28 Ocak 2013 Pazartesi

ISPANAK PÜRESİ


Malzemeler

1 kg Ispanak
3 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
4-5 Adet Patates
1 Su Bardağı Süzme Yoğurt(350-400gr)
5-6 Yemek Kaşığı Mayonez
3-4 Diş Sarımsak
2-3 Adet Kırmızı Biber
1 Çay Fincanı Doğranmış Ceviz
1 Su Bardağı Ekmek Kırıntısı
1 Yemek Kaşığı Tereyağ
Pul Biber
Tuz- Beyaz biber

Yapılışı

Patatesler bol suda haşlanır.Haşlama suyuna tuz atılırsa tuzu içine çekmiş olur.
Ispanaklar ayıklanıp,yıkanır.Doğranan ıspanaklar yağda kavrulur.Suyu süzülerek blendra alınıp püre yapılır.
Büyük bir kaseye patatesler rendelenerek alınır.Patatesler hala sıcakken çatalla ezerek püre haline getirilir.Püre halindeki ıspanaklar,tuz,beyaz biber patateslere ilave edilerek iyice karıştırılır.Başka bir kapta sarımsaklar ezilir.Üzerine süzme yoğurt ve mayonez konup karıştırılır.Bu sos da püreye ilave edilerek Yine iyice karıştırılır.Servis tabağına alınıp üzeri düzleştirilir.
Kırmızı biberler közlenir.Kibrit çöpü şeklinde doğranarak salatanın üzerine serpilir.
Küçük bir tavada ceviz ve ekmek kırıntısı tereyağında ekmekler çıtır olana dek kavrulur.Cevizler ve pul biber ilave edilir.Pul biberin kokusu güzellşene dek kavurmaya devam edilir.Bu sos yerken pürenin üzerine konur.Yoksa çıtır ekmek kırıntıları yumuşayabilir.
Afiyet Olsun ...

24 Ocak 2013 Perşembe

PIRASA KÖFTESİ


Malzemeler

1/2 kg Pırasa
100-150 gr Kıyma
3 Adet Yumruk Büyüklüğünde Patates
3 Yemek Kaşığı Yulaf Ezmesi(Un haline getirdim-Olmasa da olur)
3 Adet Yumurta
1/2 Demet Maydanoz
Tuz-Karabiber
1 Çay Kaşığı Zerdeçal(Olmasa da olur)
2-3 Yemek Kaşığı Un
Galeta Unu
Sıvıyağ



Eskiden böyle yapmışım
Yapılışı
 Patatesler haşlanır.Pırasalar ince ince dilimlenir ve az sıvıyağ ile kısık ateşte kavrulur.Köftenin yoğrulacağı kaba patatesler rendelenir,kavrulan pırasalar,kıyma,yumurtanın birisi kırılır,maydanoz, rondoda öğütülmüş yulaf ezmesi (ya da galeta unu),tuz,karabiber konup yoğrulur. Büyükçe köfteler yuvarlanır.Önce una,sonra çırpılmış yumurtaya,en son galeta ununa bulanır.Üzeri streç filmle kaplanarak bu haliyle bir süre buzdolabında bekletilir.Servis yapılacağı zaman sıvıyağda kızartarak sıcak sıcak servis edilir.
Afiyet Olsun...


18 Ocak 2013 Cuma

KOSKA TAHİN-PEKMEZ


Yine Koska yine harika bir paket.Geçen yılki fırın şeklinde gelen ambalaj hala aklımda.Bu yıl sanırım biraz çocuklara göz kırpmışlar.Rengarenk bir kutucuk ama içi tatlıcık dolu.


Yılbaşında gelen bu şirin kutudan tahin pekmez karışımları çıktı.Özellikle çocuklar için hazırlanması fikrini çok beğendim.Umarım çocuklarımız sever ve çikolataya alternatif tüketirler.
Teşekkürler Koska :D

17 Ocak 2013 Perşembe

PEYNİRLİ KARNABAHAR KIZARTMASI



Malzemeler

1 Adet Orta Boy Karnabahar
3 Su Bardağı Tambuğday Unu
3 Adet Yumurta
1 Şişe Maden Suyu
1 Tatlı Kaşığı Acı Toz Kırmızı Biber
Muskat
1 Çay Kaşığı Beyazbiber (Toz)
Tuz
150-200 gr Çökelek
100 gr Tulum Peyniri
Sıvıyağ

Yapılışı

Karnabahar dallarına ayrılarak yıkanır. Buharda pişirme aparatına dizilir. Tencereye tuz ve su konur, karnabaharlar tencereye aparat ile birlikte konur. Karnabaharlar yumuşayana dek haşlanır.
Bu arada un, yumurta, maden suyu ve 1 bardak su, acı kırmızı toz biber, beyazbiber, tuz ve sarımsak rendesiyle 6-7 kez sürtülen muskat ilave edilerek çırpılır. Hamur koyu olursa boza kıvamına gelene dek su ilave edilerek çırpmaya devam edilir.
Tulum peyniri rendelenir. Üzerine çökelek ve beyazbiber arzuya göre başka baharatlar da ilave edilip yoğrulur ki karnabaharın arasından dökülmesin.
Hafif diri haşlanmış karnabahar dalları, sap kısmı kesilmeyecek şekilde çiçek kısmında cep açılır. Hafifçe aralayarak bu kısma peynir karışımı konur. Elimizle hafifçe sıkıp şekli düzeltilir, peynir ile karnabaharların birbirine yapışması sağlanır.


Tavaya kızartma yağı konup kızınca hazırlanan her bir peynirli karnabahar dalı hamura bulanarak yağa dizilir. Hafif pembeleşince diğer tarafları da kızartılır. Biraz 3 boyutlu olduğundan iki değil 3-4 yönü kızartmak gerekiyor.Bu arada hamurdan artarsa içine biraz çökelek ya da herhangi bir peynir koyarak onlar da kızartılır. Gerekirse boş hamur olarak da kızartılabilir. Özellikle çocuklar peynirli ve boş hamurları seveceklerdir. Kızaran karnabaharlar kağıt havlu serili tabağa alınır. Fazla yağı kağıt havlu tarafından emilen karnabaharlar servis tabağına dizilir. Sıcakken yanında sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.
Afiyet Olsun ...
Related Posts with Thumbnails