24 Temmuz 2017 Pazartesi

YOĞURTLU KIZARTMA

Malzemeler
2 Adet Patates
1 Adet Patlıcan
1 Adet Kabak
1 Adet Kapya Biber
2 Adet Yeşil Biber
Sıvıyağ
Tuz
1 Kase Yoğurt
2 Diş Sarımsak

Yapılışı
  • Yemeği yapmadan 1-2 saat önce patatesleri rendenin iri tarafıyla rendeleyip bolca suyun içerisine alıyoruz. Birkaç kez suyu değiştirip patatesleri tüm nişastasını arındırıyoruz. Sondan bir önceki suya biraz sirke koyarak bekletiyorum ve kokusu kalamsın diye de son bir kez daha suya koyuyorum. Sonrasında suyunu süzüp birkaç kat kağıt havlunun içine alıp yine süzgüde bekletiyoruz.
  • Patlıcanı alacalı soyuyoruz, kabağın kabuğunu kazıyoruz, biberlerin çekirdeklerini çıkarıyoruz. Tüm sebzeleri istediğimiz şekilde doğruyoruz.
  • Yağımızı derin bir tencereye alıp patatesleri kızartıp başka bir kasede bekletiyoruz. Ardından sırasıyla patlıcanı, kabağı, yeşil biberleri ve son olarak da kapya biberleri kızartıp servis tabağına alıyoruz. Evde kalmadığı için ben havuç kullanamadım eğer ki siz kullanmak isterseniz havucun kabuğunu sıyırıp dilimleyin ve kabaktan sonra kızartın lütfen.
  • Çukur bir kasede sarımsakları tuzla ezip üzerine yoğurdu koyuyoruz. Güzelce çırptıktan sonra kızarttığımız sebzelerin üzerine gezdiriyoruz.
  • Yoğurdun üzerine saman patateslerimizi koyup servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

23 Temmuz 2017 Pazar

BÖĞÜRTLEN ŞERBETİ

İzmir'de böğürtleni paketlenmiş halde bulabiliyoruz.Bir kaç yıl öncesine kadar bulamıyorduk buna da şükür :))
Malzemeler
1 Kase Böğürtlen Yaklaşık 500 gr
1,5-2 Su Bardağı Şeker
Yarım limon
1 Çay Kaşığı Limon Tuzu 
1 Çay Bardağı Su
Yapılışı
  • Böğürtlenler ezmeden yıkanıp tencereye alınır.
  • Hiç birşey katmadan ocağa konup ara ara çatalla ezilir.Püre olacak kıvama gelene kadar kaynatılır.
  • Bir kaşığın tersiyle ezilip süzgeçten geçirilir ki çekirdekleri şerbete geçmesin.
  • İlk yaptığımda ince delikli tel süzgeç kullanmış çok zorlanmıştım.Daha sonra minik yuvarlak delikleri olan bir süzgeç kullanınca zorlanmadım.Delikler büyük olursa çekirdekleri şerbete geçecek,içerken de pek keyifli olmayacaktır.
  • Ezerek süzdüğümüz böğürtlenler temizlediğimiz tencereye tekrar alınır.
  • Süzgüde kalan posanın üzerine yarım çay bardağı su koyup ovup süzerek tenceredeki böğürtlenlerin üzeriene koyuyoruz.Tekrar yarım çay bardağı su ile ovup çekirdeklerdeki tüm lezzeti alıyoruz.Yine süzerek tencereye alıyoruz.
  • Şekeri,limon ve limon tuzunu ilave ederek bir taşım kaynatıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Soğuduktan sonra şişeye koyarak buzdolabına kaldırıyoruz.
  • Bu şekilde hazırladığımız şerbetimizi tüm kış boyunca saklayıp kullanabiliriz.Tabi miktarı çoooook arttırırsak :))) 

Afiyet Olsun ...

20 Temmuz 2017 Perşembe

DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI


Deniz börülcesi kendinden tuzludur. Bunun için ne pişirirken ne de serviste tuz kullanmıyoruz. Bir de ayıklamasından kısaca bahsedeyim. Deniz börülcelerinin içinde odunsu bir kısım vardır. İyice haşlanmadan bu kısmı temizleyemiyoruz. Kaynarken ayıklanıyor mu kontrol edip ayıklanacak kadar pişmişse ocaktan alıyoruz.

Malzemeler
2 Demet Deniz Börülcesi
2-3 Diş Sarımsak
1 Yemek Kaşığı Nar Ekşisi
Çeyrek Limon Suyu
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Üzerini Süslemek İçin
Ceviz
Ekmek Kırıntısı

Yapılışı
  • Deniz börülcelerimizi bol suda bekleterek yıkıyoruz. Son suyuna biraz sirke koyup bekletiyoruz.
  • Kaynamış suya ekleyip yaklaşık yarım saat kaynatıyoruz. İçinden bir tanesini alıp içindeki odunsu kısımdan ayrılıyor mu diye kontrol ediyoruz. Ayrılıyorsa pişmiştir yok henüz ayıklanmıyorsa biraz daha pişirmeye devam ediyoruz.
  • Pişen deniz börülcelerinin suyunu süzüp ılınması için kenarda bekletiyoruz.
  • Elimizin dayanacağı ılıklığa gelince teker teker bir elimizle sapından tutup diğer elimizle içindeki odunsu kısımdan sıyırıyoruz.
  • Ayıkladığımız börülceleri bir kapta biriktiriyoruz. Üzerine dövülmüş sarımsakları, nar ekşisi, limon suyu ve zeytinyağını döküp harmanlıyoruz.
  • Servis tabağına aldığımız salatamızın üzerine ekmek kırıntılarını serpiyoruz. Ekmek kırıntıları bir süre sonra salatanın ekşisini ve yağını içine çekerek salataya tarator lezzeti katıyor. En son elimizle kırıkladığımız cevizle süsleyip servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…






Related Posts with Thumbnails