11 Ağustos 2015 Salı

YOĞURTLU PATLICAN SALATASI

Patlıcanları alırken çekirdeksiz olmasına dikkat etmeliyiz.Bunun için patlıcanın alt kısımları elimizle sıktığımızda taş gibi sert olmamalı.Çekirdekli olan patlıcanın alt kısmı epey sert oluyor.
Biberleri de etli kısmı kalın olan herhangi bir çeşit kullanabiliriz.Közleyince hem kabuklarını ayıklamak kolay oluyor hem tadı salatada kaybolup gitmiyor :))
Size bir de küçücük bir püf noktası vereyim.Sarımsak dövmenin en kolay yolu tahta bir havan eli alın evinizde bulunsun.Sarımsak kullanacanız zaman herhangi bir kapta(cam bile olsa) önce sarımsağı dövün üzerine yiyecekleri ilave edin.Ayrı kap kirletmek gerekmiyor.Üstelik elinizi yıkarken havan elini de yıkayıp kaldırabilirsiniz.Kullanımı çok kolay aklınızda bulunsun :))
Malzemeler
2-3 Adet Bostan Patlıcan
4-5 Adet Dolmalık Biber
250 gr Kese Yoğurdu
2 Yemek Kaşığı Yoğurt
3-4 Diş Sarımsak
2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı Tuz
Yapılışı
  • Fırın 230-250 dereceye getirilip ısıtılır.
  • Patlıcanların sapının kenarındaki yapraklar kesilir,yıkanır.
  • Bıçakla her yönden delikler açılır.
  • Fırın tepsisine aliminyum folyo serilir.Arzu ederseniz üzerine pişirme kağıdı da serebilirsiniz.Böylece patlıcanlar alüminyum ile temas etmez.
  • Patlıcanları tepsiye yan yatırarak koyup tepsiyi orta rafa koyuyoruz.
  • 20-30 dakika sonra patlıcanları alt üst edip tepsiye yıkadığımız biberleri koyup tekrar fırına koyuyoruz.
  • Biberler biraz kızarınca biberleri alt üst ediyoruz.
  • Patlıcanların üzerine bastırınca hamur gibi olunca ve biberlerin her yanı kızarınca fırından alıyoruz.
  • tepsinin yanına bir poşetin ağzını açıp koyuyoruz.
  • Tepsideki folyoyu patlıcan ve biberlerin üzerine kapatıp hemen poşete koyup ağzını bağlıyoruz.
  • Sebzeler soğuyup elle tutulacak ılıklığa gelene dek bir kenarda bekletiyoruz.
  • Salatayı yapacağımız zaman geniş ve çukur bir kapta önce sarımsaklar dövülür.
  • Üzerine yoğurt,kese yoğurdu ve tuz konup karıştırılır.Varsa yoğurdun suyu ya da içme suyu ile yoğurt biraz açılır.
  • Diğer tarafta patlıcanlar dipten sapına doğru bıçakla ikiye kesilir.Bir yemek kaşığı ile içi kabuktan ayrılır başka bir kaba irice doğranarak alınır.Üzerine ayıkladığımız biberler doğranır.
  • Çatal ile patlıcan ve biberler lif lif olana dek biraz ezilir.Püre halinde sevenler ezme işlemini bir havan eliyle yapabilir.Biz bu salatayı biraz dişe gelir halde seviyoruz.
  • Ezdiğimiz patlıcan ve biberler yoğurdun içine alınır.Bu sırada 1-2 kaşık kadar zeytinyağını ilave ediyorum.Bu zevkinize kalmış koymasanız da olur.
  • Salatamız tektürel(homojen) olana dek karıştırılır.
  • Servis tabağına alınan salatanın üzerine kaşık ile şekiller verilir.
  • Azıcık zeytinyağı gezdirilir.
  • Üzerine pul biber arzu edilirse maydanoz serpilir.

Afiyet Olsun ...

4 Ağustos 2015 Salı

SALÇALI SOĞAN KAVURMASI

Salçalı soğan kavurması et yemeklerinin yanında servis edebileceğiniz gibi kahvaltıda da zevkle yiyebilirsiniz.
Bugüne kadar kahvaltıda soğan kavurması kime dediysem herkes aaaaaaayyyy,yoooook,ben almiiiim şeklinde cevaplasa da bir lokma tattıktan sonra bayıldılar.Aklınızda olsun derim :))
Malzemeler
4-5 Adet Kurusoğan
3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Silme Tatlı Kaşığı Şeker
1 Yemek Kaşığı Salça
Tuz
Yapılışı
  • Soğanlar yarımay şeklinde doğranır.
  • Yağ ve şekerle orta ateşte karamelize olana dek pişirilir.
  • Salça ve tuz ilave edilir.Salçanın kokusu güzelleşinceye dek kavrulur.
  • Sıcak veya soğuk servis edilir.

Afiyet Olsun ...

17 Temmuz 2015 Cuma

FISTIK EZMESİ TOPLARI


Bu tarifi buradan görüp yaptım.Ama bal miktarı bana fazla geldi bunun için diğer malzemelerin miktarını arttırarak yaptım.Sizler nasıl uygun görürseniz öyle yapıverin arkadaşlar :))

Malzemeler
1 Su Bardağı Süt Tozu
1 Su Bardağı Fıstık Ezmesi (Crunchy-Parçacıklı)
Yarım Su Bardağı Bal
30-32 Adet Mini Marshmallows
Fıstık Kırığı ya da Fındık Kırığı
Yapılışı
  • Fıstık ezmesi,süt tozu ve bal bir kasede hamur haline getirilir.
  • Cevizden küçük parçalar koparılarak top şekli verilerek küçük parmağımızla çukur açılır buraya mini marshmallows konarak kapatıp iki elimiz arasında yuvarlanarak düzgün şekil verilir.
  • Fıstık kırığına bulanarak servis tabağına dizilir.

Afiyet Olsun ...

16 Temmuz 2015 Perşembe

ÇİKOLATA KREMALI GÜLLAÇ


Malzemeler
8 Yaprak Güllaç
7 Su Bardağı Süt
1 Su Bardağı Şeker
2 Yemek Kaşığı Kakao
80 gr Sütlü Çikolata
1/3 Kutu Krema
Birkaç Damla Vanilya
Çikolatalı Krema İçin
500 mlt Süt
1 Çay Bardağından Bir Parmak Eksik  Un
Unun Üzerini Tamamlayacak Kadar Mısır Nişastası
1 Küçük Paket Kakao (25 gr)
1 Çay Bardağı Şeker
1 Yumurta Sarısı
2/3 Kutu Krema
Yarım Kutu Labne Peyniri
1 Yemek Kaşığı Tereyağ
80 gr %70 kakao oranı olan Bitter Çikolata
Bir Çimdik Tuz
1 Küçük Kase Yeşil Fıstıklı Draje
Süslemek İçin
Toz Yeşil Fıstık
Şeftali Dilimleri

Yapılışı
  • Önce kremayı pişiriyoruz.Unun sütle karışması çok zordur.Mikser  kullanarak karıştırabilirsiniz ya da zamanınız varsa sütü,kakaoyu ve unu tencereye alıp 1-2 saat bekletirseniz un ve kakao sütün içinde eriyecektir.Tercih sizin :))
  • Süt ,kakao ve un kaynayana dek karıştıra karıştıra pişirilir.Kaynamaya başlayınca şeker ilave edilir ve bir taşım daha kaynatılır.
  • Ocaktan aldığımız kremaya yumurta sarısını koyup hızlı hızlı çırpılır.
  • Sırasıyla krema ve labne peyniri kremaya çırparak yedirilir.
  • En son tereyağ ve kırdığımız çikolata kremaya eklenip eriyene dek ara ara karıştırılır.Kremamız soğumaya bırakılır.
  • Güllaç yaprakları tepsinin ebatlarına göre mutfak makası ile kesilir.Kestiğimiz parçalar da araya kullanılacak.
  • Güllaçları ıslatmak için 7 bardak süt,1 su bardağı şeker,2 yemek kaşığı kakao,kremanın kalanı ve vanilya ocakta el dayanabilcek sıcaklıkta ısıtılır.Şeker erimiş olacak.Ocaktan alıp kırdığımız çikolata süte eklenir.Karıştırarak erimesi sağlanır.
  • Güllacı yapacağımız tepsinin içine önce 1-2 kepçe çikolatalı sütten konur.Ayrı bir tepside güllaçlar üzerine sıcak sütümüzden kepçeyle döküp yumuşattıktan sonra servis edecegimiz tepsiye yerleştirilir.Güllaç katlarının arasına sıcak sütümüzden biraz biraz döküyoruz.
  • Bütün yaprak ve kenardan çıkan küçük parçalar sıra sıra yumuşatılarak yarısı tepsiye döşenince iyice ılınmış olan çikolatalı kremamız tepsiye döküp üzeri düzlenir.Fıstık drajeler kremanın üzerine serpiştirilir.
  • Sütümüz soğudukça tekrar ısıtılır.
  • Kalan güllaç yaprakları da sıcak sütümüzle yumuşatılarak kremanın üzerine döşenir.Kalan süt tepsiye dökülür.
  • Bir süre ağzı açık şekilde soğutulur.Soğuyan güllacımız streç film ile kaplanarak buzdolabına kaldırılır.
  • Bir gece buzdolabında dinlendirilen güllaç dilimlenerek servis tabağına alınır.Üzeri arzuya göre süsleyerek servis edilir.Önceden süslemeleri koymuyoruz güllacımız kakaolu olduğundan malzemeleri boyayabilir.Bu da kirli görüntüye sebep olur.

Afiyet Olsun ...
Related Posts with Thumbnails