Kızım
kış sebzelerini hiç sevmez bu yüzden kış gelsin hiç istemem. Küçükken yıllarca
yaz sebzelerinden bolca dondurup kışın sık sık kullanırdım. Yıllar sonra fark
ettim ki mevsiminde çıkan sebzeler beni heyecanlandırmaz olmuş. İşte o zaman
karar verdim artık stok yapmayacaktım. Tabi ardından zorlu bir süreç beni
bekliyordu. Kızıma kış sebzelerini nasıl yedirebilirdim duyduğum tüm tarifleri
hala deniyorum. Ispanağı ve kerevizi çiğden salatasını, karnabaharın köftesini,
pırasanın yumurtalısını ve bulgurlu tepsi böreğini, pancarın yoğurtlu salatası
ve yaprağını hamurlu kızartmasını seviyor artık :)) Hani siz de zorluk
yaşıyorsanız yılmayın denemeye devam edin diye anlattım bunları.
Malzemeler
1
kg Pırasa
3-4
Yemek Kaşığı Zeytinyağı
4-5
Adet Yumurta
Tuz-Karabiber-Pul
Biber
Yapılışı
Pırasaları ayıklanıp yıkıyoruz. Kesme tahtasında ince ince
doğruyoruz.
Tavaya zeytinyağını döküp pırasaları üzerine ekliyoruz. Orta
kısık ateşte arada karıştırarak kavuruyoruz. Burada dikkat edeceğimiz şey
pırasaları kızartmadan pişmesini sağlamak. Kızarırsa odunsu dokular oluşuyor
yerken sevimsiz bir his oluşturuyor. Biz pırasanın yumuşacık pişmesini istiyoruz.
Pırasalar pişince tuzunu, karabiberini ve pul biberini ekleyip
şöyle bir karıştırıyoruz.
Ardından yumurtaları kırıp pırasaların üzerine yayıyoruz.
Üzerine kapak örtüp yumurtaların pişmesini sağlıyoruz.
Bu basit ama nefis yemeği sıcak sıcak servis ediyoruz.
Tarifi
3 yufka için veriyorum. Her yufka 12’ye bölünerek yapılıyor. Toplamda 36
böreğimiz oluyor. Siz malzemeyi kendinize göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.
Malzemeler
3
Adet Yufka
Sos
Malzemeleri
1
Su Bardağı Su
1
Su Bardağı Sıvıyağ
1 Adet
Yumurta
1
Kâse Galeta Unu
İç
Malzemeleri
250
gr Tulum Loru
2
Yemek Kaşığı Kaşar Peyniri Rendesi
1
Tatlı Kaşığı Toz Parmesan
1
Çay Bardağı Doğranmış Ceviz
Çeyrek
Demet Maydanoz
Yarım
Adet Portakal Kabuğu Rendesi
1
Silme Çay Kaşığı Karabiber
1
Tatlı Kaşığı Pul Biber
Beğendi
Malzemeleri
1
Adet Küçük Boy Patlıcan
Çeyrek
Su Bardağı Kaşar Peyniri Rendesi
1
Çimdik Tuz
Yarım
Çay Kaşığı Karabiber
1
Yemek Kaşığı Tereyağı
1
Yemek Kaşığı Un
1
Su Bardağı Süt
Yarım
Çay Kaşığı Muskat Rendesi
Tuz
Yapılışı
Patlıcanı pişirme kâğıdı
serili tepsiye koyup fırında közlüyoruz. Sonrasında kağıdıyla birlikte bir
torbaya alıp ılınıncaya dek bekletiyoruz. Ilınınca patlıcanı enlemesine ikiye
bölüp kaşıkla içini kaba alıp bıçakla gelişi güzel kesiyoruz. Kaşar peynirini rendeleyip
patlıcan, tuz, karabiber ile birlikte püre haline getiriyoruz.
Unu tereyağında
kavuruyoruz. Üzerine soğuk sütü, tuz ve muskat rendesini ekleyip karıştırarak
meyanemizi pişiriyoruz. İçine patlıcan püremizi ekleyip karıştırıyoruz.
Beğendiyi de sos olarak kullanacağımız için kıvamı videodaki gibi olmalı çok
yoğun olursa yufkanın üzerine yayması zorlaşacaktır. Gerekirse azıcık daha süt
ekleyebilirsiniz.
Cevizimizi acı olacağı için
dövmeyip bıçakla doğruyoruz. Yağsız tavada yağını salıncaya dek kavuruyoruz.
Kavurma işlemi cevizi biraz da gevrekleştiriyor.
Tulum lorumuzu geniş bir
kaba alıp eziyoruz. Üzerine geri kalan iç malzemelerini de ekleyip
karıştırıyoruz.
Sosumuzu da hazırlayıp
böreği yapmaya başlayabiliriz artık. Su ve sıvıyağını güzelce çırpıp böreğimizi
sarmaya başlıyoruz
Yufkaları sigara
böreğindeki gibi 12 eşit parçaya bölüyoruz. Su ve yağ karışımından sürüyoruz.
Beğendi sosumuzdan da biraz yaydırıp yufkanın geniş kenarına peynirli içimizden
1 tepeleme tatlı kaşığı koyuyoruz. Sonrasında muska böreği yapar gibi sarıp
avucumuzda yuvarlayarak böreğin top şeklinde olmasını sağlıyoruz. Açık kalan
yufkalar olursa bunların kenarına yağlı sudan sürüp top şekline getirmeye
çalışıyoruz.
Tüm börekleri sarınca kalan
yağlı suyumuzun içine 1 adet yumurtayı kırıp çırpıyoruz. Galeta unun çukur bir
kaba alıyoruz. Börekleri önce yumurtalı sosa ardından galeta ununa bulayarak
pişirme kâğıdı serdiğimiz tepsiye diziyoruz.
180 derece fırında börekler
kızarana dek pişiriyoruz.
Ben yılbaşı toplantısına bu
börekleri hazırladım şık bir sunum yapmak istediğim için börekleri mini
kapsüllere yerleştirip üzerlerine yeşil kurdeleler bağladığım kürdanları
sapladım. Aslında amacım pop kek gibi süslemekti ama istediğim gibi süslü
çubuklar bulamayınca dediğim gibi süsledim. Siz de arzu ettiğiniz gibi servis
edebilirsiniz.