Çocukluğumdaki
komşumuz Semahat teyzem anlatırdı hep koruk şerbeti yapıldığını.Bugüne kadar
hiç yapmamıştım.
Ama artık eve
hazır içecek sokmamak gibi bir hedefim var.Bunun için de mevsimine göre şerbet
ya da taze meyve suyu hazırlıyorum.
Bu ara koruklar
bollaştığından hemen denedim.Eşim sevmedi ama kızımla ben beğendik.
Ben çekirdeğin mavrumsu/kekremsi
tadını sevmediğim için koruğun suyunu çıkarırken elektrikli alet
kullanmadım.Siz nasıl arzu ediyorsanız öyle yaparsınız :))
Babanemin çok
kullandığı bi atasözümüzü anmadan geçemicem.
SABIRLA KORUK
HELVA OLUR.
İlk duyduğumda
anlamamış,babanem şöyle açıklamıştı.Koruklar üzüm olacak,üzümden pekmez yapılacak
da pekmezle de helva yapılacak.Hakikatten sabır işi değil mi :))
Malzemeler
1 kg Koruk
1.5 Su Bardağı
Şeker
1 Su Bardağı Bal
1 Çay Kaşığı
Limon Tuzu
Yapılışı
- Koruklar salkımdan koparıp
tanelenir.Yıkanır.
- Geniş bir kapta şişe dibiyle ezilir.Tel
süzgüyle süzülür.
- Bu kez pirinçten yapılmış havan eliyle
ezilerek kalan taneler ezilir.Yine tel süzgüyle süzülür.
- Posalar avucumuzla sıkılarak kaba
alınır,1 su bardağı kadar su posanın üzerine dökülüp yoğrulur.Bu işlem iki kez
yapılır.Böylece posadaki tüm lezzet kullanılmış olur.
- Süzülen koruk suyumuza şeker,bal ve
limon tuzu ilave edilerek eriyene dek karıştırılır.İşte bu kadar.
- Artık buzdolabında soğutup servis
edebilirsiniz
Afiyet Olsun ...