21 Aralık 2017 Perşembe

KEREVİZ SALATASI

Malzemeler
2 Adet Yumruk Büyüklüğünde Kereviz
250 gr Kese Yoğurdu
1 Su Bardağı Yoğurt (Mümkünse Ev Yapımı)
1 Çay Bardağı Ceviz (Kırıklanmış)
1 Yemek Kaşığı Mayonez
1 Tatlı Kaşığı Hardal
2-3 Diş Sarımsak
Tuz
Süslemek İçin
Ceviz
Pul Biber
Yapılışı
  • Büyük bir kâsede sarımsaklar tuzla ezilir üzerine yoğurt ve kese yoğurdu ikisi birlikte karıştırılır kıvamı ayarlanır. Sonrasında mayonez ve hardal eklenip güzelce karıştırılır.
  • Cevizleri bıçakla doğrayarak kullanıyorum ben çünkü dövülünce acı oluyor. Doğradığımız cevizleri yoğurt sosun üzerine bırakıyoruz. Daha sonra kerevizleri karıştırırken cevizler de içine karışıyor.
  • Kerevizle ayıklanır, yıkanır. Hazırladığımız yoğurt sosunun içine rendelenir. Böyle yapmamızın sebebi kerevizler havayla temas ettikçe kararmaları. Kararmalarını önlemek için sosun içine rendeliyoruz ve hemen karıştırıyoruz ki kerevizler kararmasın.
  • Salatamızı artık hazır. Servis tabağına alıp üzerini ceviz ve pul biberle süsleyerek servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…




13 Aralık 2017 Çarşamba

KIYMALI PİRİNÇLİ KAPUSKA

Malzemeler
4-5 Yaprak Lahana
150 gr Kıyma
1 Adet Kuru Soğan
3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
2 Yemek Kaşığı Pirinç
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
2-3 Adet Acı Kuru Biber
Tuz
Yapılışı
  • Ben lahana sarması yaparken kullanılmayan damarlı kısımları doğrayıp dondurucuya atıyorum. Sonra da bu yemeği yapıyorum. Dolayısıyla sebze hazırlığı gerekmiyor.
  • Kıymayı zeytinyağında kavuruyoruz. Suyunu salıp çekince içine yemeklik doğranmış soğanı ekleyip ocağı orta kısık ayara alıp soğanlar şeffaflaşıncaya dek kavurmaya devam ediyoruz. Ardından domates ve biber salçalarını ekleyip kısa bir süre kavuruyoruz.
  • Doğranmış lahanaları ekleyip yine kısa bir süre kavurmaya devam ediyoruz.
  • Yemeğe yıkadığımız pirinci, tuzu ve suyunu ekleyip pişmeye bırakıyoruz.
  • Bu yemeği ben bol pirinçli seviyorum sanki dible gibi oluyor. Sıcak sıcak servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…


9 Aralık 2017 Cumartesi

ETLİ LAHANA SARMASI

Malzemeler
1 Orta Boy Lahana
300-350 gr Kıyma
2-2,5 Su Bardağı Pirinç
2 Çay Bardağı Zeytinyağı
2 Adet Kuru Soğan
3-4 Adet Domates
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
Yarım Demet Taze Soğan
Yarım Demet Maydanoz
Yarım Demet Dereotu
Yarım Demet Nane
Yarım Adet Limonun Suyu
1 Yemek Kaşığı Nar Ekşisi
Tuz-Karabiber-Pul Biber-Kuru Reyhan
1 Su Bardağından 1 Parmak Eksik Su
5 Yemek Kaşığı Domates Suyu
Üzeri İçin:
3-4 Yemek Kaşığı Tereyağı
Yapılışı
  • Lahananın kök kısmı derince kesilir. Ortasındaki boşluğa ve lahananın üzerine kaynar su dökülür. Lahana biraz yumuşayınca tek tek yapraklar yırtmadan ayrılır. Yapraklar tek tek yıkanır. Her yaprak kaynar suya konup 2-3 dakika yapraklar şeffaflaşıncaya dek haşlanıp sudan alınır. Süzgüye konur.
  • Dolmanın içini hazırlamak için büyük bir kâseye yıkadığımız pirinç alınır. Üzerine yemeklik doğranmış kuru soğanlar, ince doğranmış taze soğan, yeşillikler, yemeklik doğranmış domatesler, kıyma, salçalar, baharatlar, tuz, zeytinyağı, limon suyu ve nar ekşisi eklenir. Tüm malzeme birbirine güzelce karıştırılır.
  • Haşladığımız lahana yaprakları videodaki gibi bölünüp sarmaya hazır edilir.
  • Her yaprağa 2 tatlı kaşığı kadar iç malzemeden konur. Lahananın ince uç kısımları iç malzemenin üzerine kapatılarak sarma yapılır. Sardıktan sonra kıvırmadığımız damarlı olan kısım bıçakla kesilir. Bu şekilde tüm lahanalar sarılıp biriktirilir.
  • Geniş ve alçak kenarlı bir dolma tenceresinin dibine lahanaların kök kısmına yakın olan damarlı kısımlardan bir sıra dizilir. Sardığımız lahanalar üzerine araya boşluk bırakmayacak şekilde sıralanır.
  • Dolmaların üzerine 5 yemek kaşığı domates suyu, 1 bardağa yakın su ve 1 çay bardağı zeytinyağı konur. Dolmalar kaynarken açılmaması için dolmaların üzerine düz bir tabak kapatılır. Ocağa alınır. Orta harlı ateşte kaynatılır. Kaynadıktan sonra orta kısık ateşe alınır. Yaklaşık 20-30 dakika süresince pişirilir.
  • Dolmamız pişince ocak kapatılır. Küçük bir tavada tereyağı yakılır. Kaynar kaynar dolmanın üzerine gezdirilir.
  • İlk sıcaklığının çıkmasını beklediğimiz lahana sarmalarımız sıcak sıcak servis edilir.

Afiyet Olsun…
Related Posts with Thumbnails