13 Ağustos 2015 Perşembe

MANGAL KEYFİ

Şimdi size bir lezzet sırrı vereceğim.Şişlerimizi kendimiz hazırlayacağız.Börylece biberiyenin nefis kokusu etlerimize içine nüfus edecek.
Biberiye dallarını şiş olarak kullanacağız.Bunun için etleri geçirebileceğimiz kalınlıkta ve uzunlukta olan dallar toplanır.Sabahtan Küçük dallar koparılır en ucundaki kısımlar bırakılır.Dalların alt kısmı etleri kolayca dizebilmek için bıçakla sivriltilir.Akşam biberiye dalları yarım saat kadar suda bekletilir ki mangal yaparken biberiye dalları tutuşmasın.Biberiyenin etlere verdiği rahiya unutulmaz bişey.Herkes mutlaka hayatında bir kere denemeli.
Biz 5 kişi için bu malzemeleri kullandık.Aramızdan 2 kişi et yemediği için bu kez et yapmadık bile.Onun için resimlerde et yok.Belki başka zaman yapınca resim çekip eklerim :))
Mamalarımız ertesi güne de kaldı.Yani 6-7 kişiyi bu malzemelerle doyurabilirsiniz :))
Vereceğim tarifler bizim evin sevilenleri olacak.Ben köftemizi de etleri de bir gece önceden hazırlayıp ağızlarını sıkı sıkı kapatarak buzdolabında dinlendirmeya bırakırım.Izgara yapacağımız gün de salatalarımı hazırlarım. Patlıcanları közleyip yoğurtlu salatasını yaparım.Diğer favorimiz de salçalı soğandır(Salataların tariflerine üzerlerine tıklayarak bakabilirsiniz).Izgara domates,biber bir de kızımın sevdiği roka daha ne olsun :))
Mangalda Et
Ailemizde 2 kişi et yemediği için az yapıyoruz.Siz malzemeleri iki katı yapabilirsiniz.
500 gr Bonfile
Terbiye Malzemesi
1 Adet Küçük Kuru Soğan
3-4 Yemek Kaşığı Süt
3-4 Yemek Kaşığı Yoğurt
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Silme Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1 Silme Tatlı Kaşığı Acı Biber Salçası
2 İri Diş Sarımsak
2 Adet Defne Yaprağı
1 Dal Biberiye
Karabiber-Kimyon-Pulbiber
1 Çay Kaşığı Zerdeçal
  •  Eti kasaptan alırken mangalda pişereceğimiz söylenir ve dövmesi istenir.
  • Terbiye malzemeleri büyükçe bir kapta hazırlanır.
  • Sarımsaklar ezilir.
  • Soğanlar ince ince yarımay doğranır.
  • Diğer malzemeler,baharatlar ve dilimlenmiş dövülmüş etler kaba alınarak iyice harmanlanır.
  • Ağzı koku sızdırmayan kapaklı bir kaba konularak buzdolabında dinlnemeye bırakılır.

Mangalda Tavuk Şiş
2 Paket Tavuk Kalça Şiş
Terbiye Malzemesi 1
1 Adet Kuru Soğanın Suyu
1 Kahve Fincanı Süt
1 Kahve Fincanı Yoğurt
3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Silme Yemek Kaşığı Domates Salçası
1 Silme Yemek Kaşığı Acı Biber Salçası
3-4 İri Diş Sarımsak
Karabiber-Kimyon-Pulbiber
Çay Kaşığının Ucu ile Köri
Terbiye Malzemesi 2
1 Adet Kuru Soğanın Suyu
1 Kahve Fincanı Soya Sosu
1 Kahve Fincanı Susam Yağı(Asya Reyonundakilerden)
3-4 İri Diş Sarımsak Karabiber-Kimyon-Pulbiber
Çay Kaşığının Ucu ile Köri
  • Tavuklar ceviz büyüklüğünde,küp şeklinde doğranır.Biz yağ yemediğimiz için yağları kesip atıyorum.Ama terbiye ettiğimiz için sert olmuyor.
  • Ayrıca terbiyemize tuz eklemiyoruz.Tuz eti sertleştireceğinden piştikten sonra üzerlerine tuzu serpiyoruz.
  • Büyükçe bir kabta sarımsakları dövüyoruz.Köfteye koyduğumuz soğanın suyunu ve baharatları doğradığımız tavuk etlerini ve tercih ettiğimiz terbiye malzemesinin kalanını ekleyip etlerin her yanına bulaşana dek karıştırıyoruz.Yine kapağı koku sızdırmayan kapaklı bir kaba alıp buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Mangal yapılacağı zaman hazırladığımız biberiye şişlerine tavuklarımızı dizip mangalın yanında sıraya koyuyoruz.

Mangalda Köfte
1 kg Kıyma
1 Adet Kuru Soğan
1 Çorba Kasesi Ekmek Kırıntısı
1 Adet Yumurta
3 İri Diş Sarımsak
2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Tuz-Karabiber-Kimyon-Köfte Baharı 
  • Soğan rendelenir süzgüye konup suyu süzülür.Süzülen suyu tavukları terbiye için kullanacağız.
  • Büyükçe bir kabın içinde sarımsaklar ezilir.Kaba suyunu süzdüğümüz soğan ve diğer malzemeler konularak tüm malzeme tektürel (homojen)(bağdaşık) oluncaya dek yoğrulur.
  • Zeytinyağını biraz fazla kullanıyorum çünkü sağlık sebeplerinden dolayı biz yağsız kıyma kullanıyoruz,zeytinyağı ile bunu dengelemeye çalışıyorum.Sizler kullandığınız kıymanın yağ oranına göre azltıp 1 yemek kaşığı kullanabilir ya da hiç kullanmazsınız.Tercih sizin arkadaşlar :))
  • Hamur haline getirdiğimiz köfte harcımız dışarı koku vermeyen kapaklı bir kaba aktarılır.Buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Mangal yapılacağı zaman 7-8 cm uzunluğunda ve bir parmak kalınlığında şekil verilir.
  • Pişmek için sıraya girerler.
Mangalda Sucuk

1 Kangal Sucuk (Eski tip bağırsakta olanlardan)
Domates
Biber

  • Şişe geçireceğimiz için sucuklar kalın kalın doğranır.
  • Domates ve biberler de şişe geçirilecek kadar iri iri doğranır.
  • Şişlere bir sucuk bir domates bir sucuk bir biber tekrar bir dilim sucuk dizilerek şişler hazırlanır.
  • Izgaranın yanında sıraya girer.

 Hazırladıklarımızın Pişirilmesi
  • Mangalda kömürler yakılır.Alevler bitip kömürler köz haline gelene dek beklenir.
  • Köz ile ızgara arası en az 10 santim yükseklikte olmalıdır.
  • Izgaraya önce kuyruk yağı ya da bizim gibi ikiye kesilen soğan sürülür.
  • Sonra sırasıyla etler,tavuk şişler,köfte ve sucuklar pişirilir.
  • Arada kalan boşluklara ikiye böldüğümüz domates ve biberler de ızgara edilir.
  • En son ekmek dilimleri ızgarada çıtır çıtır kızartılarak yemeğe geçilir.

Mutlu son :))
Afiyet Olsun ...

11 Ağustos 2015 Salı

YOĞURTLU PATLICAN SALATASI

Patlıcanları alırken çekirdeksiz olmasına dikkat etmeliyiz.Bunun için patlıcanın alt kısımları elimizle sıktığımızda taş gibi sert olmamalı.Çekirdekli olan patlıcanın alt kısmı epey sert oluyor.
Biberleri de etli kısmı kalın olan herhangi bir çeşit kullanabiliriz.Közleyince hem kabuklarını ayıklamak kolay oluyor hem tadı salatada kaybolup gitmiyor :))
Size bir de küçücük bir püf noktası vereyim.Sarımsak dövmenin en kolay yolu tahta bir havan eli alın evinizde bulunsun.Sarımsak kullanacanız zaman herhangi bir kapta(cam bile olsa) önce sarımsağı dövün üzerine yiyecekleri ilave edin.Ayrı kap kirletmek gerekmiyor.Üstelik elinizi yıkarken havan elini de yıkayıp kaldırabilirsiniz.Kullanımı çok kolay aklınızda bulunsun :))
Malzemeler
2-3 Adet Bostan Patlıcan
4-5 Adet Dolmalık Biber
250 gr Kese Yoğurdu
2 Yemek Kaşığı Yoğurt
3-4 Diş Sarımsak
2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı Tuz
Yapılışı
  • Fırın 230-250 dereceye getirilip ısıtılır.
  • Patlıcanların sapının kenarındaki yapraklar kesilir,yıkanır.
  • Bıçakla her yönden delikler açılır.
  • Fırın tepsisine aliminyum folyo serilir.Arzu ederseniz üzerine pişirme kağıdı da serebilirsiniz.Böylece patlıcanlar alüminyum ile temas etmez.
  • Patlıcanları tepsiye yan yatırarak koyup tepsiyi orta rafa koyuyoruz.
  • 20-30 dakika sonra patlıcanları alt üst edip tepsiye yıkadığımız biberleri koyup tekrar fırına koyuyoruz.
  • Biberler biraz kızarınca biberleri alt üst ediyoruz.
  • Patlıcanların üzerine bastırınca hamur gibi olunca ve biberlerin her yanı kızarınca fırından alıyoruz.
  • tepsinin yanına bir poşetin ağzını açıp koyuyoruz.
  • Tepsideki folyoyu patlıcan ve biberlerin üzerine kapatıp hemen poşete koyup ağzını bağlıyoruz.
  • Sebzeler soğuyup elle tutulacak ılıklığa gelene dek bir kenarda bekletiyoruz.
  • Salatayı yapacağımız zaman geniş ve çukur bir kapta önce sarımsaklar dövülür.
  • Üzerine yoğurt,kese yoğurdu ve tuz konup karıştırılır.Varsa yoğurdun suyu ya da içme suyu ile yoğurt biraz açılır.
  • Diğer tarafta patlıcanlar dipten sapına doğru bıçakla ikiye kesilir.Bir yemek kaşığı ile içi kabuktan ayrılır başka bir kaba irice doğranarak alınır.Üzerine ayıkladığımız biberler doğranır.
  • Çatal ile patlıcan ve biberler lif lif olana dek biraz ezilir.Püre halinde sevenler ezme işlemini bir havan eliyle yapabilir.Biz bu salatayı biraz dişe gelir halde seviyoruz.
  • Ezdiğimiz patlıcan ve biberler yoğurdun içine alınır.Bu sırada 1-2 kaşık kadar zeytinyağını ilave ediyorum.Bu zevkinize kalmış koymasanız da olur.
  • Salatamız tektürel(homojen) olana dek karıştırılır.
  • Servis tabağına alınan salatanın üzerine kaşık ile şekiller verilir.
  • Azıcık zeytinyağı gezdirilir.
  • Üzerine pul biber arzu edilirse maydanoz serpilir.

Afiyet Olsun ...

4 Ağustos 2015 Salı

SALÇALI SOĞAN KAVURMASI

Salçalı soğan kavurması et yemeklerinin yanında servis edebileceğiniz gibi kahvaltıda da zevkle yiyebilirsiniz.
Bugüne kadar kahvaltıda soğan kavurması kime dediysem herkes aaaaaaayyyy,yoooook,ben almiiiim şeklinde cevaplasa da bir lokma tattıktan sonra bayıldılar.Aklınızda olsun derim :))
Malzemeler
4-5 Adet Kurusoğan
3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Silme Tatlı Kaşığı Şeker
1 Yemek Kaşığı Salça
Tuz
Yapılışı
  • Soğanlar yarımay şeklinde doğranır.
  • Yağ ve şekerle orta ateşte karamelize olana dek pişirilir.
  • Salça ve tuz ilave edilir.Salçanın kokusu güzelleşinceye dek kavrulur.
  • Sıcak veya soğuk servis edilir.

Afiyet Olsun ...

17 Temmuz 2015 Cuma

FISTIK EZMESİ TOPLARI


Bu tarifi buradan görüp yaptım.Ama bal miktarı bana fazla geldi bunun için diğer malzemelerin miktarını arttırarak yaptım.Sizler nasıl uygun görürseniz öyle yapıverin arkadaşlar :))

Malzemeler
1 Su Bardağı Süt Tozu
1 Su Bardağı Fıstık Ezmesi (Crunchy-Parçacıklı)
Yarım Su Bardağı Bal
30-32 Adet Mini Marshmallows
Fıstık Kırığı ya da Fındık Kırığı
Yapılışı
  • Fıstık ezmesi,süt tozu ve bal bir kasede hamur haline getirilir.
  • Cevizden küçük parçalar koparılarak top şekli verilerek küçük parmağımızla çukur açılır buraya mini marshmallows konarak kapatıp iki elimiz arasında yuvarlanarak düzgün şekil verilir.
  • Fıstık kırığına bulanarak servis tabağına dizilir.

Afiyet Olsun ...
Related Posts with Thumbnails