12 Mart 2018 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI YER ELMASI


Bu yemeği ilk kez çocukluğumda komşumuz Mahmut amcanın elinden tatmıştım. Çok sevmiştim. Yıllar sonra heves edip ben de pişirdim bu yemeği bir heves hemen yedim. Yaşadığım şoku anlatamam yemek nasıl toprak kokuyor yemenin imkânı yok. Hemen tanıdığım bilir kişilere danıştım meğerse bu yemeğin özelliği pişirdiğin gibi yemeyecekmişsin iyice soğuyacakmış ve o koku gidecekmiş. Bunu öğrendikten sonra bu yemeği pişirdiğimin ertesi günü servis eder oldum. Aman diyim sizin de aklınızda olsun. Zaten zeytinyağlılar ertesi gün daha bi lezzetli olmaz mıııııı :))
Malzemeler
500 gr Yer Elması
1 Adet Kuru Soğan
2 Diş Sarımsak
1 Adet Havuç
1 Adet Portakal
Yarım Demet Dereotu
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
1 Kahve Fincanı Pirinç
Limon Suyu
1 Tatlı Kaşığı Şeker
Tuz
Yapılışı
  • Yer elmalarımızın kabuğunu kazıyarak temizliyoruz. Ceviz büyüklüğünde parçalara bölüyoruz. Kararmamaları için limonlu suyun içine bırakıyoruz.
  • Yemeklik doğradığımız soğanı zeytinyağında orta kısık ateşte şeffaflaşıncaya dek kavuruyoruz.
  • Bu arada havucumuzun da kabuğunu kazıyarak ayıklayıp yıkıyoruz. Ben havucu yemeklere eklerken hafif verev dilimlerim, sizler ister verev ister halka doğrayın.
  • Dilimlediğimiz havuçları soğanların üzerine ekleyip bir iki kez karıştırdıktan sonra doğradığımız sarımsakları ekleyip karıştırıyoruz.
  • Ardından limonlu suda bekleyen yer elmalarını da tenceremize alıp hepsini birlikte 2 dakika kadar kavuruyoruz.
  • Yemeğimizin üzerine portakalın suyunu, 1 su bardağı kaynar suyu, tuzunu ve şekerini ekliyoruz.
  • Pirincimizi yıkayıp süzüp tencereye ekliyoruz ve pirinci yüzeyde kalacak şekilde yemeğin suyuyla karıştırıyoruz. (Pirinç çabuk piştiğinden ve minik olduğundan parçalanıp dağılmasın diye tüm pirinç eklediğim yemeklerde böyle yapıyorum. Ocağı kısıp yemeği hiç karıştırmadan pişiriyorum. Yemek piştikten sonra bir kez karıştırıp pirincin yemeğe karışmasını sağlıyorum.)
  • Ocağı harlı ateşe alıp yemeği kaynamaya başlamasını bekliyoruz. Yemeğimiz kaynayınca ocağı orta kısık ateşe alıp yemeğimizi pişmeye bırakıyoruz. Yaklaşık 20-25 dakikada pişiyor. Yer elması narin bir sebze çabuk pişiyor.
  • Çatal batırıp kontrolünü yaptıktan sonra ocağı söndürüyoruz. Yıkayıp doğradığımız dereotundan birkaç dal ayırıp kalanını doğrayarak yemeğimize ekliyoruz.
  • Narince yemeği bir kez karıştırıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Soğuyan yemeğimizi servis edeceğimiz kaba alıyoruz. Bu yemeği ben ertesi gün yemeyi seviyorum tadı daha güzel oluyor. Servis edeceğimiz zaman ayırdığımız dereotu yapraklarını yemeğimizin üzerine serpiştiriyoruz.

Afiyet Olsun…

11 Mart 2018 Pazar

KREMALI GNOCCHI

Malzemeler
1 Paket Gnocchi
200 ml Krema
1 Su Bardağı Rende Kaşar Peyniri
2 Yemek Kaşığı Parmesan Peyniri Rendesi
1 Dal Biberiye
1 Dal Adaçayı
1 Çay Kaşığı (Renkli) Karabiber
Tuz
1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
 Yapılışı
  • Bir tencereye makarna haşlayacakmış gibi su, tuz ve zeytinyağı konup kaynatılır. Gnocchiler kaynar suya ilave edilir. Önce tencerenin dibine çöken gnocchiler piştikçe suyun yüzüne çıkarlar. Yumuşaklığı kontrol edilerek servis tabağına alınır. Gnocchiler kaynarken bu arada sos hazırlanır.
  • Haşlanan gnocciler ve sosu alacak derin bir tavaya krema ve baharatlar konur. Orta ateşte kaynamaya bırakılır. Bu arada kaşar peynirinden 1 su bardağı rendelenir. Kaynayan kremanın içinden adaçayı ve biberiye çıkarılıp, rendelenen peynirler ilave edilir. Eklenen peynir eriyene dek karıştırılır. Süzülen gnocchiler sosun üzerine ilave edilip güzelce karıştırılır. Son olarak parmesan peyniri serpilir. Sıcak sıcak servis edilir.

Afiyet Olsun...


9 Mart 2018 Cuma

HİNDİSTAN CEVİZİ SÜTLÜ ÇİKOLATALI KEK

Malzemeler
3 Adet Yumurta
1 Su Bardağı Şeker
125 gr Tereyağ ya da Margarin
1 Su Bardağı Hindistan Cevizi Sütü
3/4 Su Bardağı Sıcak Su
80 gr Sütlü Çikolata
3 Yemek Kaşığı (1 Küçük Paket) Kakao
1 Su Bardağı Un
Yarım Su Bardağı Kestane Unu
Yarım Su Bardağı Badem Unu
Yarım Su Bardağı Hindistan Cevizi
1 Paket Kabartma Tozu
Çay Kaşığının Ucu ile Karbonat
1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu ya da Sirke
1 Çimdik Tuz
 Üzeri İçin
Yarım Kutu Krema
80 gr Bitter Çikolata ( kakao oranı ne kadar yüksekse o kadar iyi olur)
 Yapılışı
  • Tereyağ kısık ateşte eritilir, ılınması için bir kenarda bekletilir.
  • Kelepçeli kalıbımızın tabanına pişirme kağıdı sarılıp kelepçeli kısmı takılır. Tabanı tereyağ ya da margarin ile yağlanır.
  • Çırpma kabına yumurta ve şeker konup beyazlaşıncaya dek çırpılır. Ilınan tereyağ ilave edip tekrar çırpılır. Tereyağını erittiğimiz tavaya sıcak su (kaynar olmayacak), kakao ve çikolatayı parçalara ayırarak koyup homojen olana dek karıştırılır. Çikolatalı karşımı da kek harcına katıp yine çırpılır. Bu kez kuru malzemeler olan hindistan cevizi, badem unu, kestane unu (kestane unu yoksa un 1,5 bardak kullanılır) ve unu sırasıyla ekleyip unun üzerinde bir çukur oluşturulur. Bu çukura kabartma tozu ve karbonat koyup üzerine limon suyu ya da sirke konularak kabartma tozunun aktive olması sağlanır. Kısa bir süre daha çırpılan kek harcımız kelepçeli kalıba dökülerek 160 dereceye ayarlanan fırına verilir. Yaklaşık 30-40 dakika civarında pişirilir. Kürdan batırıp temiz çıktıysa fırından alınır.
  • Küçük bir tavada krema kaynatmadan ısıtılır. Ocaktan alınıp çikolata parçalara ayrılarak kremaya eklenir. Karıştırarak homojen bir kıvam elde edilip kekin üzerine dökülür. 1-2 dakika sonra çikolatanın üzerine hindistan cevizi serpilirek servis edilir.

Afiyet Olsun ...

7 Mart 2018 Çarşamba

CİBEZ HAŞLAMASI

Malzemeler
Yarım kg Cibez
2-3 Diş Sarımsak
3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı Nar Ekşisi
Çeyrek Limon Suyu
Yapılışı
  • Cibez otunun dışındaki yaprakların sararmış ya da berelenmiş olanları ayıklanır, sap kısmının fazla olan kısmı kesilir. Otlar birkaç su yıkanır. Son yıkama suyuna sirke ve tuz eklenerek en az 10 dakika bekletilir. Son kez yıkanır.
  • Büyükçe bir tencereye bol su konup kaynatılır. Kaynayan suya cibezlerimizi atıp sevdiğimiz yumuşaklığa gelinceye dek haşlanır.
  • Ardından sudan süzülerek alınan otlarımızı servis tabağına alıp salatanın sosunu hazırlıyoruz.
  • Sarımsakları tuzla eziyoruz. Üzerine yağı, nar ekşisini ve limon suyunu ekleyip güzelce çırpıyoruz. Arzu ederseniz sosun içine 1 çay kaşığı hardal ekleyebilirsiniz.
  • Otlar daha sıcakken sosunu üzerine gezdiriyoruz. Üzerine kavrulmuş susam ya da herhangi bir çerez ekleyerek servis ediyoruz. Ben pul biber ekmeyi de seviyorum.
Afiyet Olsun…
Related Posts with Thumbnails