29 Ocak 2013 Salı

KIBRIS TATLISI


Malzemeler

4 Adet Yumurta
1 Su Bardağı Galeta Unu
3/4 Su Bardağı Sıvıyağ
1/2 Su Bardağı Şeker
1 Su Bardağı Hindistan Cevizi
1 Su Bardağı Ceviz
1 Paket Vanilya
1 Paket Kabartma Tozu
Çay Kaşığının Ucu ile Karbonat
1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu (Karbonat ve Kabartma Tozunu ıslatacak kadar)
Şerbeti İçin :
1,5 Su Bardağı Şeker
1,5 Su Bardağı Su
1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu
Muhallebisi İçin :
1 Litre Süt
1 Su Bardağı Un
1 Tatlı Kaşığı Mısır Nişastası
1 Su Bardağı Şeker
1 Paket Damla Sakızlı Vanilya
1 Kutu Krema
Süslemek İçin :
Çikolatalı Sos

Yapılışı

Muhallebisi için süt,un ve nişasta bir tencereye konur.Uzun süre bekleyince un sütün içinde ıslanıp dibine çöküyor.Bundan sonra pişirilen muhallebide topaklar oluşmuyor.Tabi güzelce karıştırarak pişirmek kaydı ile :)))
Önce şerbet malzemeleri ile şerbet yapılır.Şeker ve su bir tencereye alınır.Kaynadıktan 1-2 dk sonra limon suyu ilave edilip bir taşım daha kaynatılır.Soğuması için bir kenara alınır.
4 yumurta ile 3/4 bardak şeker çırpılır.Sıvıyağ ilave ederek çırpmaya devam edilir.Ardından hindistan cevizi,ceviz , galeta unu kaseye alınır.Galeta ununun üzerine çukur yapılıp kabartma tozu ve karbonat konur.Vanilya çevreye serpilir.Kabartma tozu ve karbonatın üzerine limon suyu dökerek köpük köpük olması sağlanır.Tekrar çırpılarak yağlanmış tepsiye dökülür.170 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana dek pişirilir.
Fırından çıkardığımız tatlının ilk sıcaklığı geçince 3-4 dk sonra gibi şerbeti dökülür.
Tencerede beklettiğimiz süt,un ve nişastayı karıştıra karıştıra pişirilir.Kaynamaya yakın muhallebi ağırlaşmaya başlıyor.Bu sırada karıştırma işlemini hızlı hızlı yapmak gerekir.Yoksa yine topaklanma sorun yaşanır.Muhallebi kaynayınca şeker ve damla sakızı aromalı vanilya ilave edilir.Tekrar kaynayınca ocaktan alınıp krema ilave edilir.Mikser ile güzelce çırpılarak tatlının üzerine dökülür.
Mümkünse bir gece buzdolabında bekletilir.
Servis zamanı dilimlenip üzerine çikolatalı sos şekilli sıkılarak servis edilir.
Afiyet Olsun...

28 Ocak 2013 Pazartesi

ISPANAK PÜRESİ


Malzemeler

1 kg Ispanak
3 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
4-5 Adet Patates
1 Su Bardağı Süzme Yoğurt(350-400gr)
5-6 Yemek Kaşığı Mayonez
3-4 Diş Sarımsak
2-3 Adet Kırmızı Biber
1 Çay Fincanı Doğranmış Ceviz
1 Su Bardağı Ekmek Kırıntısı
1 Yemek Kaşığı Tereyağ
Pul Biber
Tuz- Beyaz biber

Yapılışı

Patatesler bol suda haşlanır.Haşlama suyuna tuz atılırsa tuzu içine çekmiş olur.
Ispanaklar ayıklanıp,yıkanır.Doğranan ıspanaklar yağda kavrulur.Suyu süzülerek blendra alınıp püre yapılır.
Büyük bir kaseye patatesler rendelenerek alınır.Patatesler hala sıcakken çatalla ezerek püre haline getirilir.Püre halindeki ıspanaklar,tuz,beyaz biber patateslere ilave edilerek iyice karıştırılır.Başka bir kapta sarımsaklar ezilir.Üzerine süzme yoğurt ve mayonez konup karıştırılır.Bu sos da püreye ilave edilerek Yine iyice karıştırılır.Servis tabağına alınıp üzeri düzleştirilir.
Kırmızı biberler közlenir.Kibrit çöpü şeklinde doğranarak salatanın üzerine serpilir.
Küçük bir tavada ceviz ve ekmek kırıntısı tereyağında ekmekler çıtır olana dek kavrulur.Cevizler ve pul biber ilave edilir.Pul biberin kokusu güzellşene dek kavurmaya devam edilir.Bu sos yerken pürenin üzerine konur.Yoksa çıtır ekmek kırıntıları yumuşayabilir.
Afiyet Olsun ...

24 Ocak 2013 Perşembe

PIRASA KÖFTESİ


Malzemeler

1/2 kg Pırasa
100-150 gr Kıyma
3 Adet Yumruk Büyüklüğünde Patates
3 Yemek Kaşığı Yulaf Ezmesi(Un haline getirdim-Olmasa da olur)
3 Adet Yumurta
1/2 Demet Maydanoz
Tuz-Karabiber
1 Çay Kaşığı Zerdeçal(Olmasa da olur)
2-3 Yemek Kaşığı Un
Galeta Unu
Sıvıyağ



Eskiden böyle yapmışım
Yapılışı
 Patatesler haşlanır.Pırasalar ince ince dilimlenir ve az sıvıyağ ile kısık ateşte kavrulur.Köftenin yoğrulacağı kaba patatesler rendelenir,kavrulan pırasalar,kıyma,yumurtanın birisi kırılır,maydanoz, rondoda öğütülmüş yulaf ezmesi (ya da galeta unu),tuz,karabiber konup yoğrulur. Büyükçe köfteler yuvarlanır.Önce una,sonra çırpılmış yumurtaya,en son galeta ununa bulanır.Üzeri streç filmle kaplanarak bu haliyle bir süre buzdolabında bekletilir.Servis yapılacağı zaman sıvıyağda kızartarak sıcak sıcak servis edilir.
Afiyet Olsun...


18 Ocak 2013 Cuma

KOSKA TAHİN-PEKMEZ


Yine Koska yine harika bir paket.Geçen yılki fırın şeklinde gelen ambalaj hala aklımda.Bu yıl sanırım biraz çocuklara göz kırpmışlar.Rengarenk bir kutucuk ama içi tatlıcık dolu.


Yılbaşında gelen bu şirin kutudan tahin pekmez karışımları çıktı.Özellikle çocuklar için hazırlanması fikrini çok beğendim.Umarım çocuklarımız sever ve çikolataya alternatif tüketirler.
Teşekkürler Koska :D
Related Posts with Thumbnails