15 Haziran 2017 Perşembe

ERKEK SOĞAN İLE NEGEREK

Malzemeler
2 Demet Erkek Soğan (700-750gr)
1 Su Bardağı Pirinç
1 Su Bardağı Süt
3 Yumurta
250 gr Beyaz Peynir veya Köy Peyniri
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
1 Tatlı Kaşığı Nane
Tuz-Karabiber-Pulbiber
Üzeri İçin
2 Avuç Un

Yapılışı
  • Soğanları yıkayıp doğruyoruz.
  • Üzerine yıkandığımız pirinçleri, yumurtaları, sütü, rendelediğimiz peyniri, zeytinyağını, tuzu ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz.
  • Kare borcamı yağlayıp 1 avuç unu tepsiye serpiyoruz. Elinizde sütlü bulgur varsa un yerine tepsiye 1 avuç kullanabilirsiniz.
  • Hazırladığımız harcı tepsiye boşaltıyoruz. Üzerini kaşığın tersiyle düzlüyoruz.
  • Harcımızın üzerine yine 1 avuç un serpiyoruz. Biraz fazla da konulabilir. Üzerini bir kabuk gibi kaplamalı koyduğumuz un.
  • Elimizde varsa domates dilimleri ve biberle süsleyerek 180 derece fırına veriyoruz.
  • Üzeri pembeleşene dek pişiriyoruz.
  • Sıcacık servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

14 Haziran 2017 Çarşamba

BEBEK ENGİNAR SALATASI

Malzemeler
5 Adet Bebek Enginar
5 Yaprak Göbek Marul
4-5 Adet Taze Soğan
5-6 Dal Dereotu
1/2 Adet Kapya Biber
6-7 Adet Kiraz Domates
1/2 Adet Havuç
1 Çay Bardağı Bezelye
Yarım Çay Bardağı Mısır
Tuz
Limon Suyu
Zeytinyağı
Parmesan

Yapılışı
  • Enginar haricindeki sebzeler ayıklanır, yıkanır, sularının süzülmesi için süzgüye alınır.
  • Enginarlar ayıklanıp 2 veya 4’e bölünür. 1 tatlı kaşığı un ve limon suyu kattığımız suda yıkanır.
  • Pişireceğimiz tencereye yine unlu limonlu su hazırlanır. Su kaynayınca enginarlar tencereye alınır. Arada enginardan birinden bir yaprak koparıp pişmesini kontrol ederiz.
  • Bu arada büyükçe bir kaseye marul ve dereotu doğranır. Taze soğanlar 4-5 santim uzunluğunda doğranır. Biber jülyen doğranır. Domatesler dörde bölünür. Havuç kesme bıçağı ile sıyrılır.
  • Bezelye ve mısır haşlanır.
  • Tüm malzeme tuzlanıp karıştırılır.
  • Servis tabağına alınır. Haşlanan enginarlar biraz soğuduktan sonra salatanın üzerine sıralanır.
  • Limon suyu ve zeytinyağı gezdirilerek salata tamamlanır.
  • Arzu ederseniz üzerine parmesan peyniri traşlanır.

Afiyet Olsun …

13 Haziran 2017 Salı

ÇALKAMA

Çalkama, kavurarak tükettiğimiz tüm otlarla yapılabilir. Ama ben en çok ısırganla yapılanı seviyorum. Bahar geldi mi hemen aklıma düşen lezzetlerden biridir.
Karaburun’da geleneksel olarak sunumu pişirdiğimiz tepsiyle yapılır. Sofraya gelen tepsinin ortasından yuvarlak bir parça çıkarılır. Tepsinin kenarına konur. Sonra ortada açılan yere yoğurt kasesi oturtulur. Çalakaşık bi çalkamadan bi yoğurttan afiyetle yenir,
Malzemeler
1 Demet Isırgan Otu
4-5 Dal Taze Soğan
1 Adet Yumurta
100 gr Lor Peyniri
4-5 Adet Kuru Biber
Tuz-Karabiber-Pul Biber-Muskat Rendesi
1 Kahve Fincanı Sütlü Bulgur
Hamuru İçin
2 Su Bardağı Un
1,5 Su Bardağı Su
Tuz
1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı (Konmasa da olur)
Üzeri İçin
1 Kase Tulum Peyniri Rendesi (Genellikle kullanılmaz)
Yapılışı
  • Isırganın ortadaki dalı sert olduğundan bu kısmı kullanmıyoruz. Tüm yaprakları ve tohumları koparıp ayıklıyoruz. Süzgü içinde bol suyla birkaç kez yıkayıp fazla suyunun süzülmesi için süzgüye bırakıyoruz.
  • Suyu süzülen ısırganları süzgüden alt kaba alıp üzerine taze soğan, kuru biber, lor peyniri, sütlü bulgur, yumurta, tuz ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz.
  • Çukur bir kapta un, su, tuz ve zeytinyağını karıştırıp cıvık bir hamur elde ediyoruz.
  • Kare borcama bol zeytinyağı döküp tüm tabana yayıyoruz.
  • Hamurumuzun yarısını tepsiye kaşık kaşık döküp kaşığın tersiyle yayıyoruz.
  • Hamurumuzun üzerine ısırganlı karışımımızı döşüyoruz.
  • Kalan hamura yarım bardak daha su katıp biraz daha cıvık bir hamur elde ediyoruz. Hamuru kaşık kaşık ısırganların üzerine döküp kaşığın sırtıyla düzlemeye çalışıyoruz. Otun tamamen kapanması şart değil.
  • Börek pişirdiğiniz ayardaki fırına verip yaklaşık 15-20 dakika pişirdikten sonra fırından çıkarıp rendelemiş olduğumuz tulum peynirini çalkamanın üzerine serpip tekrar fırına veriyoruz. Peynirler pembeleşince fırından alıyoruz.
  • Sıcak sıcak servis ediyoruz.

Afiyet Olsun …
Related Posts with Thumbnails