Çalkama,
kavurarak tükettiğimiz tüm otlarla yapılabilir. Ama ben en çok ısırganla
yapılanı seviyorum. Bahar geldi mi hemen aklıma düşen lezzetlerden biridir.
Karaburun’da
geleneksel olarak sunumu pişirdiğimiz tepsiyle yapılır. Sofraya gelen tepsinin
ortasından yuvarlak bir parça çıkarılır. Tepsinin kenarına konur. Sonra ortada
açılan yere yoğurt kasesi oturtulur. Çalakaşık bi çalkamadan bi yoğurttan
afiyetle yenir,
Malzemeler
1 Demet Isırgan
Otu
4-5 Dal Taze
Soğan
1 Adet Yumurta
100 gr Lor
Peyniri
4-5 Adet Kuru
Biber
Tuz-Karabiber-Pul
Biber-Muskat Rendesi
1 Kahve Fincanı
Sütlü Bulgur
Hamuru İçin
2 Su Bardağı Un
1,5 Su Bardağı
Su
Tuz
1 Yemek Kaşığı
Zeytinyağı (Konmasa da olur)
Üzeri İçin
1 Kase Tulum
Peyniri Rendesi (Genellikle kullanılmaz)
Yapılışı
- Isırganın ortadaki dalı sert olduğundan bu kısmı kullanmıyoruz.
Tüm yaprakları ve tohumları koparıp ayıklıyoruz. Süzgü içinde bol suyla birkaç
kez yıkayıp fazla suyunun süzülmesi için süzgüye bırakıyoruz.
- Suyu süzülen ısırganları süzgüden alt kaba alıp üzerine taze
soğan, kuru biber, lor peyniri, sütlü bulgur, yumurta, tuz ve baharatları
ekleyip karıştırıyoruz.
- Çukur bir kapta un, su, tuz ve zeytinyağını karıştırıp cıvık bir
hamur elde ediyoruz.
- Kare borcama bol zeytinyağı döküp tüm tabana yayıyoruz.
- Hamurumuzun yarısını tepsiye kaşık kaşık döküp kaşığın tersiyle
yayıyoruz.
- Hamurumuzun üzerine ısırganlı karışımımızı döşüyoruz.
- Kalan hamura yarım bardak daha su katıp biraz daha cıvık bir
hamur elde ediyoruz. Hamuru kaşık kaşık ısırganların üzerine döküp kaşığın
sırtıyla düzlemeye çalışıyoruz. Otun tamamen kapanması şart değil.
- Börek pişirdiğiniz ayardaki fırına verip yaklaşık 15-20 dakika
pişirdikten sonra fırından çıkarıp rendelemiş olduğumuz tulum peynirini
çalkamanın üzerine serpip tekrar fırına veriyoruz. Peynirler pembeleşince
fırından alıyoruz.
- Sıcak sıcak servis ediyoruz.
Afiyet Olsun …