıp püre yapılır.Krema
sıkma torbasına tırtıklı bir uç takılarak buzdolabında bekletilir.Kabağın tamamı bitmedi.Yani
tatlının 3/4'ü kadarını kullandım sanırım.Arzu edersiniz kabak tatlısının
3/4'ünü püre yapıp kalanını tatlı olarak tüketebilirsiniz.Ya da yufkaların üzerine hepsini kullanabilirsiniz.Tercih sizin :)))
Yufkalar üst
üste konup önce 4'e bölünür.Hepsi üst üste konup tekrar 3'e bölünür.Böylece 24
adet üçgen elde ederiz.
Her parçaya
sıvıyağ ile inceltilen tahinden fırça yardımı ile sürülür.Üzerine toz şeker ve
tarçın serpilir.
Geniş kenarından başlayarak sıkı sıkı sigara böreği gibi
sarılır.Sivri kenardan 4-5 cm kala iki kenar daire şekli verilir.
Sivri uç içeri
kıvrılarak havuz şekli verilir.
Bütün yufkalar
böyle hazırlanır.
Arzu edilirse hemen fırında pişirilir ya da buzlukta bekletilir.Lazım olunca buzluktan çıkarıp pişirebiliriz.Pişince çıtır
çıtır oluyorlar.Fırından alıp soğumaya bırakılır.Soğuyunca üzerine kabak püresi
sıkılır.En üste yeşil fıstık ,ceviz ya da fındık kırığı gibi çerezlerden biri
kabağın üzerine serpilerek servis edilir.
Afiyet Olsun
...