15 Ekim 2013 Salı

SAKSIDA ÇİKOLATALI TATLI

Malzemeler

Kek Dilimleri
Islatmak için Süt

Krema Tarifi

1,5 litre Süt
1,5 Su Bardağı Un
1,5 Su Bardağı Şeker
1 Küçük Paket Kakao
2 Adet Yumurtanın Sarısı
200 ml Krema
200 gr Labne
1 Yemek Kaşığı Tereyağ
2 Adet 80 gramlık Bitter Çikolata

Üzeri İçin

2 Paket Negro Bisküvi
Pipet
Gerçek ya da yapay çiçek

Yapılışı
Kek dilimleri ,saksı formundaki kapların dibine yerleştirilir.Kaşık ile süt döküp kekler ıslatılır.
Krema pişirmeye hazırlanır.Süt ile un ve kakao bir tencereye alınır.Zaman var ise un sütün içinde bir süre bekleyince kendiliğinden ıslanıp sütün dibine çöküyor.Böylece unla yapılan sütlü tatlılarda ,kolay bir şekilde topaklanmanın önüne geçilmiş olur.Dibe çöken un kaşıkla karışıtırılıp ocağın altı yakılır.Sürekli karıştırarak kaynatılır.Kaynayınca şeker ilave edilip bir taşım daha kaynatılır.Ocağın altı kapatılıp yumurta sarıları tatlıya eklenip çabucak çırpılır.Sırasıyla krema tatlıya eklenip çırpılır.Ardından labne peyniri tatlıya eklenip çırpılır.En son tereyağ ve çikolatalar kırılarak tatlıya ilave edilir.Tatlının sıcaklığı ile karıştırarak tereyağ ve çikolataların eriyip tatlıya karışması sağlanır.Kek dilimlerinin üzerine tatlı paylaştırılır.Sonrasında pipetler saksı formundaki kaplarımızın yüksekliği ölçülerek kesilir.Kabın dibindeki keke saplanır. İkinci yaptığımda pipetleri toprak hizasında tekrar kestim.Böylece pipetler görünmedi.Ayrıca ikinci kez yaptığımda torağa solucan şeklinde jöle şekerlerden de koydum :))
Sonrasında negro bisküvilerin ortasındaki kaymak kısmı temizlenerek rondoda toz hale getirilir.Toprak görünümü vermesi için tatlının üzerine pipetlerin etrafına serpilir.Bu haliyle üzerlerine streç film kaplayıp buzdolabında bekletilir.Servis zamanına yakın pipetlere yapay çiçekler takılarak servis edilir.
Afiyet Olsun ...

8 Ekim 2013 Salı

TACO


TACO
Tatile çıkarken paket içinde taco bulunca aldım.Köyde eldeki imkanlarla iç malzemeyle hazırladım.
Buyrun uydurma taco tarifine :))

Malzemeler
12 Adet Taco (Paket 12'liydi)
250 gr Kıyma
2 Adet Kurusoğan
2 Diş Sarımsak
2 Adet Domates
4-5 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
Tuz-Karabiber-Pulbiber-Kimyon

Üzerine İlave Edilecekler
Domates
Salatalık
Kurusoğan
Semizotu

Yapılışı
Önce semizotu dallarına ayrılır,yıkanır ve kuruması için süzgüye bırakılır.
Kıyma zeytinyağ ile kavrulur.Suyunu çekince minik minik doğranmış soğanlar ilave edilerek ocağın altı orta dereceye indirilir.Soğanlar şeffaflaşınca küp doğranmış domatesler ve ince ince doğranmış sarımsaklar ilave edilir.Domatesler suyunu çekince baharatlar ve arzu edilirse maydanoz ilave edilir.Ocağın altı kapatılır.
Kıymalı harcımız pişerken bir yandan da domates,soğan,salatalık dilimlenir.
Taconun içine önce kıymalı harçtan koyup içine yayılır.Üzerine soğan dilimleri sıralanır.Üzerine domates,salatalık dilimleri de sıralanır.En üste semizotu koyup servis tabağına dizilir.
Sıcak sıcak servis edilir.
Afiyet Olsun ...

30 Eylül 2013 Pazartesi

EKMEK KADAYIFI


Malzemeler
1 Adet Orta Boy Ekmek Kadayıfı
1 kg Şeker (6 Su Bardağı)
4,5 Su Bardağı Su
Limon Suyu

Servis İçin:
Kaymak veya Kaymaklı Dondurma

Yapılışı
Kadayıfın kızarmış yüzü alta gelecek şekilde tepsiye konur.Üzerine 3,5 su bardağı kaynar su ilave edilerek 20-30 dk suyu çekip şişmesi beklenir.Fazla suyu kalmışsa kağıt havlu ile kadayıfa hafif hafif dokunarak fazla su aldırılır.
Bu arada şeker tencereye konur ve karamel rengi alması sağlanır.Üzerine kaynar su ilave edilerek şekerler eriyene dek kaynatılır.Limon suyu ilave edilerek  ocak kapatılır.
Ekmek suyu iyice çektikten sonra kağıt havlu ile ekmeğin üzerine hafifçe bastırarak ekmekte kalmış olan su da alınır.
Şerbet kepçe kepçe kadayıfın her tarafına dökülür.Kısık ateşte kadayıf çevire çevire pişirilir.Ara ara şerbet ilave edilir.Kadayıf tüm şerbeti çekip şeffaf bir parlaklık elde edinceye dek pişirmeye devam edilir.Soğumaya bırakılır.
Soğuyunca arasına kışın kaymak yazın kaymaklı dondurma koyarak servis edilir.
Afiyet Olsun ...

27 Eylül 2013 Cuma

BÖREKİTAS


Malzemeler
4 Su Bardağı Un
250 gr Tereyağ (veya Margarin)
1/2 Su Bardağı Su
100 gr Eski Kaşar
1 Paket Kabartma Tozu
Çay Kaşığının Ucu ile Karbonat
1 çimdik Tuz

İç Malzemesi
2 Adet Küçük Boy Bostan Patlıcan
100 gr Eski Kaşar
1 Yemek Kaşığı Tereyağ
Karabiber

Üzeri İçin
Yumurta Sarısı
50 gr Eski Kaşar



Yapılışı
Peynirin tümü rendelenir.Malzeme listesinde gram ölçüsünü yaklaşık hangi oranlarda kullanacağımız hakkında fikir versin diye yazdım.Göz kararı kullanabiliriz.
Patlıcanlar közlenir.(Ben küçük fırının ızgarasını 250 derece civarında çalıştırıyorum.Aliminyum folyo serili tepsiye patlıcanları koyup kızardıkça çevirip her tarafı yumuşayıncaya dek pişiriyorum.Pişince patlıcanların altındaki folyoya sarıp bir poşete alıyorum.Böylece ılınınca patlıcanları ikiye kesip kaşıkla içini sıyırarak kullanıyorum.)Patlıcanlar ayıklanıp,ezilir.Tereyağ tavada eritilir.Patlıcanlar eklenip kısa bir süre ısıtılır.Ocaktan aldıktan sonra rendelenmiş peynir ve karabiber eklenerek karıştırılır.Tadına bakılıp gerekliyse bir çimdik tuz ilave edilebilir.
4 su bardağı un ve tuz yoğurma kabına konur.Unun bir kenarına çukur yapılır.Buraya kabartma tozu ve çay kaşığının ucu ile karbonat konur,üzerine 1 tatlı kaşığı kadar limon suyu ya da sirke ilave edilir.Tereyağ veya margarin dolaptan çıkarılıp soğukken doğranarak una ilave edilir.Un ile yağ karıştırınca bulgur gibi olduğunda üzerine eski kaşar rendesini ve yavaş yavaş soğuk su ilave edilirek hamur parmak uçları ile yoğrulur.Una göre suyun hepsi kullanılmayabilir ya da biraz daha fazla kullanılabilir.Sonuçta ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde etmeliyiz. Yaklaşık 20-30 dakika kadar,üzerine ıslatıp suyunu sıktığımız kağıt havlu kapatarak dinlendirilir.
Hamurdan ister tek tek poğaça gibi yapılır.İster büyük bezeler koparıp merdane ile açılıp bardak ile hamurdan yuvarlaklar çıkararak hazırlanabilir.İç malzeme konup yarım daire şeklinde kapatılarak ağız kısmı iyice bastırılır.Yoksa iç malzeme pişerken akıyor.Tüm börekitaslar hazırlandıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı sürülür ve üzerine rende eski kaşardan serpilir.
Bu hamurdan 24-25 adet börekitas yapılıyor.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında börekitasların üzeri pembeleşene dek pişirilir.
Sıcak sıcak servis edilir.
Afiyet Olsun ...
Related Posts with Thumbnails