9 Haziran 2017 Cuma

ASMA YAPRAĞINDA ENGİNAR KALBİ DOLMASI

Enginar ve asma yaprağının kokusu, lezzeti birbirine çok yakışıyor. Bu sebepten dolayı elinizden geldiği kadar birlikte pişirmeye çalışın. Sarma yaptığınız zaman tencerenin altına enginar yapraklarını dizebilirsiniz. Enginarı pişirirken bu tarifteki gibi asma yaprağı kullanabilir. Asma yapraklarının bazıları çok büyük, kart olabiliyor. Bunları atmayıp enginar yemeği pişirirken kararmaması için yemeğin üstüne sıralayıp havayla temasını keserken lezzetine lezzet katabilirsiniz. Ben enginar yemeği yaparken mutlaka üzerini örtüp havayla temasını keserim. Böylelikle daha beyaz kalmasını sağlarım. Elimde yaprak yoksa marul yapraklarının atacağımız üst sıralarındaki olabilir. Hiçbir sebze bulamazsam pişirme kağıdı kullanırım. Bu da burada bir püf noktası olsun.
Malzemeler
4 Adet Enginar Kalbi
¼ Adet Limon Suyu
1 Tatlı Kaşığı Un
10-15 Adet Asma Yaprağı
5 Yemek Kaşığı Pirinç
4-5 Dal Taze Soğan
5-6 Dal Dereotu
Tuz-Karabiber
4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Yapılışı
  • Dörtte bir adet limonun suyu ve unu suya karıştırıp enginarları bu suda 2-3 dakika kaynatıyoruz. Amacımız pişirmek değil sadece şöyle bir şoklamak.
  • Asma yapraklarını da ayrı yerde, arkalı önlü rengi dönünceye dek haşlıyoruz.
  • Bu arada içimizi hazırlıyoruz. Pirincimizi yıkayıp çukur bir kaba alıyoruz. Üzerine taze soğan ve dereotunu doğruyoruz. Tuz, karabiber, yarım tatlı kaşığı limon suyu, 2 yemek kaşığı yağ ekleyip karıştırıyoruz. Arzu ederseniz yarım tatlı kaşığı şeker de koyabilirsiniz.
  • Düz bir tabağa ya da kesme tahtasına yaprakların büyüklüğüne göre 2 veya 3 tanesini damarlı yüzey yukarı bakacak ve dal kısmı ortaya gelecek şekilde seriyoruz. Enginarı çukur kısmı yukarı bakacak şekilde yaprakların ortasına koyuyoruz. İç harcımızın dörtte birini enginarın üzerine koyuyoruz. Asma yapraklarının kenarda kalan kısımlarını enginarın üzerine sarıp tenceremize diziyoruz. Tencereye dizerken enginarlı kısımların alta gelecek şekilde olmasına dikkat ediyoruz. Tencerenin dibine kalan yaprakları sererek herhangi bir yemeğin dibinin tutmasına karşı önlem almış oluruz.
  • Enginarlarımızın yarısına gelecek kadar su ilave ediyoruz. Ayrıca azıcık tuz, 1 tatlı kaşığı limon suyu, kalan 2 yemek kaşığı zeytinyağımızı da ilave edip kaynatıyoruz. Yemeğimiz kaynayınca kısık ateşe alıp pişmeye bırakıyoruz.  
  • Çatalı enginarlı kısma yan kısımdan batırarak pişip pişmediğini kontrol edebiliriz. Pişince yemeğimizin altını söndürüp biraz dinlenmeye bırakıyoruz.
  • İlk sıcaklığı geçip biraz dinlendirdiğimiz yemeğimizi azıcık suyundan da ilave ederek servis ediyoruz.

Afiyet Olsun …

4 Haziran 2017 Pazar

MANTARLI KIYMALI PATLICAN KAYIĞI

Arkadaşlarla Kuşadasındaki Değirmene gittiğimizde bahçesindeki organik ürünlerin satıldığı minik dükkandan bu güzeller güzeli minik bostan patlıcanları aldım. Çok tazeydiler ve miniciktiler. Bu kez kıymalı patlıcan kayığı tarifini mantarlı denemek istedim. Evde kızım tarafından beğenilmeyen cheddar peynirini de bu tarifte değerlendireyim dedim ve böyle bir tarif ortaya çıkmış oldu.
Bu kez patlıcanları kızartarak pişirdim. Bazen patlıcanları yağlı kağıt serdiğim fırın tepsisine alıp üzerine yağ gezdirerek fırında pişirip yapıyorum. Siz de ister yağda ister fırında kızartıp bu tarifi uygulayabilirsiniz.
Maydanozu bu kez üzerini süslemek için kullandım. Çoğunlukla kıymalı harcıma koyuyorum.
Malzemeler
4 Adet Mini Bostan Patlıcan
100 gr Kıyma
1 Adet Kuru Soğan
1 Adet Domates
3-4 Diş Sarımsak
10 Adet Mantar
Yarım Adet Kapya Biber
1 Adet Yeşil Biber
1 Tatlı Kaşığı Soya Sosu
Birkaç Dilim Cheddar Peyniri
1 Tatlı Kaşığı Salça
Tuz-Karabiber
4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Kızartmak İçin:
Çiçek Yağı
Süslemek İçin:
Maydanoz
Yapılışı
  • Patlıcanlarımızı alaca soyup yıkıyoruz. Bilirsiniz patlıcanı kızartmadan önce acısının çıkması için tuzlu suda bekletilir. Ama bu aldığım patlıcanlar öyle körpeydi ki bu işleme gerek olmadı. Ben geneldi patlıcanın kenarından minicik kesip tadına bakıyorum acıysa tuzlu su işlemini yapıyorum değilse hiç işlem yapmıyorum zaten.
  • İyice kurulayıp ikiye bölerek çiçek yağıyla kızarıyoruz. Aman bu işleme dikkat tek damla su kalsa bile kızartırken patlamalara sebep oluyor.
  • Patlıcanlarımızı arkalı önlü kızartıp fırın kabına diziyoruz.
  • Patlıcanların ortasını kaşığın tersiyle çukurlaştırıyoruz ki daha çok iç malzeme koyabilelim.
  • Bu aşamada patlıcanların üzerine tuz karabiber ve şeker serperek ovuyoruz. Patlıcanlarımızın lezzetine lezzet katıyoruz.
  • Patlıcanların içine cheddar peynirden kesip koyuyoruz.
  • İki ayrı tavada eş zamanlı olarak kıymalı ve mantarlı içlerimizi hazırlıyoruz.
  • Kıymalı harcımız için tavaya 2 kaşık zeytinyağını alıp önce kıymayı sonra yemeklik doğranmış soğanımızı ekleyip kısık ateşte güzelce kavuruyoruz. Yemeklik doğradığımız domates ve doğradığımız sarımsakları ekleyip domates suyunu çekene dek pişirmeye devam ediyoruz. Tuz karabiberle tatlandırıyoruz. Tuza dikkat patlıcanlara da koymuştuk.
  • Mantarlarımızı dilimleyip 2 yemek kaşığı yağda soteliyoruz. Suyun salıp çektikten sonra dilimlediğimiz kapya biberi ekleyip 1-2 dakika soteleyip en son dilimlediğimiz yeşil biberi ekleyip kısa bir süre daha soteliyoruz. Mantarlı harcımıza tuz yerine 1 tatlı kaşığı kadar soya sosu koyuyoruz.
  • Şimdi sıra lezzetleri birleştirmeye geldi.
  • Patlıcanların içine peynir koymuştuk. Üzerine önce kıymalı harcımızı pay ediyoruz. Üzerine mantarlı harcımızı paylaştırıyoruz.
  • Patlıcanların aralarına salçalı suyumuzu çırparak döküyoruz.
  • Börek pişirdiğiniz ayarda ısıtılan fırına veriyoruz. Bu ayar benim fırınım için 180 derece.
  • Tüm malzemeler önceden pişirildiği için fırında pişirme işlemini uzun tutmuyoruz. Hafif kızardılar mı çıkarıp birer dilim daha cheddar peyniri koyup peynirler eriyene dek tekrar fırına sürüyoruz.
  • En son maydanoz serpip servis ediyoruz.

Afiyet Olsun …

1 Mayıs 2017 Pazartesi

HAM İNCİR REÇELİ

Malzemeler
500 gr Ham İncir
500 gr Şeker
2 Su Bardağı Su
4-5 Adet Karanfil
1 -2 Tane Sakız veya 1 Çay Kaşığı Sakız aromalı Vanilya
1 Çay Kaşığı Tereyağı
Limon Suyu veya 1 Çay Kaşığı Limon Tuzu
Yapılışı
  • İncirler yıkanıp süzülmesi için süzgüye alınır. Biraz zahmetli bir iş ayıklamakla uğraşmak istemiyor veya aroması daha yoğun olsun istiyorsanız kabuklu da pişirebilirsiniz. O zaman kürdan ile birkaç delik açmakta fayda var hem haşlarken acısı çıksın hem de şerbete attığımızda tadı içine çeksin diye.
  • İncirler ve oda ısısındaki suyu tencereye alıp 5 dakika kaynatılır. Süzgüye aktarılan incirlerin üzerine soğuk su konur. Birkaç dakika sonra avuç içinde hafifçe sıkarak tekrar tencereye alınır. Sıktığımız zaman biraz buruşuk olacaktır ama tekrar suya girince suyu içine çekip dolgunlaşacaktır Yeter ki sıkarken yumuşayan incirleri parçalamayın. Ben bu işlemi 3 kez yaptım. Ama siz her kaynatmadan sonra tadına bakıp istediğiniz tadı yakaladığınızda kaynatma işlemine son verebilirsiniz.
  • Ben reçellerin şerbet kısmını pek sevmem onun için karanfil, 1 kuruş büyüklüğünde sakız, yarım kilo şeker ve 2 bardak suyla şerbetimi hazırladım. Şerbet kaynamaya başlayınca sakız erimeye başlıyor. Bu aşamada sakızı alıp attım. Çünkü iyice dövülse bile sakız illa dişe yapışıyor. Ben hafif kokusu kalsın istedim reçelimde onun için böyle yaptım.  
  • Bu şerbet incirlerle aynı hizada olacak kadar oldu. Sizler tereyağlı ekmeğinizin üzerine şerbet kısmını sürüp yemeyi tercih edenlerdenseniz 1 kilo şekere 4 bardak suyla şerbet hazırlayabilirsiniz veya 750 gram şekere 3 bardak suyla da şerbet hazırlayabilirsiniz. Bu arada 1 kilogram şeker 200 ml’lik bardakla 6 bardaktır. Hesabınızı buna göre yapabilirsiniz.
  • Şerbet kaynayınca incirleri yine hafif hafif sıkarak şerbetin içine alıyoruz. Tereyağını ekleyip 5 dakika kaynatıyoruz.
  • Limon suyu veya limon tuzu koyup bir taşım daha kaynatıp ocağı söndürüyoruz. Ben 1 çay kaşığı limon tuzu ve 1 aspirini dövüp koydum. Tüm reçellerimi böyle hazırlıyorum. Aspirin reçelin hem şekerlenmesini hem de bozulmasını önlüyor. Tabi ailenizde aspirin kullanması sakıncalı bireyler varsa hiç tavsiye etmem.
  • Tencerede soğumaya bıraktığımız reçelimiz iyice soğuduktan sonra kavanoza alınıp ilk kahvaltı sofrasına gelene dek bekletilir.

Afiyet Olsun …
Related Posts with Thumbnails