21 Eylül 2015 Pazartesi

PATLICANLI GÖÇMEN BÖREĞİ

Daha önce hiç el açması börek yapmamış birinin bile kolayca yapabileceği bir börek tarifiyle geldim. Çok kolay tereddüt etmeden siz de deneyebilirsiniz :))
Aslında yoğrulan hamuru ikiye bölüp iki yufka açarak yapılıyor.Ben hamuru dörde bölüp biraz işi çoğalttım.Sonuç değişmiyor.Siz de nasıl isterseniz öyle yapın.İster ikiye bölüp bir yufka alta bir yufka üste şeklinde hazırlayın.İsterseniz de hamuru dörde bölüp iki yufka alta (araları da yağlayarak) iki yufka üste şeklinde hazırlayın.
Bir de böreğin kenarlarını bükerken elinizi yağlayın.Böylece kenarları öyle çıtır çıtır oluyor ki herkes kenar dilimleri kapışıyor.
Benden söylemesi :)))
Malzemeler
1 kg Un
500 ml Su
1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı Sirke
Tuz
2 Yemek Kaşığı Tereyağ
İç Malzemesi
6 Adet 12 cm Boyunda Patlıcan
2 Adet Kurusoğan
8-10 Adet Biber
3 Adet Domates
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
1,5 Tatlı Kaşığı Şeker
5-6 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Tuz-Karabiber
Yapılışı
  • Patlıcanlar minik minik doğranıp önceden kızartıp börek içi hazırlamayı seviyorum.Arzu ederseniz siz de önceden patlıcanları kızartabilirsiniz.Patlıcanlar kızarırken diğer yanda soğanlar yemeklik ya da yarımay şeklinde doğranıp orta kısık ateşte kavrulur.Soğanlar kavrulurken üzerine şekeri ilave ediyoruz.Böylece karamelize oluyorlar.
  • Soğanlar şeffaflaşınca ince ince doğradığımız biberler ilave edilip kısa bir süre kavrulur.Salça ilave edilip kokusu çıkana kadar kavrulur.
  • Önceden kızarttığımız patlıcanlar,yemeklik doğranmış domates ve tuz ilave edilerek domatesler pişene kadar kavrulur.
  • Ocak kapatılınca karabiber konup karıştırılır.Soğuması için bir kenara konur.Hiç bir böreğe iç malzeme sıcakken konulmaz.Yufkalar hamurlaşır.
  • Unu çukur bir kaba alıp ortasını çukurlaştırıyoruz.Bu çukura yağ,sirke,tuz ve suyu koyup hamurumuzu yoğuruyoruz.Hamur yumuşak ama ele yapışmayacak kıvamda olmalı.Sert olursa açarken de zor oluyor.Suyu yeterli gelmezse bir iki avuç daha su ekleyip hamur yoğrulmaya devam edilir.Bazen yarım litre su yeterli olurken bazen yetmeyebiliyor.Hamurumuz hazır olunca ıslak bir bezle örtülür ya da streç filme sarılarak (kurumaması için böyle yapıyoruz) buzdolabında yarım saat dinlendirilir.Böylece hamur daha esnek oluyor ve açmamız kolaylaşıyor.
  • Dinlenen hamurumuzu 4'e bölüyoruz.Her bir parçayı yuvarlayıp beze haline getirip birini alıyor diğerlerini yine örtüyoruz.



  • Bezemizin altına ve üstüne un serperek yaklaşık 40 santim çapında açıyoruz.
  • Üzerine tereyağ sürüyoruz.Tereyağını ister eriterek ister dolaptan önceden çıkarıp yumuşatarak fırça yardımıyla sürebiliriz.
  • Resimdeki gibi keserek karşılıklı parçaları ortada üstüste koyarak düz bir tabağa alıp üstünü örtüyoruz.Aynı şekilde hazırladığımız ikinci yufkayı da örtünün üzerine koyup ikinci yufkamızın da üzerini örtüp buzdolabında yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Üçüncü ve dördüncü yufkalarımızı da aynı şekilde hazırlayıp onları da buzdolabında yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Bu arada kendinize bir kahve molası verebilirsiniz :))
  • Ben midi boy fırının tepsisini kullandım.Tepsinin içini tereyağ sürüp hazırlıyoruz.
  • Birinci yufkayı tepsi ebatına uygun şekilde açıp tepsiye seriyoruz.Üzerine fırça ile tereyağ sürüyoruz.İkinci yufkayı da aynı şekilde tepsiye seriyoruz.Kenarladan sarkan yufkayı tepsiden bir parmak sarkacak şekilde kesiyoruz.İç malzemeyi koyacağımız yufkayı yağlamıyoruz.



  • İç malzemeyi yerleştirirken her zaman kenarlardan başlıyoruz.Yoksa böreğin kenar kısımlarında iç malzeme az oluyor.Tüm kenarlara iç malzemeyi koyduktan sonra orta kısıma da iç malzemeyi koyup kaşığın tersi ile her tarafın eşit olması için düzlüyoruz.
  • Üçüncü yufkamızı iç malzememizin üzerine serip yağlıyoruz.Dördüncü yufkamızı da aynı şekilde tepsimize seriyoruz.Kenarları yine kesip alıyoruz.
  • Tepsinin tüm kenarları kıvırarak sıkıştırılır.Böylece hem görüntüsü güzel olur hem de kıtır kıtır yemesi pek güzel oluyor.Bizim evde ortadaki dilimlerdense kenar dilimler daha çok seviliyor.
  • Böreğin üzere yine tereyağ sürülür.Özellikle kenar kısımlara dikkatlice sürülür ki güzelce çıtır çıtır olsunlar.



  • Böreğimizi dilimleyerek önceden 180 derece ısıttığımız fırına verilir.Üzeri nar gibi kızarana dek pişirilir.
  • Piştikten sonra ilk sıcaklığı çıktıktan sonra böreğin üzerine elimizle su serpilir.Sofra bezi katlanarak örtülür.Yarım saat kadar böyle bekledikten sonra üzeri açılarak servis edene dek bekletilir.
  • Yanında ayran,karpuz,çay hangini seviyorsanız onunla servis edilir.

Afiyet Olsun ...

27 Ağustos 2015 Perşembe

KAVURARAK PİŞİRİLEN SAKIZLI MUHALLEBİ

Malzemeler
1 lt Süt
1 Su bardağı Un
1 Su Bardağı Şeker
3 Yemek Kaşığı Tereyağı
3 Parça Damla Sakızı
veya
1 Paket Sakız Aromalı Vanilya
Çikolatalı Sos
500 ml Süt
1 Paket Hazır Çikolatalı Sos 
1 Tatlı Kaşığı Tereyağı
Yapılışı
  • Tencereye tereyağını koyuyoruz,eriyince unu tencereye alıp karıştıra karıştıra kavuruyoruz.
  • Kokusu güzelleşip un sararınca üzerine soğuk sütü döküyoruz.Kaynayana kadar karıştırıyoruz.
  • Kaynayınca şekeri ve dövdüğümüz sakızı ilave edip karıştırıyoruz.Bir taşım kaynatıyoruz.
  • Kare borcamı su ile çalkalayıp suyu döküyoruz.Kavurarak pişirdiğimiz muhallebiyi tepsiye döküyoruz.Kabı hafif sallayıp muhallebinin kabımıza düzgünce yerleşmesini sağlıyoruz.
  • Küçük bir tencereye süt ve çikolatalı sos dökülür.Karıştırarak kaynatılır.
  • Sosa parlaklık vermesi için tereyağ koyup eriyene dek karıştırılır.
  • Muhallebimizin üzerine çikolatalı sosumuzu dökeriz.
  • Buzdolabında iyice soğuttuktan sonra dilimleyerek servis edilir.

Afiyet Olsun ...

25 Ağustos 2015 Salı

TERBİYELİ KABAK DOLMASI

Biz egede kıymalı,etli yemekleri de zeytinyağlı yaparız.Sizler tereyağı ile seviyorsanız öyle yapın arkadaşlar :))
Malzemeler
5 Adet Kabak (İrilerinden)
5 Yemek Kaşığı Pirinç (Silme)
150 gr Kıyma
5-6 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı Nar Ekşisi (Silme)
1 Adet Kuru Soğan (Küçük)
3-4 Adet Taze Soğan
5-6 Dal Maydanoz
5-6 Dal Dereotu
5-6 Dal Nane
Tuz-Karabiber-Pul Biber
Terbiyesi için:
1 Adet Limon
1 Adet Yumurta
Yapılışı
  • Kabakların alt ve üst kısımdaki sert kısımlar kesilip kabak oyacağının kenarındaki tırtıklı kısımla soymadan kazınır.
  • Yıkanır.Ortadan ikiyebölünür.
  • Kabak oyacağı ile delmeden mümkün olduğu kadar ince oyulur.
  • İçleri atmıyoruz.Saklayıp daha sonra mücver ya da çorba yapıyoruz.
  • Yeşillikler ve taze soğan ince ince doğranır.Çukur bir kaseye konur.
  • Üzerine yemeklik doğranmış kuru soğan,kıyma,yıkanıp süzülmüş pirinç,nar ekşisi,tuz ve baharatlar konur.
  • Zeytinyağının 2 kaşık kadarı yemeğimizin suyuna ilave etmek için ayrılır.Kalanı dolma harcına konur.
  • İç harcını tek elime eldiven takıp ezmeden tektürel (homojen) olana dek karıştırıyorum.
  • Eldiven elimdeyken dolmaları da dolduruyorum.
  • Dolmaları ikişer ikişer ağızları birbirine gelecek şekilde sığ ve geniş bir tencereye sıralıyorum.
  • Tencereye kabakların 1 parmak aşağısında kalacak kadar su koyuyorum.
  • Dolmaların arasındaki boşluklara azıcık tuz ilave edip ayırdığım zeytinyağını da ekleyip tencereyi harlı ateşe koyuyorum.
  • Yemeğin suyu kaynayınca ocağı orta ısıya getirip yarım saat civarında pişmeye bırakıyorum.
  • Yarım saat sonra dolmanın kenarından pirinç alıp pişip pişmediğine bakıyorum.Pişmediyse kısa bir süre daha pişmeye bırakıyorum.
  • Soğanı doğradığım elektrikli alette yumurta ile limon suyunu çırpıyorum.Dolmanın kaynayan suyundan birkaç kaşık terbiyenin üzerine alıp ılıştırıyorum.Sonra kaşıkla her dolmanın üzerine döküp tencerenin kapağını kapatıp.Birkaç dakika daha pişmeye bırakıyorum.
  • Terbiye de pişince yemeğimizi bir süre dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Sonrasında sıcak sıcak servis ediyoruz.
Nefis dolmanın tadına varıyoruz :))

Afiyet Olsun ...

21 Ağustos 2015 Cuma

YOĞURTLU KARIŞIK KIZARTMA

Yoğurtlu kızartmada havuç da çok güzel oluyor ama benim elimde olmadığı için bugün kullanamadım.Bazen sadece kabak ve havuç da kızartırım.Öyle de lezzetli oluyor :))
Malzemeler
2 Adet Kabak ( İri Olanlarından)
3 Adet Patates
2 Adet Patlıcan
2-3 Adet Kapya Biber
8-10 Adet Yeşil Biber
1 Kase Yoğurt
2-3 Diş Sarımsak
Yapılışı
  • Sebzeler yıkanıp soyulur.Yıkayınca tek tek kağıt havlu ile güzelce kurulanır.Bir damla bile su kalsa kızartma yaparken kızgın yağa koyunca patlamalar olur.Hem biz yanarız hem ocak yağ içinde kalır.Bunu önlemek için sebzeleri kurulama aşamasına önem vermeliyiz.
  • Kızartma tenceresine en az bir parmak yükseklikte yağı döküp kızmasını bekliyoruz.Bu arada sebzelerimizi doğramaya başlıyoruz.
  • Patatesler tamamen soyulur.İster halka halka ister parmak şeklinde doğranır.
  • Tencereye sebzeleri her defasında tencereyi dolduracak kadar koyarız.Çok sıkışık koyarsak yağı soğutacağı için sebzeler çok  yağ çeker.Ama sebzeleri az koyarsak da yağda boşluklar kalır ve yağ yanar.
  • Patateslerimizi kızarttıktan sonra patlıcanlar alaca soyulur,dilimlenir.Kızartılır.
  • Sonrasında kabakların kabukları kazılarak soyulur ve dilimlenir.Kızartılır.
  • Biberler kurulandıktan sonra sap kısımları,tohumlu kısımları açılmadan kesilir.Çünkü biberin başı derin kesilirse kızartırken yağ biberin içine girip biberin kuru olmasına neden olur.Bu yüzden biberin bütünlüğü bozulmadan kızartmaya dikkat ediyoruz.
  • Tüm sebzeler doğrandıktan sonra sarımsaklı yoğurdumuzu hazırlayıp kızartmanın yanında servis ediyoruz.Yoğurdu kızartmanın üzerine dökersek yenmeyen kısımın bir süre sonra görüntüsü pek iştah açıcı görünmüyor.Kalan olursa üzerini streç film ile kaplayıp saklıyoruz.Yoğurdun kalanını da ağzı kapaklı bir kapta saklıyoruz.Daha sonra güzelce tüketebiliyoruz.

Afiyet Olsun ...
Related Posts with Thumbnails