19 Ekim 2017 Perşembe

MAYONEZLİ PATATES TOPLARI

Malzemeler
5-6 Adet İri Patates
1 Demet Roka
500 gr Mayonez
3-4 Yemek Kaşığı Kese Yoğurdu
2-3 Diş Sarımsak (Tercihe bağlı)
3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Yarım Limon
Tuz-Karabiber-Kimyon
Yapılışı
  • Patatesler kabuklarıyla haşlanır. Bıçak batırıp pişmesi kontrol edildikten sonra süzülüp soğuk sudan geçirilir. Kabukları soyulup rendelenir. Püre haline getirdiğimiz patateslere zeytinyağı, limon suyu (tadına bakıp gerekirse daha fazla eklenebilir), tuz, karabiber ve kimyon (Tercihe bağlı olarak değişik baharatlar eklenebilir. Zerdeçal, kişniş, köri gibi) eklenip yoğrulur. Patates püremizden cevizden az büyük toplar yapılıp servis tepsisine dizilir.
  • Çukur bir kasede sarımsaklar tuzla ezilir. Üzerine mayonez ve kese yoğurdu koyup birbirine güzelce karıştırılır.
  • Roka yıkanıp kuruması sağlanır. İnce ince doğranıp mayonezli karışıma eklenip karıştırılır.
  • Hazırladığımız rokalı mayonez sos patateslerin üzerine döşenir. Buzdolabında 1-2 saat dinlendirilerek servis edilir.
  • Bu salata et yemeklerinin yanında servis edilebileceği gibi çay masalarında da lezzetli bir seçenektir.

Afiyet Olsun…

15 Ekim 2017 Pazar

MAŞ FASULYESİ SALATASI

Malzemeler
2 Su Bardağı Maş Fasulyesi
1 Adet Kırmızı Kuru Soğan
Yarım Demet Dereotu
5-6 Dal Nane
6-7 Dal Taze Soğan
4-5 Adet Kapya Biber
1-2 Adet Salatalık 
6-8 Adet Ceviz
Tuz-Karabiber-Pul Biber
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
Nar Ekşisi
Limon
Yapılışı
  • Maş fasulyesi akşamdan ıslatılır. Sabah haşlanır. Haşlarken kontrolü elden bırakmamak gerekiyor. Minik olduklarından diğer fasulye türlerine göre daha çabuk haşlanıyor. Kaynadıktan 15-20 dakika sonra bir tanesini yiyip kontrol ediyoruz. Çok yumuşak olmamalı ama diri de kalmamalı. Artık fasulyemizi süzgüye alıp suyunun iyice süzülmesi için bir süre bekletiyoruz.
  • Biberleri yağlı kâğıt serdiğimiz fırın tepsine koyup fırında közlüyoruz. Közleme işlemi bitince bir poşete koyup kendi buharı ve sıcaklığında bekletiyoruz. El dayanacak ılıklığa erişince kabuklarını ve çekirdeklerini ayıklayıp doğruyoruz.
  • Yeşillikleri, taze soğanı, kırmızı kuru soğanı doğruyoruz.
  • Salatalık mevsimine göre taze olarak ya da turşu olarak kullanılabilir. Salatalığımızı da doğruyoruz.
  • Bu salatayı piyaz olarak düşünürseniz keyfinize göre eklemeler ya da çıkarmalar yapabilirsiniz. Mısır taneleri hem renk hem lezzet olarak yakışacaktır. Aynı şekilde zeytin haşlanmış yumurta gibi salatamızın eklemeler nefasetini arttıracaktır.
  • Sıra geldi salatamızı sunuma hazırlamaya. Suyunu iyice süzdürdüğümüz maş fasulyesini derin bir kâseye alıyoruz üzerine doğramış olduğumuz malzemelerin hepsini, tuzunu biberlerini katıyoruz. Bir kâsede nar ekşisi, limon suyu ve zeytinyağını kıvam alana dek çırpıyoruz. Salatamızın üzerine bu sosu ekleyip ezmemeye özen göstererek karıştırıp servis tabağına alıyoruz. Bu arada ekşi olarak sirke kullanmayı seviyorsanız nar ekşisi ve limon yerine sirke de kullanabilirsiniz.
  •  Üzerine cevizleri elimizle kırarak koyuyoruz. Haşlanmış yumurta kullanmak istiyorsak dilimleyip salatanın üzerine koyuyoruz. Zeytin kullanmak istiyorsak arzu edenler bütün koyabilirler ama ben çoğunlukla zeytinleri de gelişi güzel doğrayarak salatalara eklerim yerken çekirdeği ağzımıza gelmesin diye.

Afiyet Olsun…

14 Ekim 2017 Cumartesi

TAVUKLU NOHUTLU BULGUR PİLAVI

Malzemeler
2 Su Bardağı İri Pilavlık Bulgur
2-3 Adet Domates
1 Su Bardağı Haşlanmış Nohut
Yarım Paket Kalça Şiş Tavuk
1 Adet Kuru Soğan
3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
Tuz
Yapılışı
  • Tavuk haşlanır, el dayanacak sıcaklığa gelince suyun içinden alınıp didiklenir.
  • Ben genellikle haşlayıp buzluğa atıyorum gerektikçe çıkarıp doğrudan kaynayan yemeğe veya çorbaya ekliyorum. Hazırda yoksa bir gün önceden ıslatıp haşlayarak ön hazırlık yapmak gerekir ya da kullanmayıp tavuklu bulgur pilavı şeklinde de yapmak mümkün.
  • Sıra geldi pilavımızı yapmaya önce soğanları ardından domatesleri zeytinyağında kavuruyoruz. Bulguru, hemen ardından tuzunu ve tavuk suyunu ekleyip kaynatıyoruz. Kaynayınca ocağı kısığa alıp yaklaşık 10 dakika kadar sürede pilavımızı pişiriyoruz.
  • Pilavın suyunun tamamını tavuk suyu olarak ya da yarısını tavuk suyu yarısını içme suyu olarak kullanabilirsiniz. Ben bulgur pilavı için 2 bardak bulgura 2 buçuk bardak su ekleyerek pişirmeyi seviyorum. Hatta domatesler çok suluysa 1’e 1 bardak kullandığım da oluyor.
  • Pilavımız suyunu çekip pişince ocağı kapatıp tencerenin ortasına tereyağını gömüyoruz ve pilavımızı dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Resimdeki gibi servis etmek istersek bir komposto kasesinin dibine tavuk parçalarını koyup üzerine pilavımızdan koyup kaşığın tersiyle pilavı düzlüyoruz. Servis tabağına ters çevirip alt üst ediyoruz. Yanından yoğurtla sevdiklerimize ikram ediyoruz.

Afiyet Olsun…
Related Posts with Thumbnails