Malzemeler
Hamuru İçin:
500 gr Tereyağı
(Oda Isısında)
1 Çay Bardağı
Sıvıyağ
1 Çay Bardağı
Yoğurt
1 Çay Bardağı
Şeker
1 Adet
Yumurtanın Sarısı
1 Paket Kabartma
Tozu
1 Paket
Karbonat(5 gr)
1 Tatlı Kaşığı
Sirke
Bir Çimdik Tuz
Aldığı Kadar Un (1
kg)
3 Yemek Kaşığı
Mısır Nişastası
İçi İçin:
2 Adet Elma
1 Çay Bardağı
Şeker
4 Adet Kuru
İncir
4 Adet Kuru
Kayısı
4 Adet Hurma
(İsteğe bağlı)
1 Avuç Kuru Üzüm
1 Su Bardağına
Ceviz
1 Tepeleme Tatlı
Kaşığı Tarçın
Üzeri İçin:
1 Adet Yumuta
Akı
Fındık Kırığı
Pekmez
*Bu
malzemelerden 40 adet kurabiye çıkıyor.
Yapılışı
- Önce iç malzemesini pişirip soğuması için bir kenara kaldırıp soğutuyoruz.
- Elmalar soyulup rendelenir. Üzerine şeker koyup bir taşım kaynatılır. Üzerine minik minik doğranmış incir, kayısı, hurma ve kuru üzümler eklenip karıştırdıktan sonra ocağı kapatıyoruz. Elmanın sıcaklığı ile kuru meyvelerimiz yumuşamış oluyor. Tarifte böyleydi ama ben kuru meyvelerin hepsini bir kapta birkaç saat önceden suda bekletip yumuşattım. Sonrasında dilimleyip şekerle pişirdiğim elmalara
- ekledim. Sonrasında ceviz ve tarçın ilave ettim. Şöyle bir çevirip ocaktan aldım.
- Hamur yoğurma kabımıza tereyağı, sıvıyağı,
- şeker, tuz, yumurta sarısı ve yoğurdu alıp birbirine karıştırıyoruz. Unun 1 bardak kadarını ayırıp kalanı kabımıza alıyoruz.
- Unun üzerine parmağımızla bir çukur yapıp buraya kabartma tozu ve karbonatı koyup üzerine 1 tatlı kaşığı sirke koyarak kabartma tozu ve karbonatı aktive ediyoruz. Karbonat ve sirkeyi istemiyorsanız kullanmayabilirsiniz. Son bardak un hamurun kıvamına göre ilave edilerek işlemi tamamlıyoruz.
- Hamur yoğrulduktan sonar üzeri nemli kağıt havlu ile kapatılıp yarım saat kadar dinlendiriyoruz.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp elimizde inceltilir. Ben mini merdaneyle açıyorum daha çabuk oluyor gibi düşünüyorum J ortasına 1 tatlı kaşığı iç harçtan koyup top şekli veriyoruz. Tepsiye birer parmak arayla kapattığımız taraf alta gelecek şekilde yerleştiriyoruz. Üzerine bıçakla artı şeklinde bastırıp hamuru azıcık kesiyoruz.
- Üzerlerine yumurta akı sürüp fındık kırığı serpiyoruz.
- 160 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişiriyoruz. Fırından alıp ilk sıcaklığı geçince pekmez döküyoruz.Üzüm pekmezi kullanacaksanız olduğu gibi kullanabilirsiniz. Harnup (keçiboynuzu) pekmezi kullanacaksanız çok kıvamlı olduğundan süt ile inceltmek gerekiyor.
Afiyet Olsun …