25 Nisan 2007 Çarşamba

PIRASALI BÖREK


Malzemeler
1 Kg Yufka
İç Malzemesi:
1 Kg Pırasa
4-5 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
Tuz-Karabiber-Pulbiber
Yufka İçin Sos Malzemesi:
1 Su Bardağı Maden Suyu
1 Çay Bardağı Sıvıyağ
2-3 Yemek Kaşığı Yoğurt
1 Adet Yumurta
Üzeri İçin:
1 Adet Yumurta
Haşhaş Tohumu
Yapılışı
Pırasalar ayıklanır yıkanır.İncecik para şeklinde doğranır.

Pırasalar sıvıyağda kısık ateşte hiç su koymadan pişirilir.Kısık ateşte yapılmazsa biraz su ilave etmek gerekebilir.Pişince tuzu ve baharatları konup bir kez karıştırıp ocak kapatılır.Pırasaların soğuması beklenir.Gerekirse iç malzeme iki gün önceden pişirip saklama kabında buzdolabında bekletilebilir.
Yufkalar için sos malzemeleri çukur bir kapta blendırla çırpılır.Her bir yufka açılır.Sos malzemesinden 2-3 yemek kaşığı yufkalara sürülür.İki kenarı ortaya katlanır.

Bu kata da sos sürülür.Bu kez yufkanın yan kenarları ortaya katlanır.

Yufka bu haldeyken artı biçiminde 4'e bölünür.

Dörde bölünen yufkaların ortalarına iç malzeme pay edilir.
Önce üst ve alt kenarları iç malzemenin üzerine kapatılır.

Sonra iki kenar kapatılır.
Hazırladığımız börekler ters çevrilip fırın tepsisine dizilir.

Böreklerin üzerine çırpılmış yumurta sürülür.Haşhaş tohumu serpilir.Önceden 200 derece ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya dek pişirilir.
Afiyet Olsun...

24 Nisan 2007 Salı

TAVUKLU KUSKUS SALATASI


Malzemeler
1 Paket Kuskus Makarna
1 Kavanoz Garnitür
1 Tavuk Göğ
1/2 Demet Dereotu
500 Gr Süzme Yoğurt
4 Yemek Kaşığı Mayonez
4-5 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
Tuz-Beyazbiber
3 Diş Sarımsak
4-5 Adet Salatalık Turşusu
Yapılışı
Tavuk haşlanır,didiklenir.Derin bir tencereye sıvıyağ,tuz ve bir litre su konup kaynatılır.Su kaynayınca kuskus ilave edilir.Kaynayınca ocak en kısığa alınır.10 dk civarında suyunu çekecektir.Bu arada bir iki kez karıştırılır.Suyunu çektikten sonra ocak kapatılır.1 su bardağı soğuk su kuskusların üzerine dökülür.10 dk kadar bir süre suyunu çekmesi için beklerken de bir iki defa karıştırılır.Garnitürün suyu süzülerek kuskusun üzerine boşallır.Minik küpler halinde doğranan salatalık turşuları,tavuk ve beyazbiber katılıp karıştırılır.
Başka bir kasede sarımsak ezilir.Yoğurt ve mayonezle karıştırılır.Yoğurtlu karışm kuskusların üzerine aktarılarak karıştırılır.En son doğranmış dereotu ilave edilir.
Afiyet Olsun...

22 Nisan 2007 Pazar

TAVUKLU-MANTARLI BÖREK


Malzemeler
5 Adet Yufka
İç Malzemesi:
1 Tavuk Göğ
250 Gr Mantar
4-5 Adet Biber
1 Adet Kurusoğan
4-5 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
Tuz-Karabiber-Pulbiber
Beşamel Sos Malzemesi:
2 Su Bardağı Süt
2-2,5 Yemek Kaşığı Un
2 Yemek Kaşığı Tereyağ
Tuz-Muskat-Beyazbiber
Yufkalar İçin Sos Malzemesi:
1 Su Bardağı Maden Suyu
1 Çay Bardağı Sıvıyağ
2-3 Yemek Kaşığı Yoğurt
1 Adet Yumurta
Üzeri İçin:
1 Adet Yumurta
Susam-Çörekotu
Yapılışı
Minik minik doğanmış soğanlar sıvıyağda biraz kavrulur.Şefaflaşınca ince doğranmış biberler ilave edilir.Birkaç dakika kavurduktan sonra minik minik doğranmış tavuklar ilave edilir.Tavukların rengi beyaz olunca doğranmış mantarlar ilave edilir.Mantarlar suyunu salıp çekene kadar pişirilir.Tavuklar ve mantarlar pişince tuzu,biberleri ilave edip ocaktan alınır.
Başka bir kapta un ile tereyağ pembeleşinceye dek kavrulur.Üzerine soğuk süt ilave ederek kaynatılır.Tuzu ve baharatları ilave ederek ocaktan alınır.
Beşamel sos,tavuklu ve mantarlı malzeme ile karıştırılarak iç malzeme hazırlanmış olur.
Yufkalar dörde bölünür.Madensuyu,sıvıyağ,yoğurt ve yumurta blendır ile çırpılır.Böldüğümüz yufkalara bu sosdan sürülür.Geniş kenarına iç malzemesinden konur.Gevşek olarak sigara böreği gibi sarılır.
Bir yumurta,bir yemek kaşığı sıvıyağ ile çırpılarak böreklerin üzerine sürülür.En üste susam ve çörekotu serpilir.Önceden 200 derece ısıtılmış fırında üzerleri kızarana dek pişirilir.Sıcak sıcak servis edilir.
Afiyet Olsun...
Related Posts with Thumbnails