6 Temmuz 2014 Pazar

ORMAN KEBABI

Malzemeler
1 kg Araka (İri Bezelye)
200-250 gr Kıyma
1 Adet Kurusoğan
2 Adet Küçük Boy Havuç
1 Adet Orta Boy Patates
2-3 Adet Domates
1 Tatlı Kaşığı Acı Biber Salçası
4-5 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
Köfteyi kızartmak için sıvıyağ
Yarım Demet Dereotu
Tuz - Karabiber

Yapılışı
Araka ayıklanıp yıkanır.
Kıyma ile rendelenmiş ya da rondoda ince kıyılmış soğan,tuz ve karabiber yoğrulup misket şeklinde köfte yapılır.Mini tavada 2-3 partide kızartılıp bir tabağa alınır.
Havuç ve patates soyulur,yıkanır,küp şeklinde doğranır.
Tencereye zeytinyağ ve acı biber salçası konup birkaç kez karıştırılır.Sebzeler ilave edilip orta ateşte renkleri hafif dönene kadar karıştırılır..Doğranmış domatesler de ilave edilip kavrulur.
Kaynar su tuz ve köfteler ilave edilir.Yemek kaynayınca altı kısılır.Yaklaşık yarım saat sonra sebzelerin tadına bakıp piştiyse ocak kapatılır.Gerekirse bir süre daha pişirilir.Yemek ocaktan alındıktan birkaç dakika sonra doğranmış dereotu yemeğe ilave edilir,karıştırılır.Arzu edilirse dereotunun bir kısmı ayrılıp servis yaparken ilave edilebilir.
Afiyet Olsun ...

2 Temmuz 2014 Çarşamba

MİMOZA ( Geleneksel Rus Salatası )

 Bu salatayı Yeturla Lezzet Kareleri sayfasında görüp misafirlerime ikram ettim.Herkes beğendi.Tarif için arkadaşıma teşekkür ederim :))
Bu tarif lahanayala yapıldığı gibi ton balığı veya haşlanmış tavuk göğsü ile de yapılabiliyormuş.

Malzemeler
4-5 Adet Orta Boy Patates
5-6 Adet İri Havuç
1/4 Ufak Boy Lahana
4-5 Adet Yumurta
250-300 gr Ceviz

Sos Malzemeleri
Yarım Demet Dereotu
2-3 Diş Sarımsak
600 gr Kese Yoğurdu
200-250 gr Mayonez
Tuz
Yarım Çay Kaşığı Toz Limon Tuzu
Limon suyu sosu sulandıracağı için limon tuzu kullanılıyor.

Bu mini olanı tuzsuz diyeti olan ve sarımsak yemeyen arkadaşlarım için yumurta pişirme kalıplarıyla hazırladım.

Yapılışı
Aldığım tarifte patatesler ve havuç ayrı ayrı haşlanıyordu.Tüm tarifi aynı yaptım bir farkla ben havucu rendeleyip hafif soteledim.Sizler arzu ettiğiniz gibi hazırlayabilirsiniz.
·      Patatesler haşlanıp rendelenir.
·      Havuçlar rendelenip sotelenir.
·      Lahanalar ince kıyılıp tuz ile ovularak süzgüye alınır.Böylece suyu süzülür.Kullanırken de elimizle sıkılıp suyundan iyice arındırılır.
·      Yumurtalar katı olarak haşlanır.Beyazı ince ince dilimlenir.Sarısı ise rendelenir.
·      Cevizin ince ince bıçakla kıyılmasını öneriyorum.Dövülünce kabuğunun acısı çıkıyor.Ama arzu ederseniz dövebilirsiniz.Miktarını da zevkinize göre arttırabilirsiniz.
·      Sosu için çukur bir kaba kese yoğurdu,mayonez,dövülmüş sarımsak,limon tuzu ve tuz alınıp karıştırılır.Kıyılmış dereotu da ilave edilerek bir kez daha karıştırılır.
Serviste kullanacağımız tabağa kelepçeli kek kalıbının alt kısmı çıkarılarak yerleştirilir.Cevizlerin yarısı kadarı salata tabağının zeminine düzgünce yarleştirilir.Sonra rendelenmiş patatesler cevizleri bozmadan döşenir.Üzeri kaşığın tersi ile hafifçe bastırılarak düzlenir.Sosun üçte biri patateslerin üzerine konup kaşıkla yayılır.Sonra sırasıyla havuç rendesi,sosun üçte biri,lahana(elimizle sıkıp suyunu iyice gideriyoruz),sosun üçte biri kalıbın içine döşenir.Sonrasında yumurtanın önce dilimlenmiş beyazı sonra rendelenmiş sarıları salatanın üzerine konur.En üste ayırdığımız cevizler konup dolapta en az 2-3 saat dinlenmeye bırakılır.Sonra kelepçesi çıkarılıp servis zamanına kadar tekrar buzdolabında bekletilir.
Servis zamanı pasta gibi dilimleyerek servis edilir.
Afiyet Olsun ...

11 Mayıs 2014 Pazar

LAZANYA

Verilen malzemeler 20 adet lazanya için yeterli geldi.

Malzemeler
Lazanya Makarna
1,5 Su Bardağı Kaşar Peyniri Rendesi

Kıymalı Sos
250-300 gr Kıyma
1 Adet Kurusoğan
2-3 Diş Sarımsak
2-3 Adet Domates
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
Yarım Demet Maydanoz
3-4 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
1 Çay Bardağı Su
Tuz -Karabiber-Pulbiber

Beşamel Sos
500 ml Süt
1 Çay Bardağı Un
2-3 Yemek Kaşığı Tereyağ
Tuz-Beyazbiber-Muskat



Yapılışı
Artık lazanya makarnaları eskisi gibi haşlamak gerekmiyor.Bunun yerine kıymalı sosa bir miktar su ilave etmek yeterli oluyor.
Kıymalı Sos
Önce kıymalı sos pişirilir.Kıyma,soğan,salça,domates,sarımsak(ince dilimleyerek) sırası ile kavrulur.Arzu edilirse soğanlardan sonra taze biber ilave edilebilir.Aslında mantar da çok lezzet veriyor ama benim kızım mantar yemiyor onun için kullanamıyorum.Kıymalı sosa en son suyu ilave edip bir taşım daha kaynatıp en son maydanozlar sosa eklenip,ocaktan alınır.
Beşamel Sos
Terayağ eriyince un ilave edilip unun kokusu güzelleşinceye dek kavrulur.Soğuk süt ilave edip sütün içinde un homojen olana dek karıştırılır.Sos kaynayınca içine tuzu,beyaz biberi eklenir.Muskat sarımsak rendesi ile birkaç kez rendelenerek sosa ilave edilir.Beşamel sosun ilk sıcaklığı gittikten sonra arzu edilirse kaşar peyniri rendesinin yarım bardak kadarı beşamel sosa ilave edilebilir.Ya da tüm peynir en üste eklenebilir.


Bu iki sosumuz hazır olunca fırın kabının en altına kıymalı sostan birkaç kaşık konur.Lazanyalar bir sıra konur.Üzerine kıymalı sostan ve beşamel sostan konur.Aynı sıra ile soslar bitene dek lazanya hazırlanır.En üstteki beşamel sosun üzerine bolca kaşar peyniri rendesi konup 180 derece ısıtılmış fırına verilir.Tüm malzeme önceden pişirildiği için üstteki peynirler pembeleşene dek pişirilir.Fırından çıkarınca 5 dakika kadar dinlendirip dilimleyerek sıcak sıcak servis edilir.
Afiyet Olsun ...


Related Posts with Thumbnails