11 Ağustos 2014 Pazartesi

FALAFEL



Malzemeler
2 Su Bardağı Nohut
2 Adet Kurusoğan
1 Demet Maydanoz
4-5 Diş Sarımsak
4-5 Yemek Kaşığı Un
Kimyon
Pulbiber
Karabiber
Kişniş (Dövülmüş)
Tuz
Sıvıyağ ( Kızartmak İçin)
Salatası İçin
1/2 Iceberg Marul
3-4 Tane Taze Soğan
1 Demet Roka
1 Adet Küçük Boy Havuç
Yarım Kırmızı Kurusoğan
1 Adet Turp
Birkaç Dal Dereotu
Salatanın Sosu
2 Yemek Kaşığı yağ
Yarım Limon Suyu
1 Tatlı Kaşığı Hardal
Tuz


Yapılışı
Nohutlar akşamdan ıslatılır.Ertesi gün haşlanır. Sarımsaklar ezilir,maydanozlar doğranır.Robota önce bıçak takılıp soğanlar doğranır..Sonra hamur karma aparatı takılıp un hariç diğer malzemeler soğanlara ilave edilir.Nohutlar pilavlık bulgur gibi tanelendiğinde malzemeler derin bir kaba alınır un ilave edilerek köfte hamuru elde edilir.Zaman varsa yarım saat kadar buzdolabında dinlendirilir.
Bu arada salata malzemeleri yıkanır mümkünse sebze kurutucusunda kurutulur.Yoksa süzgüye kağıt havlu serip sebzeler mutlaka kurutulmalıdır.Sebzelerin üzerinde kalan su salatanın lezzetini etkileyecektir.Çünkü zeytinyağının sebzelere karışmasını engeleceği için yağ salatanın dibine sızıp kalacaktır.Salata hazırlanıp bir kenara alınır.Sos malzemeleri bir kasede iyice çırpılır.Sosu dökülmeyecek köfteler kızartıldıktan sonra sevis ederken salatanın sosu dökülecek.
Köfte hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp top halinde yuvarlanır.Derin bir tencereye yaklaşık 3 parmak derinliğinde yağ döküp kızdırılır.Tüm köfteler parti parti orta ateşte kızartılır.Kağıt havlu serili bir tabağa çıkarılır.
Servis zamanı düz bir tabağa önce salata konur.Salatanın sosu üzerine gezdirilir.Falafeller salatanın üzerine dizilerek servis edilir.
Ben falafelin yanına humus ve ful yaparak servis ettim.Yerken lavaş ekmeğine önce humus sürüp üzerine salatadan koyup falafel dizip güzelce dürüm yaptık.Aslında falafel pita ekmeği ile yeniyor ama yapmaya fırsatım olmadı.Biraz kolaya kaçtım.Yakın marketler de pita ekmeği de bulamadım böyle bir yöntem geliştirdim.Sizler de benim gibi keyfinize göre yapın derim.
Afiyet Olsun ...

10 Ağustos 2014 Pazar

HUMUS



Malzemeler
2 Su Bardağı Kabuksuz Nohut
1 Su Bardağı Tahin
1 Su Bardağı Zeytinyağ
2 Tatlı Kaşığı Kimyon
1/2 Su Bardağı Nohutun Haşlama Suyundan
4-5 Diş Sarımsak
Tuz
Süslemek İçin
2-3 Dal Maydanoz
1 Adet Küçük Boy Kırmızı Kurusoğan
Çekirdekleri Temizlenmiş Yarım Domates
Pulbiber


Yapılışı
Humus yapmak için kabuksuz nohut satılıyor.Bulabilirseniz bu cins nohut kullanın.Bulamazsanız bildiğiniz nohutu haşlayıp kabuklarını ayıklayabilirsiniz.Beni rahatsız etmez rondodan geçirince kabuklu da yerim derseniz öyle de yapabilirsiniz yani tercih sizin.Nohut geceden ıslatılır.Ertesi gün bol suda haşlanır.Su kaynayınca üzerinde oluşan köpükler kevgir ile toplanıp atılır.Ezilecek kıvama gelince ocak kapatılır.Ilınıncaya dek bekletilir.Ilınınca mutfak robotuna konur ve çalıştırılır.Bu arada üzerine tahin,zeytinyağ(bir kısmı humusun üzeriene dökmek için ayırılır),ezilmiş sarımsak ilave edilerek hepsi birlikte püre haline getirilir.Kıvamı katı olursa nohutun suyundan kaşık kaşık ilave edilerek pürenin kıvamı ayarlanır.Bu kıvam da tamamen sizin zevkinize göredir.Aynı cacıkta olduğu gibi kesin bir ölçü yok yani.
Hazırladığımız humus servis tabağına alınır.Ortası kaşığın tersi ile çukurlaştırılır.
Zeytinyağ dökülür.Minik mink doğranmış kırmızı soğan ve çekirdeği alınmış minik minik doğranmış domates zeytinyağının üzerine serpilir.Pul biber de serpilir.Kenarlara maydanoz koyularak servis edilir.
Afiyet Olsun ...

8 Ağustos 2014 Cuma

FUL (FAUL)

Malzemeler
1 Su Bardağı Ful (Küçük Kuru Bakla Gibi)
1 Su Bardağı Haşlanmış Nohut
3-4 Diş Sarımsak
1Tatlı Kaşığı Kimyon
3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
3-4 Yemek Kaşığı Tahin
2 Adet Limon
Tuz-Karabiber

Yapılışı
Akşamdan ful bol suya konur,sabaha dek şişmesi sağlanır.Ertesi gün yine bol su ile kaynatılır.Üzerindeki köpükler alınır.Yaklaşık yarım saat kaynadıktan sonra ilk kara suyu süzülür.İkinci kaynatma yapılır.İkinci kaynatıldığında suyu süzülmeyip kullanılacağı için suyun fulün üzerine bir iki parmak kadar çıkması yeterli olur.Ama arada kontrol edip gerektikçe kaynar su ilave edilmelidir.İkinci kaynatma süresi yaklaşık bir saat kadar olması yeterlidir.Fulün kabuğu kolay kolay yumuşamıyor.Bu sürenin kararını arada içinden bir tane yiyerek kendiniz de verebilirsiniz.
Ful kuru halde 1 bardak olarak kullanılınca nohut haşlanmış halde 1 bardak kullanılıyor.Ben falafel de yaptığım için haşlamış olduğum nohutlardan 1 bardak alıp ful için kullandım.
Ful damak tadınıza göre pişip suyu az miktarda kalınca içine haşlanmış nohut katılıp bir taşım daha kaynatılır.
Tencere ocaktan alınıp içine ezilmiş sarımsak,limon suyu(çok gibi görünse de içine çekince ekşilik ancak denk geliyor yine de zevkinize göre ayarlanız),tahin,zeytinyağ,kimyon ve karabiber ilave edilip havan tokmağıyla ezilir.Ya da blendır kullanabilirsiniz ama püre haline gelmemesine dikkat edilmeli.Tanelerin bir kısmı ezilip bir kısmı bütün kalacak şekilde olmalıdır.
Üzerini süslemek için haşlanmış yumurta ve kırmızı soğan dilimleyerek servis edilirmiş ama ben haşlanmış nohutla süslemeyi tercih ettim çünkü humus da yapmıştım.Kırmızı soğanları humusun üzerine kullandım.Yumurtayı da kullanmak istemedim çünkü dürüm yepıp yiyeceğimiz için gerekmeyeceğini düşündüm.Sizler arzu ettiğiniz gibi süsleyerek servis edersiniz.Bitiremediğimiz fulümüz ertesi günü pilavın yanında pek güzel gitti.Bilginize efendim :))
Afiyet Olsun...

26 Temmuz 2014 Cumartesi

ANALI KIZLI



Bu tarifimiz çorba olarak adlandırılsa da yeterince besleyici bir öğün olduğunu düşünüyorum.Ama sizler nasıl arzu ederseniz öyle servis edersiniz.Çok çeşitli olarak hazırlanan bu tarifimizde şöyle seçenekler var.Çorba sadece ana ve kızdan ibaret olabileceği gibi yanına nohut ve kemikli – kemiksiz et de ilave edilebiliyor.Çorbanın suyuna soğan konuyor arzu edilmiyorsa konulmuyor.Yine çorbanın suyuna un ilave edenler var ama genellikle konulmuyor.Son olarak çorbanın üzerine tereyağında nane yakılıp limon ilavesi ile dökülebiliyor arzu edilmiyorsa yine konulmayabiliyor.Sizler nasıl arzu ederseniz sırasıyla deneyip en son sevdiğiniz gibi yapabilirsiniz.Ben et koymadım çünkü ev halkımız kıyma yiyorlar ama et yemiyorlar.Sizlere kolay gelsin.

Malzemeler
1 Su Bardağı İnce Bulgur
150 gr Kıyma
1 Çay Bardağı Haşlanmış Nohut
1 Adet Kurusoğan
1 Avuç Minik Minik Doğranmış Ceviz
Birkaç Dal Maydanoz
1 Adet Yumurta
2 Yemek Kaşığı Un
2 Yemek Kaşığı Tereyağ
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
2 Tatlı Kaşığı Acı Biber Salçası
2 Kaşık Sıvıyağ ya da Tereyağ
Çeyrek Limon
Tuz
Kimyon
Karabiber
Pulbiber

Yapılışı
Nohutlar akşamdan ıslatılıp,sabaha haşlanır.Süzülerek bir kenarda bekletilir.
Önce iç harç hazırlanır ki soğusun.Arzu ederseniz bir gün önceden de hazırlayabilirsiniz.Tavaya tereyağ koyup eritilir.Önce kıyma kavrulur kıyma suyunu salıp çekince ince kıyılmış yarım soğan ilave edip kısık ateşte soğanlar şeffaflaşıncaya dek pişirilir.Soğanlar pişince tuz,karabiber,pulbiber,kimyon eklenip ocak kapatılır.İlk sıcaklığı geçince maydonoz ince ince kıyılırak iç harca ilave edip karıştırılır.Soğumya bırakılır.
Bulgurun üzerinde görünecek kadar kaynar su ile ıslatılır,suyu çekip yumuşayıncaya dek bekletilir.Bulgur ılınınca üzerine kıymanın üçte biri,yumurta,yarım soğan (pure gibi olacak),1 tatlı kaşığı acı biber salçası,un,tuz,karabiber,pulbiber ilave edip ele yapışmayan bir hamur haline gelene dek yoğrulur.Hamurdan bir parça koparıp kolay şekil veriliyor mu diye kontrol edilir.Gerekirse un veya su serpilerek hamurun kıvamı ayarlanır.Hamurun üzerine ıslatılmış kağıt havlu konur ki hamur kurumasın.Bir kaseye su koyup yanımıza alınır.Hamura şekil verirken arada elimizi ıslatmak gerekiyor.Hamurdan yaklaşık ceviz büyüklüğünde parça koparılır top gibi yuvarlanır.Sonra elimizi ıslatarak işaret parmağımızı bastırarak köftenin içi sıvazlanarak köftenin duvarları inceltilir.Önceleri belki biraz kalın olacaktır ama yaptıkça daha ince köfteler yapabilirsiniz.Biraz el becerisi istiyor bu işlem.Ama verdiğim ölçü mümkün olduğu kadar az olduğu için el alışkanlığı oluncaya dek mutlaka tüketilebilcektir.Oyulan köftenin içine tatlı kaşığı ile iç harçtan koyup ağzı yavaş yavaş yine elimizi ıslatarak kapatılır.Bu aşamada dikkat edilecekler iç harç koyunca üstünde köfteyi kapatacak kadar bir boşluk olmalıdır.Yoksa köfteyi kapatınca iç malzeme taşabilir bu da köftenin dışında çatlaklar oluştur.Böyle olursa haşlarken köfte açılır ve iç malzeme suya dağılır.İkinci dikkat edeceğimiz nokta da köfteyi kapattıktan sonar birleşme kısmında çatlak olmamasına dikkat etmemiz gerekir.En son avcumuz ıslatılarak dış kısmın tamamen bütünleşmesi için bastırmadan avuç arasında yuvarlatılır.Bastırırsanız köfte dağılabilir.Tüm bunlara dikkat ederek yaklaşık 12 adet köftemiz olacaktır.Küçük bir tencereye az miktarda su konup kaynatılır.Köfteler iki parti halinde haşlanır.Köfteler haşlanırken suyun kaynamamasına dikkat edilir.Hareket halindeki su köftenin dağılmasına sebep olabilir.Bunun olmaması için su kaynayınca altı kısılır.Köfteler içine yavaşça bırakılır.Köfteler haşlanınca biraz suyun üzerine doğru yükselirler.Köfteler kevgirle bir kaseye alınır.Haşlama işlemi sırasında hamurumuzun kalanını minik misket köfteler halinde yuvarlarız.Bu köfteler de diğerleri gibi suya atılıp suyun üzerine çıktığında sudan kevgirle alınır.Diğer köftelerin yanına konur.Böylece servise yakın zamana kadar bekletilir.Ben bu çorbanın geri kalan işlemini servis zamanı yapıp sıcakken servisini yapıyorum.İçli olan köfteler uzun sure çorba suyunun içinde kalınca dağılacağını düşündüğüm için böyle yapıyorum.
Etli yapmayı düşünüyorsak 100-150 gr kemikli ya da kemiksiz et yağ kızınca kavrulur.Bu aşamada arzu ederseniz soğan koyabilirsiniz ete yakışır.Sonrasında 1er tatlı kaşığı domates ve acıbiber salçası ilave edip kavurabilirsiniz.Suyunu ilave edip etler sevdiğiniz gibi pişene kadar orta ateşte kavurabilirsiniz.Etsiz yapacaksanız çorbayı yapacağımız tencereye 2 kaşık sıvıyağ ya da tereyağ koyup 1 tatlı kaşığı domates ve 1 tatlı kaşığı acı biber salçasını kokuları güzelleşene dek kavuruyoruz.Üzerine kaynar su koyup çorbamızın suyunu hazırlıyoruz.Çeyrek limonun suyunu ilave ediyoruz.Önce nohutları sonra minik bulgur köftelerimizi en son içli olan köftelerimizi çorbanın suyuna koyuyoruz.Bir taşım kaynadıktan sonra sıcak sıcak servis ediyoruz.
Afiyet Olsun …

7 Temmuz 2014 Pazartesi

HELLİMLİ KIBRIS TARHANASI


Bu tarhana ile tanışmamı sağlayan Burcu arkadaşıma ve elleriyle bu tarhanayı yapan annesine çok ama çoook teşekkür ediyorum :)) Arkadaşım ama evladım yaşında İzmirimize okumaya gelip güzel şehrimize aşık olmuş,en az İzmir kadar güzel Kıbrıslı arkadaşım,fandomum :))
Bana gelen tarhananın içinde yeterince nane vardı.Bu yüzden pişirirken ilave etmedim bazen içinde olmayabiliyormuş.Böyleyse kuru nane pişerken ekleniyormuş.

Malzemeler
350-400 gr Kıbrıs Tarhanası
4 Su Bardağı Su
El Ayası Büyüklüğünde Hellim Peyniri
4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
2Diş Sarımsak
Tuz
Yapılışı
Buzluktan çıkarılan yaklaşık 250 gramlık margarin paketi büyüklüğündeki tarhana ve tuz 4 su bardağı soğuk suyun içine koyup ocağa konur.Orta ateşte arada karıştırarak topak kalması engellenir.Kaynayınca ocağı kısıp pişinceye kadar küçük bir tavada peynir hazırlanır.Sarımsaklar ayıklanıp ezilir.Hellim peyniri tavla zarı iriliğinde doğranır.Zeytinyağı biraz ısınınca sarımsak ve hellim tavaya alınır.Arada karıştırarak kavrulur.Peynirin bir kısmı süsleme için ayrılıp kalanı çorbaya eklenir.Gerekirse kanamış su eklenebilir.Bir taşım daha kaynatıp ocaktan alınır.Tabağa tarhanadan koyup ayrılan peynirlerden bir miktar eklenir.Üzerine pul biber nane serpilir.Resimde baharatlı değirmen tuz kullandım,tercih sizlerin.Sıcak sıcak servis ediniz..
Afiyet Olsun ...
Related Posts with Thumbnails