Malzemeler
2 Su Bardağı
İnce Bulgur
1 Adet Kurusoğan
150 gr Kıyma
1 Adet Yumurta
Gerekirse 1-2
Yemek Kaşığı Un
Tuz
Karabiber
Pulbiber
Reyhan
Üzeri İçin
1 Kase Yoğurt
2-3 Diş Sarımsak
2 Yemek Kaşığı
Tereyağ
1 Çay Kaşığı
Pulbiber
Yapılışı
Bulgurun içine
rondoda çekilmiş kurusoğan ve tuz ilave edilir.Bulgurun üzerine kaynar su
eklenir (Bulgurlar ıslanmalı ama bulgurun üzerinde su görülmemeli).Bulgurlar
kabarıncaya kadar yaklaşık 10 dakika beklenir.Sonra içine
kıyma,yumurta,baharatlar konup yoğrulur.Köfte hamuru cıvık olursa 1-2 yemek
kaşığı un ilave edilebilir.
Hamur
istediğimiz kıvamda olunca yaklaşık yumurta büyüklüğünde parçalar koparılıp
elimizde yuvarlanır üzerine bastırarak ince yassı köfteler elde edilir.
Derin bir
tencerede su kaynatılır.Tuz atılır.Köftelerin bir kısmı kaynar suya
atılır.Köfteler pişince suyun yüzüne çıkacaktır.Suyun yüzeyine çıkan köfteler
kevgir ile alınır.
Köfteler
haşlanırken çukur bir kasede sarımsaklar ezilir.Üzerine yoğurt konup çırpılır.
Tereyağ tavaya
konup kokusu güzelleşene dek kızdırılır.Ocağın altı kapatılıp yağın biraz
soğuması sağlanır.(Yağı soğutmak için biraz sıvıyağ da eklenebilir) ılınan
tereyağın içine pulbiber eklenip ocak tekrar yakılır.Isı ile pulbiber yağa
tadını ve rengini bırakır.
Köftelerin hepsi
haşlanınca porsiyonlara ayrılır.Üzerine önce sarımsaklı yoğurt sonra pulbiberli
tereyağımız dökülerek sıcak sıcak servis edilir.
Afiyet Olsun ...