30 Mart 2013 Cumartesi

ENGİNARLI-İÇ BAKLALI PİLAV


Malzemeler
3 Su Bardağı Baldo Pirinç
1 kg Bakla(İçleri büyük olanlardan)
4 Adet Enginar
1 Demet Dereotu
1 Tatlı Kaşığı Şeker
1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu
1 Demet Taze Soğan
3-4 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
1 Yemek Kaşığı Tereyağ
Un
Limon
Tuz
Yapılışı
Büyükçe iki kaba 1'er yemek kaşığı un ve yarımşar limonun suyu konur.Üzerine enginarları ve baklaları soyduğumuzda örtecek kadar su konur.Kabın birine bakla içleri kabuklarından ayıklanıp konur. Diğer kaba ayıklayıp 4'e bölünen enginarların göbeğindeki tüyler bıçakla kesilip hazırladığımız unlu-limonlu suya konur.Yine un ve limonlu su koyduğumuz iki tencere ocağa alınır.Sular kaynayınca birine bakla içleri,diğerine soğanı piyazlık doğrar gibi çeyrek enginarları dilimleyerek tenceye konur.Bir süre sonra bir tanesi yenilip kontrol edilerek ocaktan alınırlar.Baklaların ince kabukları ayıklanır bir kaba alınır.Enginarlar süzülür bir kaba alınır.
Büyük ve geniş bir tencereye sıvıyağ ve doğranmış taze soğanlar alınır.1-2 dakika sotelenir.Pirinçler(arzu ederseniz önceden suda bekletebilirsiniz.Ben bu işlemi hiç yapmam.) ayıklanıp yıkanıp soğanlara ilave edilir.Pirinçler şeffaflaşıncaya dek kavrulur.Üzerine 4 bardak su,şeker,tuz,limon suyu ilave edilip karıştırılır.Kaynayınca ocak en kısık konuma getirilir.Yaklaşık 10-12 dakikada suyunu çeken pilava,doğranmış dereotu ilave edip karıştırılır.En son pilavın ortasına tereyağ gömülür.Sıcaklığınla eriyen tereyağının tüm pilava yayılması için 2-3 dakika sonra nazikce bir kez  karıştırıp enginar ve baklalar ilave edilip pilava karıştırılır. Büyük bir servis tabağına alınarak masaya getirilir.
Afiyet Olsun...

28 Mart 2013 Perşembe

PARMAK POĞAÇA


Bu poğaçaları Sibel arkadaşımın sayfasında görünce şekline bayıldım.Yazıyı okuyunca onun da Nergiz arkadaşımızın sayfasından beğenip yaptığını öğrendim.Ben de hemen ilk gelen misafirime yaptım.İkinize de teşekkürler arkadaşlar :))
Yalnız bir farkla onlar mayalı hamurla yapmışlar.Ben klasik poğaça hamurumla yaptım.Bir de ben parmakları biraz ince yaptım.Yani iki fark varmış :)))

Malzemeler
1 Su Bardağı Sıvıyağ
250 gr Margarin  
1 Su Bardağı Yoğurt
4-5 Su Bardağı Un
1 Paket Kabartma Tozu
Leblebi Tanesi Kadar Karbonat
1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu (Sirke de olabilir)
1 Adet Yumurta
Tuz

İç Malzemesi
250 gr Peynir
Maydanoz
Karabiber



Yapılışı
Önce margarin eritilir.Küçük bir kısmı erimeden ocak kapatılır ki yağın sıcaklığı ile eriyen kısım yağı ılıklaştırsın.
Yoğurma kabına önce sıvıyağ ile yoğurt konup kaşıkla biraz karıştırılır.Erittiğimiz yağ ilave edilir.Biraz soğuyunca yumurta beyazı ilavesiyle  homojen hale gelene dek karıştırılır.Bu karışımın üzerine un ilave edilir.Unun ortasında parmağımızla çukur açılır.Çukur yere kabartma tozu ve karbonat konur ve üzerine limon sıkılır ki kabartma tozu ve karbonat aktive olsun.Unun üzerine tuz serpilerek hamur yoğrulur.Yalnız bu tarz hamurlar yumruklanmaz ki pişince kıyır kıyır olsun.Bunu bana neredeyse çocuk yaşımda eski komşumuz Semahat teyze öğretmişti.Hamur avuçda sıkarak yoğurulur.Elinizi sıkınca hamurlar parmakların arasından çıkacak şekilde yoğruluyor.Bilmem anlatabildim mi ?
Hamur üzeri örtülerek dinlenirken peynirle maydanoz karıştırılarak iç malzeme hazırlanır. Karabiber de eklenip karıştırılır.
Hamurdan parçalar koparıp oval biçimde incelterek şekil verilir.Ortasına iç malzemeden konup bir kenar üzerine katlanır.Diğer kenar kesikler atılarak dilimlere ayrılır.İç malzemenin üzerine katlanan yerden katlamaya devam edilir.Son olarak kesik parçalar poğaçanın üzerinde düzenli olması için düzeltilir.
Fırın 200 dereceye ayarlanıp açılır.Bu arada yumurta sarısı ile süt ya da sıvıyağ karıştırarak poğaçalarımızın üzerine sürülür.Susam ve çörekotu serpilerek fırına verilir.
Poğaçaların üzeri pembeleşene dek pişirilir.Fırından çıkınca ilk sıcaklığının geçmesi beklenir.Sıcak sıcak servis edilir.

Afiyet Olsun ...

24 Mart 2013 Pazar

BÜZGÜLÜ BÖREK-MİDYE BÖREK


Bu börek 48 saat önceden sarılıp buzdolabının alt kısmında saklanabiliyor.Servis edilecek gün üzerine yumurta sürüp pişirilir. 

Malzemeler
1 kg Yufka
150-200 gr Kıyma
1 Adet Kurusoğan
Maydanoz (Seviyorsanız kullanılabilir)
Sıvıyağ
Tuz-Karabiber-Pulbiber

Yufkaya Sürmek İçin Sos:
100 gr Tereyağ
1 Su Bardağı Su

Üzerine Sürmek İçin:
Yumurta

Üzerine Serpmek İçin
Çörekotu

Yapılışı
Böreği sararken yufkaların yırtılmaması için önce börek içi pişirilip soğumaya bırakılır.
Önce kıyma sıvıyağ ile birlikte kavrulur.Kıyma suyunu salıp çekince yemeklik doğranan soğanlar ilave edilir.Kısık ocakta soğanlar yumuşayıncaya dek kavrulur.Tuz,karabiber,pulbiber ilave edip karışıtırılarak ocaktan alınır.


Tereyağ eritilip su ile çırpılır.
Yufkalar 4'e bölünerek hazırlanır.Her parçaya çırpılmış yağlı sudan sürülür.Yufkanın sivri ucu yuvarlak kenara doğru parmakla itilerek büzgüler oluşturulur.
Sonra iki sıvri uç birleştirilip üst üste gelecek biçimde hazırlanır.
Ben kıymalı hazırladım ama her çeşit börek içi olabilir.İç harç yufkanın kenarına konup sarılır.Büzgülü kısım üste gelecek biçimde pişirme kağıdı serili tepsiye dizilir.Tüm börekler hazırlanınca üzerine yumurta sürülür.En üste çörekotu veya susam serpilerek önceden 200 derece ısıtılmış fırında börekler pembeleşinceye dek pişirilir.
Sıcak sıcak servis edilir.
Afiyet Olsun ...

23 Mart 2013 Cumartesi

KİRPİ ÇİKOLATA -ÇITIR ÇİKOLATA


Bu tarifi Nergiz arkadaşımın sayfasında görünce yapıp ilk gelen misafirlerime kahvenin yanında ikram etmiştim.Yiyen tüm misafirler bayılmıştı.Nergiz'cim beni bu tarifle tanıştırdığın için teşekkür ederim.

Malzemeler

250 gr Çiğ Taze Kadayıf
1 Paket 80 gramlık Yoğun Bitter Çikolata
1 Paket 80 gramlık Bitter Çikolata
1 Paket Sütlü Çikolata
Toplamda 240 gr çikolata olmalı.Sevdiğiniz hangi çikolataysa onunla yapabilirsiniz :))

Yapılışı

Kadayıf didiklenip,fırın tepsisine yayılır.Yakmadan,ters yüz edilerek altın sarısı olana kadar fırınlanır.
Kadayıf soğuyunca biraz daha ufalanır. Sonra tüm malzemeyi alacak büyüklükte bir kapta benmari usulü eritilmiş çikolata ile çıtır kadayıflar iyice karıştırılır.
Şurup kaşıkları gibi çukur kaşıkla pişirme kağıdı serili tepsiye dizilir.
Kısa bir süre buzdolabında bekletilerek,servis edilir. Uzun süre tazeliğini kaybetmeyen bir tarif ama öyle lezzetli ki uzun süre kalmıyor zaten.
Afiyet Olsun ...

22 Mart 2013 Cuma

MAYDANOZ PESTOLU PATATESLİ SULTANİ BEZELYE


Manavın önünden geçerken sultani bezelyeleri görünce hemen aldım.Tezgahlarda o kadar az görülüyor ki hemen almak gerekiyor. Daha önce kıymalı yemeğini ve mısır unlu yumurtalı tavasını yapmıştım. Eve gelince nette değişik bir tarif ararken bu sitede gördüğüm tarifte hemen karar kıldım.Verilen tarifle benim yaptığım arasında iki fark var ben şeker ve hardal kullanmaya cesaret edemedim.

Sonuç olarak ben beğendim ama eşim hiç yemedi.Kendisi değişik tadlara pek açık değildir de :)))

Malzemeler
250 gr Sultani Bezelye
1 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
250 gr Taze Patates
Yarım Demet Maydanoz
2 Diş Sarımsak
1/2 Bardak Çam Fıstığı
 1/2 Bardak Rendelenmiş Parmesan
4-5 Yemek Kaşığı Sızma Zeytinyağı

Yapılışı
 Patatesleri çatal batırılabilir yumuşaklığa gelinceye kadar 20-25 dakika haşlayıp,süzüp kabukları soyulur. Bir kenarda bekletilir.
Çam fıstıkları tavada pembeleşene kadar kavrulur. Maydanoz, sarımsak ve parmesan birlikte robottan geçirilir. Zeytinyağ ekleyip karıştırılır. Elde edilen maydanoz pestosu 3 güne kadar kapalı bir kapta buzdolabında bekletebilir.
Sultani bezelyelerin kılçıkları ayıklanır. Ön haşlama yaparak tavada bir kaşık zeytinyağı ısıtılır. Bezelyeler  kavrulur.
Patates, sultani bezelye ve hazırlanan sos bir salata kasesinde iyice karıştırılır. Üzerine kavrulmuş çam fıstığı serpiştirerek soğuk ya da sıcak servis edilir. 

Afiyet Olsun ...

Related Posts with Thumbnails