3 Aralık 2017 Pazar

ZINGATA-BALKABAĞI YEMEĞİ

Malzemeler
1 kg Balkabağı
1 Adet Kuru Soğan
3-4 Diş Sarımsak
2-3 Adet Kuru Biber (Mümkünse Acı)
3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
Tuz
Yapılışı
  • Kabağı soyup çekirdek yataklarının yumuşak kısmı da dahil kesip atıyoruz. Yıkayıp parmak kalınlığında doğrudan fırın tepsine dilimliyoruz.
  • Kabakların üzerine kuru soğanı yarım ay şeklinde doğruyoruz. Sarımsakları doğruyoruz. Acıyı seviyorsak acı kuru biberleri yıkayıp doğruyoruz. Tuzunu serpiyoruz.
  • Salçaları küçük bir kapta 1 bardak suyla açıyoruz. Tüm malzemenin üzerine salçalı suyumuzu gezdiriyoruz.
  • En son yağımızı yemeğin üzerine gezdirip hazırlığı tamamlıyoruz.
  • Fırına verirken tepsinin üzerine varsa kapağını yoksa önce pişirme kâğıdı üstüne alüminyum folyoyu serip kenarlarını kıvırıyoruz. Yemek yumuşayana değin böyle pişirdikten sonra üzerini açıp kızarana dek pişirmeye devam ediyoruz. 
  • Fırından çıkarınca ilk sıcaklığı çıkar çıkmaz servis ediyoruz. Bu yemek zeytinyağlı olduğu için soğuk da yenebilir ama biz sıcak sıcak yemeği tercih ediyoruz.

Afiyet Olsun…

28 Kasım 2017 Salı

KREPLİ MANİSA KEBABI

TAVUKLU KREP
Malzemeler
Krep İçin:
4 Adet Yumurta
2 Su Bardağı Süt
2 Su Bardağı Un
1/2 Tatlı Kaşığı Tuz
8-10 Çay Kaşığı Tereyağı
İçi İçin:
1 Adet İrice Tavuk Göğsü
1 Adet Kuru Soğan
1 Yemek Kaşığı Un
1 Su Bardağı Bezelye
1 Kahve Fincanı Su (Türk Kahvesi Fincanı)
3-4 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
Tuz-Karabiber-Kırmızı Pul Biber
Arzu edilirse Köri (1 Çay Kaşığı)
Beşamel Sos İçin:
2 Su Bardağı Süt
2 Yemek Kaşığı Un
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
Üzeri İçin:
5-6 Dilim Dilimlenmiş Tost Peyniri ya da Kaşar
Yapılışı
  • Krep malzemeleri derin bir çırpma kabına alınıp, mikser ile çırpılır. 20-25 santimlik tavaya 1 çay kaşığı tereyağı koyup, krep hamurundan (yarım kepçe kadar) tavaya incecik yayılır. 10-12 adet kadar yapılıp düz bir tabağa biriktirilir. 
  • Tavuk eti minicik küpler halinde doğranır. Tencereye sıvıyağı koyup tavuklar rengi beyaz oluncaya dek kavrulur. Üzerine incecik doğranmış kuru soğan ilave edilip kavurmaya devam edilir. Soğanlar şeffaflaşınca un serpilip kokusu güzelleşinceye dek kavrulur. Haşlanmış bezelye ve su ilave edilir. Bir iki dakika pişirilir. Tuz ve baharatlar ilave edilip karıştırılır. İç malzeme de böylece hazırlanmış olur. 
  • Her bir krebe iç malzemeden yeterince koyup iki kenarı içe kıvrılır. Daha sonra rulo yapılır. Fırın tepsisine dizilir. 
  • Beşamel sos için küçük bir tencereye tereyağı koyup eritilir. Un ilave edilip pembeleşene dek kavrulur. Üzerine soğuk süt ilave edilip beşamel sos açılır. Her bir krep sarmasının üzerine bu sostan kaşıkla dökülür. 
  • Beşamel sosun üzerine de peynir dilimleri konur. Fırının ızgara kısmında peynirler eriyinceye dek tutulur. Sıcak sıcak servis edilir. 
Afiyet Olsun...

27 Kasım 2017 Pazartesi

ISPANAKLI ÇILBIR

Malzemeler
500 gr Ispanak
1 Adet Kuru Soğan
2-3 Yemek Zeytinyağı
Tuz-Karabiber-Muskat
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
4 Adet Yumurta
1 Yemek Kaşığı Sirke
Tuz
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
1 Su Bardağı Yoğurt
1-2 Diş Sarımsak
Tuz
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Tereyağı
Sıvıyağ
1 Çay Kaşığı Pul Biber
Yapılışı
  • Sarımsaklı yoğurt hazırlanır.
  • Yemeklik doğranan soğanlar zeytinyağı ile kısık ateşte kavrulur. Yıkanıp ince doğranmış ıspanaklar soğanlara katılır. Suyunu salıp çekene dek kavrulur. Ispanaklar suyunu çekince tuz, karabiber ve muskat (Sarımsak rendesi ile 5-6 kez rendelemek yeterli olacaktır) ile tatlandırıp, ocak kapatılır.
  • Ispanaklar kavrulurken küçük bir tencerede su kaynatılır. İçine 1 çorba kaşığı sirke (Limon sirkesi kokusuz olduğundan benim tercihim oluyor) ve tuz konur. Böylece yumurtaların dağılması önlenir. Minik bir kâseye yumurtalar birer birer kırılarak kaynayan suya birer birer bırakılır. Bir seferde en çok 2 yumurta pişirilmeli. Daha çok sayıda yumurta suya konursa birbirine yapışabilir. Yumurtalar pişerken ıspanaklar servis tabağına alınır. Yumurtaların beyazı pişip sarısı kayası kıvamında pişince kevgir ile suyu süzülerek çıkarılır. Ispanakların üzerine dizilir.
  • İkinci kez yumurtalar pişerken tereyağı rengi pembeleşene dek kızdırılır. Yağ çok kızgınken biber konursa yanar. Hem yağın ısısını düşürmek hem de soğuk yoğurdun üzerine konunca hemen donmaması için tereyağı kızgınken sıvıyağ ilave edilir (Yarı yarıya olacak kadar). Pul biber yağa ilave edilip biber rengini salana kadar ısıtmaya devam edilir.
  • Sıra sunuma geldi. Ispanak ve yumurtaların üzerine sarımsaklı yoğurt ve yağda kızdırılmış pul biber dökülerek servis edilir.

Afiyet Olsun...

Related Posts with Thumbnails