17 Eylül 2017 Pazar

KAVURMA

Malzemeler
Yarım Kiloya Yakın Et (But Kısmından)
3-4 Yemek Kaşığı Tereyağı
Tuz-Karabiber
Zerdeçal-Pul Biber
Kekik
Yapılışı
  • Etimizi yıkayıp kağıt havlu ile kurulayarak sevdiğimiz büyüklükte doğruyoruz. Ben sotelik doğradım.
  • Tavayı güzelce kızdırıp etleri tavaya alıyoruz. Karıştırarak tüm yüzeylerinin dağlanmasını sağlıyoruz.
  • Kısa süre sonra et yine de azıcık suyunu salıyor ve yine bir süre sonra suyunu çekiyor.
  • Ara ara kaynar su ilave ederek eti iyice pişiriyoruz.
  • İstediğimiz gibi pişince tereyağını katıp güzelce kavuruyoruz.
  • En son baharatları ekleyip ocağı kapatıyoruz. Sıcak sıcak servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…


11 Eylül 2017 Pazartesi

DÜĞÜN ÇORBASI

Malzemeler
400-500 gr Gerdan Eti
4-5 Yemek Kaşığı Yoğurt
1 Adet Yumurtanın Sarısı
Yarım Adet Limonun Suyu
1 Tepeleme Yemek Kaşığı Un
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
3 Yemek Kaşığı Çiçekyağı
1 Çay Kaşığı Pul Biber
Tuz
Yapılışı
  • Yemeği yapılmayan çok kemikli az etli kısımları değerlendirmek için bu lezzetli çorbayı yapmaya eti haşlamakla başlıyoruz. Etler kemiklerden ayrılacak kıvama gelene kadar bol suyla haşlıyoruz.
  • El dayanacak kadar ılınınca etleri kemiklerden ayıklayıp ayrı yere alıyoruz.
  • Kalan et suyunu süzgüden geçirip 3-4 su bardağı kadarını çorbada kullanmak için alıkoyuyoruz. Kalanını buzluk poşetine koyup başka yemeklerde kullanmak için buzluğa atıyoruz.
  • Çorbalık alıkoyduğumuz et suyunu ocağa alıp ayıkladığımız etleri de içine katarak kaynatıyoruz.
  • Küçük bir tavada 2 yemek kaşığı çiçekyağında unu kavuruyoruz. Un güzel kokmaya başlayıp hafif pembeleşince soğuk su ekleyip meyanemizi açıyoruz.
  • Kaynamakta olan çorbaya meyaneyi katıyoruz.
  • Çukur bir kapta yoğurt, yumurta sarısı, limon suyu ve tuzu iyice çırpıyoruz.
  • Çorbanın suyu ile yoğurtlu terbiyemizi ılıştırıyoruz ki çorbaya katınca kesilmesin.
  • Ilıştırdığımız terbiyeyi çorbaya eklerken bir yandan da karıştırıyoruz.
  • Bir taşım kaynattığımız çorbayı ocaktan alıp azıcık ılınmaya bırakıyoruz.
  • Minik bir tavada önce tereyağını eritip mis gibi kokuncaya dek azıcık yakıyoruz. Isısını düşürmek için kalan çiçekyağımızı ekliyoruz. Hemen ardından pul biberimizi ekliyoruz. Kısa bir süre karıştırarak yakıyoruz. Tadı ve rengi yağa geçince ocağı kapatıyoruz.
  • Çorbayı tabaklara alınca üzerine tereyağında yaktığımız pul biberi ekleyip servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…


5 Eylül 2017 Salı

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

Malzemeler
18 Adet Kabak Çiçeği
1 Kahve Fincanı Pirinç
Yarım Adet Domates
Yarım Adet Kuru Soğan
2 Dal Taze Soğan
2-3 Dal Maydanoz
2-3 Dal Dereotu
2-3 Dal Taze Nane
3 Yaprak Mor Reyhan
1 Tatlı Kaşığı Nar Ekşisi
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
2 Çay Kaşığı Tuz
1 Çay Kaşığı Karabiber

Yapılışı
  • Kabak çiçeğinin sapını kesip dışındaki dikenimsi yapraklarını ayıklıyoruz.
  • Çiçeklerin ağız kısmı açılarak su dolu kaba koyuyoruz. Çalkalayarak yıkıyoruz. Bu işlemi birkaç kez yineliyoruz. Dolduruncaya dek suyun içinde bekletiyoruz. Sudan çıkarıp bekletirsek tekrar ağız kısımları kapanabilir bu da doldurma işlemini zorlaştırır.
  • Yeşillikleri, domates ve soğanı doğruyoruz. Çukur bir kaba pirinci yıkayıp süzerek alıyoruz. Üzerine doğradığımız malzemeleri ekliyoruz. En son tuz, karabiber, ekşi ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyip karıştırıyoruz.
  • Yaprakları açınca göreceğimiz boru şeklindeki tohum kısmını çay kaşığı yardımı ile çıkarıyoruz. Bu kısım bazı cinslerde acı oluyor bu da dolmanın lezzetini bozuyor.
  • Tohum kısmını çıkardığımız çiçeklerimizi tatlı kaşığıyla dolma harcımızla dolduruyoruz. Doldurduğumuz çiçeklerin yaprak uçlarını sıra sıra kapatıyoruz.
  • Doldurduğumuz çiçeklerimizi tencere diziyoruz. Üzerine yaklaşık 1 çay bardağı suyu, tuzu ve kalan 1 kaşık zeytinyağını koyuyoruz. Tüm dolmalarda yaptığımız gibi düz bir tabağı ağırlık yapması için dolmaların üzerine kapatıp ocağa alıyoruz.
  • Kaynayınca ağzını kapatıp kısık ateşte yaklaşık 20 dakika pişiriyoruz.
  • Dışarı sızan pirinçlerden birini alıp pişti mi diye kontrol ediyoruz. Pişmişse ocaktan alıyoruz.
  • Kısa bir süre ilk sıcaklığının geçmesini bekledikten sonra servis ediyoruz. Arzu edenler soğuk da tüketebilir.

Afiyet Olsun…
Related Posts with Thumbnails