PEYNİRLİ TOP BÖREK
Tarifi
3 yufka için veriyorum. Her yufka 12’ye bölünerek yapılıyor. Toplamda 36
böreğimiz oluyor. Siz malzemeyi kendinize göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.
Malzemeler
3
Adet Yufka
Sos
Malzemeleri
1
Su Bardağı Su
1
Su Bardağı Sıvıyağ
1 Adet
Yumurta
1
Kâse Galeta Unu
İç
Malzemeleri
250
gr Tulum Loru
2
Yemek Kaşığı Kaşar Peyniri Rendesi
1
Tatlı Kaşığı Toz Parmesan
1
Çay Bardağı Doğranmış Ceviz
Çeyrek
Demet Maydanoz
Yarım
Adet Portakal Kabuğu Rendesi
1
Silme Çay Kaşığı Karabiber
1
Tatlı Kaşığı Pul Biber
Beğendi
Malzemeleri
1
Adet Küçük Boy Patlıcan
Çeyrek
Su Bardağı Kaşar Peyniri Rendesi
1
Çimdik Tuz
Yarım
Çay Kaşığı Karabiber
1
Yemek Kaşığı Tereyağı
1
Yemek Kaşığı Un
1
Su Bardağı Süt
Yarım
Çay Kaşığı Muskat Rendesi
Tuz
Yapılışı
- Patlıcanı pişirme kâğıdı serili tepsiye koyup fırında közlüyoruz. Sonrasında kağıdıyla birlikte bir torbaya alıp ılınıncaya dek bekletiyoruz. Ilınınca patlıcanı enlemesine ikiye bölüp kaşıkla içini kaba alıp bıçakla gelişi güzel kesiyoruz. Kaşar peynirini rendeleyip patlıcan, tuz, karabiber ile birlikte püre haline getiriyoruz.
- Unu tereyağında kavuruyoruz. Üzerine soğuk sütü, tuz ve muskat rendesini ekleyip karıştırarak meyanemizi pişiriyoruz. İçine patlıcan püremizi ekleyip karıştırıyoruz. Beğendiyi de sos olarak kullanacağımız için kıvamı videodaki gibi olmalı çok yoğun olursa yufkanın üzerine yayması zorlaşacaktır. Gerekirse azıcık daha süt ekleyebilirsiniz.
- Cevizimizi acı olacağı için dövmeyip bıçakla doğruyoruz. Yağsız tavada yağını salıncaya dek kavuruyoruz. Kavurma işlemi cevizi biraz da gevrekleştiriyor.
- Tulum lorumuzu geniş bir kaba alıp eziyoruz. Üzerine geri kalan iç malzemelerini de ekleyip karıştırıyoruz.
- Sosumuzu da hazırlayıp böreği yapmaya başlayabiliriz artık. Su ve sıvıyağını güzelce çırpıp böreğimizi sarmaya başlıyoruz
- Yufkaları sigara böreğindeki gibi 12 eşit parçaya bölüyoruz. Su ve yağ karışımından sürüyoruz. Beğendi sosumuzdan da biraz yaydırıp yufkanın geniş kenarına peynirli içimizden 1 tepeleme tatlı kaşığı koyuyoruz. Sonrasında muska böreği yapar gibi sarıp avucumuzda yuvarlayarak böreğin top şeklinde olmasını sağlıyoruz. Açık kalan yufkalar olursa bunların kenarına yağlı sudan sürüp top şekline getirmeye çalışıyoruz.
- Tüm börekleri sarınca kalan yağlı suyumuzun içine 1 adet yumurtayı kırıp çırpıyoruz. Galeta unun çukur bir kaba alıyoruz. Börekleri önce yumurtalı sosa ardından galeta ununa bulayarak pişirme kâğıdı serdiğimiz tepsiye diziyoruz.
- 180 derece fırında börekler kızarana dek pişiriyoruz.
- Ben yılbaşı toplantısına bu börekleri hazırladım şık bir sunum yapmak istediğim için börekleri mini kapsüllere yerleştirip üzerlerine yeşil kurdeleler bağladığım kürdanları sapladım. Aslında amacım pop kek gibi süslemekti ama istediğim gibi süslü çubuklar bulamayınca dediğim gibi süsledim. Siz de arzu ettiğiniz gibi servis edebilirsiniz.
Afiyet
Olsun…