26 Ocak 2018 Cuma

MERCİMEK KÖFTESİ

Malzemeler
2 Su Bardağı Kırmızı Mercimek
1 Su Bardağı İnce Bulgur
4-5 Su Bardağı Su
Yarım Demet Maydanoz
4-5 Adet Yeşil Soğan
1-2 Adet Kurusoğan
100-125 gram Margarin
2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
1 Tatlı Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Pulbiber
1 Tatlı Kaşığı Kimyon
Tuz
Marul
Roka
Nane
Limon Dilimleri
Turşu
Yapılışı
  • Mercimek yıkanıp tencereye alınır. Üzerine 5 su bardağı su koyularak kaynatılır. Kaynayınca ocak kısılarak 10-15 dakika civarında pişirilir. Mercimekler suyunu çekip göz göz olunca (lapa gibi olunca) üzerine ince bulguru döküp karıştırarak kalan suyu çekmesi sağlanır.
  • Mercimekler haşlanırken soğanlar ince ince doğranıp margarinle kavrulur. Soğanlar orta kısık ateşte kavrulur, Soğanlar şeffaflaşınca üzerine domates ve biber salçası koyup kokusu güzelleşene dek kavrulur.
  • Marul,roka,nane yıkanıp kuruması için süzgüye alınır.
  • Maydanoz ve yeşil soğan ince ince doğranır.
  • Servis zamanına yakın mercimek ve bulgur karışımına kavrulan soğanlı salça, zeytinyağı, tuz ve baharatlar ilave edilerek yoğrulur. Ezilmemesi için doğranmış maydanoz ve yeşil soğan da ilave edilerek kısa bir süre daha yoğrulur.
  • Servis tabağına marullar bir sıra halinde dizilir. Üzerine şekillendirdiğimiz mercimek köfteleri marulların üzerine dizilerek servise hazırlanır.
  • Mercimek köftesinin yanında olmazsa olmazları marul, roka, nane,turşu ve limon dilimleri başka bir servis tabağına dizilerek servis edilir.

Afiyet Olsun ...

15 Ocak 2018 Pazartesi

KUZU ISPANAĞI SALATASI

Malzemeler
2 Demet Kuzu Ispanağı
2-3 Adet Taze Soğan
5-6 Adet Kuru Domates
1 Kahve Fincanı İnce Bulgur
1 Çay Bardağı Ceviz
Sos Malzemeleri
2 Tatlı Kaşığı Nar Ekşisi
1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu
1-2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1-2 Diş Sarımsak
Tuz
Yapılışı
  • Kuru domatesleri birkaç saat önceden ılık suda bekletiyoruz. Böylece kuru domatesler yumuşuyor ve fazla tuzu gidiyor.
  • Ispanakları yıkadıktan sonra üzerinde kalan suyu tamamen çıkarıyoruz. Sebze kurutucusu varsa işimiz kolay yoksa ıspanakları bir süre süzgüde bekletip ardından kağıt havlu serdiğimiz bir tepsiye alıp ara sıra alt üst ederek fazla suları gideriyoruz.
  • Bulgurumuzu bir komposto kasesine alıp üzerine azıcık tuz ve 1 kahve fincanı kaynar su döküyoruz.Üzerine küçük bir tabak koyup bulgurların kabarmasını bekliyoruz.
  • Taze soğanları ayıklayıp yıkadıktan sonra üzerindeki suyu siliyoruz. İnce ince doğruyoruz.
  • Ispanaklarında iri olanlarını elimizle bölüyoruz iyice minik olanları bütün olarak salataya ekliyoruz.
  • Ispanaklarla taze soğanı karıştırıp servis tabağına alıyoruz.Üzerine doğranmış cevizleri, ince ince kıydığımız kuru domatesleri ve kenarda kabarttığımız ince bulguru salatanın üzerine serpiyoruz.
  • Bu salataya dereotu da çok yakışır, Evde olmadığı için ben kullanmadım.
  • Sos malzemelerini ve tuzu iyice çırparak salatanın üzerine gezdiriyoruz.

Afiyet Olsun…


14 Ocak 2018 Pazar

SÜRME ÇİKOLATALI MUSKALAR

Malzemeler
1 Adet Yufka
Yarım Kâse Sürülebilir Çikolata
Kızartmak İçin
Sıvıyağ
Üzeri İçin
Pudra Şekeri
Yapılışı
  • Yufkaları 3 parmak genişliğinde uzun şeritlere bölüyoruz.
  • Şeridin birinin ucuna kahvaltıda ekmeğe sürülen çikolatalardan 1 tatlı kaşığı kadar koyup muska şeklinde sarıyoruz. Muskaların kalınlığını şeridin bir tanesinden uzunluğuna göre 3-4 tane muska yapacak şekilde ayarlıyoruz. Muskanın son katladığımız ucunu suyla ıslatarak yapıştırıyoruz.
  • Sıvıyağı tavaya alıp kızdırıyoruz. Tüm muskaları arkalı önlü pembeleşecek şekilde kızartıyoruz. Kâğıt havlu üzerine çıkartıp mümkün olduğunca yağlarının süzülmesini sağlıyoruz.
  • Servis tabağına alıp üzerlerine pudra şekeri serpiyoruz. Ilık olarak servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…
Related Posts with Thumbnails