23 Kasım 2012 Cuma

TAVUKLU BEĞENDİLİ BÖREK


Malzemeler

3 Adet Yufka

Yufkalara Sürmek İçin Sos :

1 Adet Yumurta
1 Çay Bardağı Süt
1 Çay Bardağı Yoğurt
1 Çay Bardağı Sıvıyağ (1/2 Çay Bardağı da olabilir )

Tavuklu Kebap İçin:

1 Paket Tavuk Göğüs Fileto ( ya da istediğiniz kısımdan )
2-3 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
1-2 Yemek Kaşığı Tereyağ
2-3 Diş Sarımsak
1 Çay Kaşığı Kişniş
1 Çay Kaşığı Kimyon
1/2 Çay Kaşığı Köri
2-3 Yemek Kaşığı Soya Sosu
2-3 Yemek Kaşığı Beyaz Şarap ya da Balzamik Sirke
Karabiber-Pulbiber
1 Tutam Kekik ( Çok olursa acılık verebilir)
Gerekirse Sebzeli Tuz  

Beğendi İçin:

2-3 Adet Patlıcan
3 Yemek Kaşığı Un 500 ml Süt
2-3 Yemek Kaşığı Tereyağ ya da Sıvıyağ
Tuz-Beyazbiber-Muskat Rendesi
1 Çay Bardağı (tepeleme)Kaşar Peyniri Rendesi

Üzerine:

Susam ve Çörek Otu

Yapılışı

Önce patlıcanlar yıkanır ve birkaç yerine çatal batırılarak közlenir.Ben çarşı fırınında közletiyorum.Fırında yapılacaksa küçük fırının ızgara kısmında ve 230 derecede orta rafta yapıyorum.Tepsiye folyo serip pişiriyorum.Pişince de folyoya sarıp varsa kesekağıdına yoksa bir poşete koyup ağzını kapatıyorum.Böyle bir süre bekletince buharla kabuğu biraz ayrılıyor sanki.Sonrasında patlıcanları uzunlamasına ikiye bölerek kaşıkla sıyırıyorum.Bu yöntemi de yıllar önce Meltem arkadaşımdan öğrenmiştim çok kolay oluyor.Sağolasın arkadaşım :))
Bir de ben közlenmiş patlıcanları limonlu suya koymuyorum.Çünkü patlıcanda su tadı kalıyor ve ben bundan hoşlanmıyorum.Onun yerine mümkün olan en kısa sürede tencereye almaya çalışıyorum.
Beğendi için önce yağla un kavrulur.Unun rengi sararınca üzerine çatalla ezilmiş patlıcanlar ilave edilir.Bir kaç kez karıştırdıktan sonra üzerine soğuk süt ilave edilir.Kaynayınca tuzu,baharatı ilave edilir.Biraz ılınınca rendelenmiş kaşar peyniri de ilave edilip ocaktan alınır.Yufkaları bozmaması için soğumaya bırakılır.
Tavuklar minik küpler halinde doğranır.Tavaya önce ezilmiş ya da ince doğranmış sarımsak,kişniş,kimyon,köri ve sıvıyağ konur.Baharatların ve sarımsakların kokusu güzelleşene dek kavrulur.Üzerine tavuklar ilave edilip suyunu salıp çekene kadar ara ara karıştırarak pişirilir.Suyunu çekince tavuklar tavanın kenarlarına çekilir.Tavanın boşluk kalan kısmına önce tereyağ konur.Eriyince soya sosu,şarap veya balzamik sirke koyup kaynayınca tavuklarla karıştırılır.Tavuklar bu sosu çekince karabiber,pul biber ve kekik ilave edip bir kez karıştırılır.Tadına bakılır eğer tuza ihtiyaç varsa sebzeli tuz  ilave edilirerek son kez karıştırıp ocaktan alınır.
Yufkalara sürmek için sos hazırlanır.Ben bazen yoğurt ya da sütün yerine maden sodası da kullanıyorum.Yani süt ya da yoğurdun biri ve maden sodası ve diğerleri tabi.Evdeki malzemlere göre değişiklik olabiliyor.


Yufkalar 8'e bölünüp bir kenara alınır.Her bir üçgene önce çırptığımız sostan sürülür.Geniş kısmına önce beğendi,üzerine de tavuk kebaplardan konur.Yufkanın iki kenarı malzemenin üzerine kapatılır.Sigara böreği gibi  gevşek biçimde sarılır.
Her böreğin üzerine kalan sostan (bu arada sos az kalmışsa 1 yumurta daha kırıp tekrar çırparak kullanabiliriz) sürülür.
Üzerlerine susam ve çörek otu serpilir.İkisi birlikte kullanılabileceği gibi ikisinden sadece biri de kullanılabilir.
Önceden 200 derece ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşene dek pişirilir.Sıcak sıcak servis edilir.

Afiyet Olsun ...







6 yorum:

sofrakeyfim,müjgan dedi ki...

ellerine sağlık değişik olmuş afiyetler olsun
sevgiler

KEYFİMCE YAPTIKLARIM dedi ki...

Sağolasın Müjgan'cım,yapıp buzluğa attım iki gün üstüste gelecek misafirlerim için yaptım.Kolaylık oldu tabiii :)))

pembe kekik dedi ki...

Hem face'den hem buradan görünce tarifleri kafam karışıyor ben buna yorum yazmıştım diyorum. Ellerine sağlık canım nefis olmuş.:)

KEYFİMCE YAPTIKLARIM dedi ki...

Sibel'cim sen yorum yapmışsın bana maille haber geldi ama buraya gelince yorum yoktu.Sanırım blogspotta bi hata oldu.Teşekkür ederim canım :)))

nergis mevsimi dedi ki...

Eline sağlık,bu börek değil,ana yemek olmuş :)

KEYFİMCE YAPTIKLARIM dedi ki...

Nergiz'cim eh artık nasıl istersek öyle ikram edelim canım de miiii :))))

Yorum Gönder

Fikirleriniz benim için çok kıymetli,benimle paylaşırsanız çok sevinirim :))

Related Posts with Thumbnails