2 Kasım 2017 Perşembe

TERBİYELİ KEREVİZ YEMEĞİ

Malzemeler
1 kg Kereviz
1 Adet Patates
1 Adet Havuç
150-250 gr Kıyma
1 Adet Kuru Soğan
1 Su Bardağı Haşlanmış Nohut
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
1 Tepeleme Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1 Tepeleme Tatlı Kaşığı Biber Salçası
Tuz
Terbiyesi İçin
1 Yumurta
Yarım Limonun Suyu
Yapılışı
  • Kerevizin yaprakları kesilip dıştaki kart yapraklar atılır. Kalan orta kısımdaki körpe yapraklar irice doğranıp yıkamak için geniş bir süzgüye alınır. Birkaç su yıkanıp topraktan arıtılır.
  • Kerevizin yumruları, patates ve havuç soyulur, yıkanır ve yaprakların üzerine yemeklik doğranır.
  • Kıymamızı zeytinyağında kavuruyoruz. Kıymanın rengi dönünce yemeklik doğradığımız soğanları üzerine ilave edip ocağı orta kısık ayara getiriyoruz. Soğanlar şeffaflaşıncaya dek kavuruyoruz. Salçaları da ilave edip kokusu güzelleşinceye dek kısa bir süre kavuruyoruz. Çok az suyla salçaları açıyoruz.
  • Kerevizleri tencereye alıp biraz yemeğin sosuyla karıştırıyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp kerevizleri da kavuruyoruz.
  • Yemeğin tuzunu, suyunu ve nohudu koyup orta kısık alevde pişiriyoruz. Yaklaşık 25-30 dakikada pişiyor.
  • Küçük bir kâsede limon suyu ve yumurtayı çırpıyoruz. Terbiyelerde yumurtanın beyazı ip ip kalır diye kullanılmaz ama ben kullanıyorum. Limon suyuyla iyice çırpılırsa gayet güzel oluyor. İyice çırptığımız terbiyemizin içine yemeğin suyundan birkaç kaşık koyup ılıştırıyoruz. Ardından yemeğe ekleyip şöyle bir karıştırıyoruz. Bir taşım kaynatıp ocağı kapatıyoruz.
  • Bir süre demlenmeye bıraktığımız yemeği sıcak sıcak yanında salata ve turşuyla servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

1 Kasım 2017 Çarşamba

EV YAPIMI ÇOKOPRENS

Malzemeler
250 gr Tereyağı
1 Su Bardağı Pudra Şekeri
4,5 Su Bardağı Un
¼ Çay Bardağı Sıvıyağ
Yarım Paket Kabartma Tozu
1 Paket Vanilya
Araya Sürmek İçin
Kakaolu Fındık Kreması
Yapılışı
  • Tüm malzemeyle hamur yoğrulur. Unun önce 4 bardağını koyalım gerekirse yarım bardağı yavaş yavaş ekleyelim.
  • Hamuru 10 dakika dinlendirelim. Hamuru yarım parmak kalınlığında açıyoruz. Yuvarlak kalıpla hamuru kesip pişirme kâğıdı serili tepsiye diziyoruz.
  • Kurabiyelerin yarısının üzerine pipetle (Ben yemek çubuklarıyla yaptım) delikler yapıyoruz.
  • 175 derece ısıtılan fırında üzerlerini kızartmadan pişiriyoruz. Fırından alıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Soğuyunca deliksiz bisküvilere kakaolu fındık kreması sürüyoruz. Delikli olan bisküvilerden üzerine kapatıp tüm bisküvileri hazırlıyoruz.

Afiyet Olsun…

31 Ekim 2017 Salı

TUZLU AŞURE

Bu çorbanın üzerine pul biber yakıp dökerek lezzetlendiriyoruz. Bazıları yağda nane yakarak çorbaya ekliyorlar. Eşim biberli sevdiği için bizim evde biberli yağla yapıyoruz. Benim fikrim hem biber hem nane ile yağı hazırlamak daha lezzetli olacağı yönünde.
Malzemeler
6-7 Kepçe Haşlanmış Aşurelik (Buğday, Nohut, Fasulye, Pirinç, Kuru Bakla)
2-3 Su Bardağı Süt
1-2 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
1 Tatlı Kaşığı Pul Biber
Tuz
Yapılışı
  • Aşure yaparken henüz meyveleri eklemeden önce 6-7 kepçe kadar malzemeden ayırıyoruz. Daha sonra çorbasını yapıyoruz. Aynı gün ya da ertesi gün yapacaksak buzdolabında saklıyoruz. Uzun süre sonra yapacaksak buzlukta saklıyoruz.
  • Çorbayı yapacağımız zaman ayırdığımız malzemeyi tencereye koyup yüzeye çıkacak kadar su ilave ediyoruz. Evde et suyu varsa su yerine ekleyebiliriz. Önceden pişmiş olduğundan bir taşım kaynatıyoruz. Kıvamına dikkat ederek sütü ekliyoruz.
  • Tekrar kaynayıncaya kadar küçük bir tavada tereyağını eritip kokusu güzelleşinceye dek yakıyoruz. Bu sırada yağın ısısı çok olduğundan pul biberi anında yakmaması için ısıyı düşürmek için sıvıyağ ekleyip hemen pul biberi yağa ekliyoruz. Yağın rengi kırmızı olana dek ısıtmaya devam ediyoruz.
  • Hazırladığımız biberli yağı kaynamakta olan çorbaya döküp çorbanın tuzunu ayarlıyoruz.
  • İlk sıcaklığı çıktıktan sonra sıcak sıcak servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…
Related Posts with Thumbnails