10 Ocak 2018 Çarşamba

YUMURTALI KÖFTE

Malzemeler
3 Su Bardağı İnce Bulgur
^Su Bardağı Kaynar Su
1 Adet Kuru Soğan
3-4 Diş Sarımsak
1 Demet Taze Soğan
1 Demet Maydanoz
2 Yemek Kaşığı Domates Salçası
2 Yemek Kaşığı Biber Salçası
1-2 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Çay Kaşığı Kimyon
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Pul Biber
10 Adet Yumurta
4-5 Yemek Kaşığı Tereyağı
Yapılışı
  • Bulgurumuzu içine yemeklik doğranmış kuru soğan ve tuz ekleyerek kaynar suyla kabartıyoruz.
  • Taze soğan ve maydanoz doğranır.
  • Bulgurumuz şişince içine salçalar ve baharatlar katılıp güzelce karıştırılır.
  • Yumurtalar ister tereyağında ister zeytinyağında karıştırarak pişirilir. Yağımız tavanın dibinde en az yarım parmak yüksekliğinde olmalıdır.
  • Azıcık soğuması beklenir. Ardından bulgurun üzerine alınır ve yumurtalar parçalı olacak şekilde karıştırılır.
  • En son taze soğan ve maydanoz eklenir tekrar ezmeden karıştırılır.
  • Servis tabağına döküp şekillendirerek, iri iri top şekli vererek ya da çiğ köfte şekli vererek servis edilebilir. Tercih sizin.
  • Yanına turşu, marul. turp. nane, limon dilimleri pek yakışıyor.

Afiyet Olsun …

7 Ocak 2018 Pazar

YUMURTALI PIRASA

Kızım kış sebzelerini hiç sevmez bu yüzden kış gelsin hiç istemem. Küçükken yıllarca yaz sebzelerinden bolca dondurup kışın sık sık kullanırdım. Yıllar sonra fark ettim ki mevsiminde çıkan sebzeler beni heyecanlandırmaz olmuş. İşte o zaman karar verdim artık stok yapmayacaktım. Tabi ardından zorlu bir süreç beni bekliyordu. Kızıma kış sebzelerini nasıl yedirebilirdim duyduğum tüm tarifleri hala deniyorum. Ispanağı ve kerevizi çiğden salatasını, karnabaharın köftesini, pırasanın yumurtalısını ve bulgurlu tepsi böreğini, pancarın yoğurtlu salatası ve yaprağını hamurlu kızartmasını seviyor artık :)) Hani siz de zorluk yaşıyorsanız yılmayın denemeye devam edin diye anlattım bunları.
Malzemeler
1 kg Pırasa
3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
4-5 Adet Yumurta
Tuz-Karabiber-Pul Biber
Yapılışı
  • Pırasaları ayıklanıp yıkıyoruz. Kesme tahtasında ince ince doğruyoruz.
  • Tavaya zeytinyağını döküp pırasaları üzerine ekliyoruz. Orta kısık ateşte arada karıştırarak kavuruyoruz. Burada dikkat edeceğimiz şey pırasaları kızartmadan pişmesini sağlamak. Kızarırsa odunsu dokular oluşuyor yerken sevimsiz bir his oluşturuyor. Biz pırasanın yumuşacık pişmesini istiyoruz.
  • Pırasalar pişince tuzunu, karabiberini ve pul biberini ekleyip şöyle bir karıştırıyoruz.
  • Ardından yumurtaları kırıp pırasaların üzerine yayıyoruz. Üzerine kapak örtüp yumurtaların pişmesini sağlıyoruz.
  • Bu basit ama nefis yemeği sıcak sıcak servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

6 Ocak 2018 Cumartesi

PEYNİRLİ TOP BÖREK

PEYNİRLİ TOP BÖREK
Tarifi 3 yufka için veriyorum. Her yufka 12’ye bölünerek yapılıyor. Toplamda 36 böreğimiz oluyor. Siz malzemeyi kendinize göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.
Malzemeler
3 Adet Yufka
Sos Malzemeleri
1 Su Bardağı Su
1 Su Bardağı Sıvıyağ
1 Adet Yumurta
1 Kâse Galeta Unu
İç Malzemeleri
250 gr Tulum Loru
2 Yemek Kaşığı Kaşar Peyniri Rendesi
1 Tatlı Kaşığı Toz Parmesan
1 Çay Bardağı Doğranmış Ceviz
Çeyrek Demet Maydanoz
Yarım Adet Portakal Kabuğu Rendesi
1 Silme Çay Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Pul Biber
Beğendi Malzemeleri
1 Adet Küçük Boy Patlıcan
Çeyrek Su Bardağı Kaşar Peyniri Rendesi
1 Çimdik Tuz
Yarım Çay Kaşığı Karabiber
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Yemek Kaşığı Un
1 Su Bardağı Süt
Yarım Çay Kaşığı Muskat Rendesi
Tuz
Yapılışı
  • Patlıcanı pişirme kâğıdı serili tepsiye koyup fırında közlüyoruz. Sonrasında kağıdıyla birlikte bir torbaya alıp ılınıncaya dek bekletiyoruz. Ilınınca patlıcanı enlemesine ikiye bölüp kaşıkla içini kaba alıp bıçakla gelişi güzel kesiyoruz. Kaşar peynirini rendeleyip patlıcan, tuz, karabiber ile birlikte püre haline getiriyoruz.
  • Unu tereyağında kavuruyoruz. Üzerine soğuk sütü, tuz ve muskat rendesini ekleyip karıştırarak meyanemizi pişiriyoruz. İçine patlıcan püremizi ekleyip karıştırıyoruz. Beğendiyi de sos olarak kullanacağımız için kıvamı videodaki gibi olmalı çok yoğun olursa yufkanın üzerine yayması zorlaşacaktır. Gerekirse azıcık daha süt ekleyebilirsiniz.
  • Cevizimizi acı olacağı için dövmeyip bıçakla doğruyoruz. Yağsız tavada yağını salıncaya dek kavuruyoruz. Kavurma işlemi cevizi biraz da gevrekleştiriyor.
  • Tulum lorumuzu geniş bir kaba alıp eziyoruz. Üzerine geri kalan iç malzemelerini de ekleyip karıştırıyoruz.
  • Sosumuzu da hazırlayıp böreği yapmaya başlayabiliriz artık. Su ve sıvıyağını güzelce çırpıp böreğimizi sarmaya başlıyoruz
  • Yufkaları sigara böreğindeki gibi 12 eşit parçaya bölüyoruz. Su ve yağ karışımından sürüyoruz. Beğendi sosumuzdan da biraz yaydırıp yufkanın geniş kenarına peynirli içimizden 1 tepeleme tatlı kaşığı koyuyoruz. Sonrasında muska böreği yapar gibi sarıp avucumuzda yuvarlayarak böreğin top şeklinde olmasını sağlıyoruz. Açık kalan yufkalar olursa bunların kenarına yağlı sudan sürüp top şekline getirmeye çalışıyoruz.
  • Tüm börekleri sarınca kalan yağlı suyumuzun içine 1 adet yumurtayı kırıp çırpıyoruz. Galeta unun çukur bir kaba alıyoruz. Börekleri önce yumurtalı sosa ardından galeta ununa bulayarak pişirme kâğıdı serdiğimiz tepsiye diziyoruz.
  • 180 derece fırında börekler kızarana dek pişiriyoruz.
  • Ben yılbaşı toplantısına bu börekleri hazırladım şık bir sunum yapmak istediğim için börekleri mini kapsüllere yerleştirip üzerlerine yeşil kurdeleler bağladığım kürdanları sapladım. Aslında amacım pop kek gibi süslemekti ama istediğim gibi süslü çubuklar bulamayınca dediğim gibi süsledim. Siz de arzu ettiğiniz gibi servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun…






Related Posts with Thumbnails