17 Ocak 2013 Perşembe

PEYNİRLİ KARNABAHAR KIZARTMASI



Malzemeler

1 Adet Orta Boy Karnabahar
3 Su Bardağı Tambuğday Unu
3 Adet Yumurta
1 Şişe Maden Suyu
1 Tatlı Kaşığı Acı Toz Kırmızı Biber
Muskat
1 Çay Kaşığı Beyazbiber (Toz)
Tuz
150-200 gr Çökelek
100 gr Tulum Peyniri
Sıvıyağ

Yapılışı

Karnabahar dallarına ayrılarak yıkanır. Buharda pişirme aparatına dizilir. Tencereye tuz ve su konur, karnabaharlar tencereye aparat ile birlikte konur. Karnabaharlar yumuşayana dek haşlanır.
Bu arada un, yumurta, maden suyu ve 1 bardak su, acı kırmızı toz biber, beyazbiber, tuz ve sarımsak rendesiyle 6-7 kez sürtülen muskat ilave edilerek çırpılır. Hamur koyu olursa boza kıvamına gelene dek su ilave edilerek çırpmaya devam edilir.
Tulum peyniri rendelenir. Üzerine çökelek ve beyazbiber arzuya göre başka baharatlar da ilave edilip yoğrulur ki karnabaharın arasından dökülmesin.
Hafif diri haşlanmış karnabahar dalları, sap kısmı kesilmeyecek şekilde çiçek kısmında cep açılır. Hafifçe aralayarak bu kısma peynir karışımı konur. Elimizle hafifçe sıkıp şekli düzeltilir, peynir ile karnabaharların birbirine yapışması sağlanır.


Tavaya kızartma yağı konup kızınca hazırlanan her bir peynirli karnabahar dalı hamura bulanarak yağa dizilir. Hafif pembeleşince diğer tarafları da kızartılır. Biraz 3 boyutlu olduğundan iki değil 3-4 yönü kızartmak gerekiyor.Bu arada hamurdan artarsa içine biraz çökelek ya da herhangi bir peynir koyarak onlar da kızartılır. Gerekirse boş hamur olarak da kızartılabilir. Özellikle çocuklar peynirli ve boş hamurları seveceklerdir. Kızaran karnabaharlar kağıt havlu serili tabağa alınır. Fazla yağı kağıt havlu tarafından emilen karnabaharlar servis tabağına dizilir. Sıcakken yanında sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.
Afiyet Olsun ...

12 Ocak 2013 Cumartesi

HARDAL OTU SALATASI


Malzemeler

500 gr Hardal Otu
1 Adet Kırmızı Biber
Susam
Nar Ekşisi
Limon Suyu
Zeytinyağı

2-3 Diş Sarımsak
Portakal Suyu
Tuz

Yapılışı

Otların sararmış ya da güzel olmayanları ayıklanıp birkaç kez yıkanır.Son yıkama suyuna sirke konup bir süre bekletilir.Otların hepsini alabilecek bir tencereye kaynamış su konur.Otlar kaynayan suya ilave edilir.
Otların pişmesine yakın salatanın sosu hazırlanır.Genelde zeytinyağ,limon suyu ile yapılan bu sosu ben kendime göre şöyle yapıyorum.Sarımsaklar çok az tuz ile ezilir üzerine  nar ekşim Antakya'dan geldiği için çok kıvamlı ve çok ekşi dolyısıyla 1 tatlı kaşığı kullanıyorum ama elinizdeki malzemeye göre ayarlama yapmak gerekir.Üzerine limon suyu (göz kararı) ayrıca yarım portakalın suyunu son olarak zeytinyağı (yine göz kararı) ilave edip çırpılır.
Hardal otu yumuşayınca kontrol edilip pişmişse süzgüye alınır.Suyu süzülen hardal otları servis tabağına alınıp üzerine tuzu eklenir.Karıştırıp tabağın içinde düzenlendikten sonra hazırladığımız sos dökülür.Süslemek için üzerine kırmızı biber (önceden dolaba koyduysanız kullanabilirsiniz ya da konserve de olabilir) minik minik kesilerek salatanın üzerine serpiştirilir.Susam (ben susamı önceden kavurup küçük bir kavanoza kaldırıdım gerekli oldukça kulanıyorum) da serpilerek salatamız tamamlanır.
Afiyet Olsun ...



Related Posts with Thumbnails