5 Şubat 2018 Pazartesi

BULGURLU PIRASA BÖREĞİ

Bu güzel tarifi izmirli.blogyazarları toplantısında Müjgan arkadaşımızın elinden tatmıştık. Nefis bişeydi hemen tarifini alıp yaptım bizim evimizde de çok sevildi. Mutlaka bir şans verilmesi gereken bir lezzet :))
Malzemeler
1 kg Pırasanın Beyaz Kısımları  
1 Adet Havuç
1 Su Bardağı İnce Bulgur
1,5 Su Bardağı Un
1 Su Bardağı Yoğurt
Yarım Su Bardağı Sıvıyağ
3 Adet Yumurta (Birinin Beyazı Ayrılacak)
1 Paket Kabartma Tozu
Tuz-Karabiber
Yapılışı
  • Pırasalar ince ince doğranıp çok az sıvıyağla sotelenir. Soğumaya bırakılır. Havuç da aynı tavada sotelenir. Soğumaya bırakılır.
  • Büyükçe bir kapta ince bulgur 1 su bardağı kaynar suyla kabartılır.
  • Yumurtanın birinin beyazı üzeri için ayrılır. Bulgurun üzerine tüm malzeme koyulur. Güzelce karıştırılır.
  • Yağlanmış borcama dökülür. Üzeri düzlenip yumurta beyazı sürülür. Susam ve çörekotu serpilir.
  • 180 derece fırında üzeri kızarana dek pişirilir.
  • Dilimleyerek servis edilir.

Afiyet Olsun…

3 Şubat 2018 Cumartesi

UN HELVALI KREP

Krep Malzemeleri
1 Su Bardağı Süt
1 Adet Yumurta
1 Su Bardağı Un
Bir Çimdik Tuz
Helva Malzemeleri
2-3 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Su Bardağı Un
1 Kahve Fincanı Doğranmış Ceviz
1 Su Bardağı Şeker
Yarım Su Bardağı Süt
Yarım Su Bardağı Su
Tarçın
Yapılışı
  • Krep malzemelerini elektrikli çırpıcı ile güzelce karışıncaya dek çırpılır. Buzdolabına kaldırılır.
  • Krep hamuru dinlenirken helvayı yapıyoruz. Cevizleri döverseniz acı olur bu sebeple bıçakla doğruyoruz. Tavaya tereyağı koyup eritiyoruz. Un ve doğranmış cevizleri koyup kavurmaya başlıyoruz. Unun rengi karamel rengi olunca bir kenarda hazırlamış olduğumuz şekeri hemen ardından su ve sütü ekleyip kaynatıyoruz. Helva kıvamını alınca kapağını kapatıp ocağı söndürüyoruz.
  • Helva dinlenirken krepleri hazırlıyoruz. Tavaya 1 çay kaşığı tereyağını koyup eritiyoruz. Yanmasına izin vermeden 1 kepçe hamuru tavaya incecik döküyoruz. Tavayı biraz sağa sola yatırıp hamurun tüm yüzeye yayılmasını sağlıyoruz. Önce bir yüzünü ardından diğer yüzünü pişiyoruz. Hazırladığımız hamurdan 3-4 adet krep çıkacaktır. Tavanın büyüklüğüne göre değişecektir. Pişirdiğimiz krepleri bir tabağa çıkarıp üst üste koyuyoruz.
  • Krepler ve helva ılınınca krepin üzerine helvadan koyup yayıyoruz. Helvanın üzerine tarçın serpiyoruz. Ruloyu bitireceğimiz kenara 1-2 parmak kadar bölüme helvadan yaymıyoruz. Rulo yapınca son bölüme yığılan helva dışarı taşacaktır. Bunu önlemek için son kısma helva koymuyoruz.
  • Yaptığımız helvalı krep rulolarını hepsini hazırladıktan sonra keskin bir bıçakla dilimlere bölüyoruz. Servis tabağına dik şekilde koyarak servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…



1 Şubat 2018 Perşembe

TAHİNLİ KURABİYE

Malzemeler
1 Su Bardağı Tahin
1 Su Bardağı Şeker
1 Adet Yumurta
250 gr Margarin
4 Su Bardağı Un
1 Çay Bardağı Ceviz
1 Çay Kaşığı Vanilya
1 Paket Kabartma Tozu
Çay Kaşığının Ucu ile Karbonat
1 Yemek Kaşığı Limon Sirkesi
1 Çay Kaşığı Tarçın
Yapılışı
  • Hamuru yoğurma kabına alınan tahin ile şeker karıştırılır. Sırasıyla oda sıcaklığındaki margarin ve yumurta diğer malzemelere katılıp karıştırılır. Unun hepsi bu malzemelerin üzerine alınır, unun bir kenarına parmak ile bir çukur açılır. Buraya kabartma tozu ve karbonat konularak üzerine sirke konur. Tarçın ve vanilya unun üzerine serpilir. Hamur yoğrulurken doğradığımız ceviz ilave edilir.
  • Yoğurma işlemi bittikten sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır top top yapılarak ya da uzun rulo yapıp üzerine çatalla iz yapıp verevine dilimleyerek tepsiye aralıklı olarak yerleştirilir. 160 ya da 170 derece fırına ılıkken yerleştirilir. Kurabiyelerin üzeri çatlak çatlak olunca rengi de sevdiğiniz gibi olduğunda fırından çıkarılır. Ilıyınca servis tabağına dizilerek servis yapılır.

Afiyet Olsun...

Related Posts with Thumbnails