25 Temmuz 2017 Salı

BODRUM MAKARNASI

Malzemeler
1 Paket Makarna
250 gr Kıyma
1 Adet Kuru Soğan
2-3 Adet Biber
3 Adet Domates
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
3-4 Yemek Kaşığı Yoğurt
250 gr Kese Yoğurdu
4-5 Diş Sarımsak
Tuz-Karabiber-Pulbiber
1 Tepeleme Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
Taze Fesleğen ya da Taze Nane
Yapılışı
  • Ben 80’li yıllardan beri hep demleme makarna yapıyorum. Hem çok kolay hem vitamini içinde kalıyor.
  • Bunun ölçülerim şöyle. 500 gr makarna için 1 litre suyu elektrikli ısıtıcıda kaynatıp tuz ve yağ ekleyip kaynatıyorum. Kaynayınca altını kısıp 10 dakikada pişiriyorum. Yapışmaması için 5 dakikada bir yavaşça karıştırıyorum. Pişerken bir kez söndürünce bir kez ve ilk sıcaklığı çıkınca son kez karıştırıp sıcak olarak servis ediyorum. Yağını da soslu yapacaksam 1-2 yemek kaşığı kadar kullanıyorum. Sos için de kullandığım zaman yetiyor zaten. Sade yapacağım zaman 4-5 yemek kaşığı yağ kullanıyorum belki azıcık fazla bile olabilir :))
  • Makarnamız pişerken diğer tarafta sosumuzu hazırlıyoruz. Önce kıymayı ardından yemeklik doğranmış soğanı son olarak biberleri ekleyerek kavuruyoruz. Biberleri de ister yeşil ister renkli biber kullanabilirsiniz. Kavurma işlemi bitince tuzunu, karabiberi ve pul biberi ekleyip karıştırarak sosumuzu tamamlıyoruz.
  • Çukur bir kasede sarımsakları tuzla dövüp kese yoğurdunu üzerine ekliyoruz. Azıcık sulandırıp çırpıyoruz. Normal yoğurdumuzu da ilave edip yoğurt sosumuzu tamamlıyoruz.
  • Tereyağını azıcık yakarak eritiyoruz. Pul biber yanmasın diye ve tereyağı yoğurtla buluştuğunda donmasın diye tereyağına sıvıyağ ekleyip hemen pulbiberi ekliyoruz. Yağ köpük köpük olana kadar bekleyip ocaktan alıyoruz.
  • Büyük bir servis tabağına önce makarnamızı alıyoruz. Üzerine sarımsaklı yoğurdumuzu döküp üzerine kıymalı sosumuzu döküyoruz. Tereyağlı biberimizi de yoğurtların üzerine gelecek şekilde döküyoruz. Yıkayıp doğradığımız fesleğenleri son bir dokunuş yapıp servis ediyoruz. Elinizde fesleğen yoksa taze olan nane, kekik, biberiye hangisi varsa kullanabilirsiniz.

Afiyet Olsun…

24 Temmuz 2017 Pazartesi

YOĞURTLU KIZARTMA

Malzemeler
2 Adet Patates
1 Adet Patlıcan
1 Adet Kabak
1 Adet Kapya Biber
2 Adet Yeşil Biber
Sıvıyağ
Tuz
1 Kase Yoğurt
2 Diş Sarımsak

Yapılışı
  • Yemeği yapmadan 1-2 saat önce patatesleri rendenin iri tarafıyla rendeleyip bolca suyun içerisine alıyoruz. Birkaç kez suyu değiştirip patatesleri tüm nişastasını arındırıyoruz. Sondan bir önceki suya biraz sirke koyarak bekletiyorum ve kokusu kalamsın diye de son bir kez daha suya koyuyorum. Sonrasında suyunu süzüp birkaç kat kağıt havlunun içine alıp yine süzgüde bekletiyoruz.
  • Patlıcanı alacalı soyuyoruz, kabağın kabuğunu kazıyoruz, biberlerin çekirdeklerini çıkarıyoruz. Tüm sebzeleri istediğimiz şekilde doğruyoruz.
  • Yağımızı derin bir tencereye alıp patatesleri kızartıp başka bir kasede bekletiyoruz. Ardından sırasıyla patlıcanı, kabağı, yeşil biberleri ve son olarak da kapya biberleri kızartıp servis tabağına alıyoruz. Evde kalmadığı için ben havuç kullanamadım eğer ki siz kullanmak isterseniz havucun kabuğunu sıyırıp dilimleyin ve kabaktan sonra kızartın lütfen.
  • Çukur bir kasede sarımsakları tuzla ezip üzerine yoğurdu koyuyoruz. Güzelce çırptıktan sonra kızarttığımız sebzelerin üzerine gezdiriyoruz.
  • Yoğurdun üzerine saman patateslerimizi koyup servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

23 Temmuz 2017 Pazar

BÖĞÜRTLEN ŞERBETİ

İzmir'de böğürtleni paketlenmiş halde bulabiliyoruz.Bir kaç yıl öncesine kadar bulamıyorduk buna da şükür :))
Malzemeler
1 Kase Böğürtlen Yaklaşık 500 gr
1,5-2 Su Bardağı Şeker
Yarım limon
1 Çay Kaşığı Limon Tuzu 
1 Çay Bardağı Su
Yapılışı
  • Böğürtlenler ezmeden yıkanıp tencereye alınır.
  • Hiç birşey katmadan ocağa konup ara ara çatalla ezilir.Püre olacak kıvama gelene kadar kaynatılır.
  • Bir kaşığın tersiyle ezilip süzgeçten geçirilir ki çekirdekleri şerbete geçmesin.
  • İlk yaptığımda ince delikli tel süzgeç kullanmış çok zorlanmıştım.Daha sonra minik yuvarlak delikleri olan bir süzgeç kullanınca zorlanmadım.Delikler büyük olursa çekirdekleri şerbete geçecek,içerken de pek keyifli olmayacaktır.
  • Ezerek süzdüğümüz böğürtlenler temizlediğimiz tencereye tekrar alınır.
  • Süzgüde kalan posanın üzerine yarım çay bardağı su koyup ovup süzerek tenceredeki böğürtlenlerin üzeriene koyuyoruz.Tekrar yarım çay bardağı su ile ovup çekirdeklerdeki tüm lezzeti alıyoruz.Yine süzerek tencereye alıyoruz.
  • Şekeri,limon ve limon tuzunu ilave ederek bir taşım kaynatıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Soğuduktan sonra şişeye koyarak buzdolabına kaldırıyoruz.
  • Bu şekilde hazırladığımız şerbetimizi tüm kış boyunca saklayıp kullanabiliriz.Tabi miktarı çoooook arttırırsak :))) 

Afiyet Olsun ...
Related Posts with Thumbnails