22 Ekim 2017 Pazar

AŞURE

Malzemeler
500 gr Aşurelik Buğday
250 gr Kuru Fasulye
250 gr Nohut
125 gr Pirinç
Yarım Su Bardağı Kabuksuz Kuru Bakla
125 gr Kuru Üzüm
6-7 Adet Kuru Kayısı (Mevsimiyse Taze Kayısı)
4-5 Adet Kuru İncir (Arzuya bağlı, konmayabilir)
1 Adet Elma (Mevsimine göre 1 Adet Şeftali)
Yarım Adet Portakalın Kabuğu
1 kg Şeker (Belki 1 Bardak Daha)
2 Su Bardağı Süt
1 Tatlı Kaşığı Mısır Nişastası
1 Yemek Kaşığı Gül Suyu
Yarım Adet Çubuk Tarçın
4-5 Adet Karanfil
1 Paket (3 Parça) Damla Sakızı
Süsleme Malzemeleri
Tarçın
Susam
Fındık Kırığı
Ceviz
Badem
Çam Fıstığı
Yeşil Fıstık (Toz ya da File Kesilmiş)
Nar
Kuş Üzümü
Yapılışı
  • Bir gün önce öğlen vakitlerinde kuru fasulye ve nohut ıslatılır. En az 3-4 saat suda kalmalılar.
  • Akşam olunca nohutlar ve fasulyeler haşlanır. Arzuya bağlı olarak ikisi aynı tencerede kaynatılabilir. Pişme süreleri aynı olduğu için sorun olmuyor. Buğday büyük tencereye (aşure tenceresi ya da hayır tenceresi diye bilinen tencerelerden) konur. Buğdayın üç parmak üzerine geçecek kadar su ilave edilerek yaklaşık yarım saat kısık ateşte kaynatılır. Kabuksuz kuru bakla da kaynatılır. Hepsi suyu ile sabaha kadar saklanır.
  • Bu arada susam, çam fıstığı, badem kavrulur. Soğuyunca kapaklı kaplara alınır. Badem önce bir taşım kaynatılır. Bir tanesi alınıp kabuğundan ayrılıyor mu diye kontrol edilir. Kolayca ayrılıyorsa ocaktan alınıp soğuk sudan geçirilir. Ilınınca kabukları soyulup ortadan ikiye bölünür. Bu işlem bıçağın tersi ile yapılırsa bademin doğal ayrımını takip etmesi daha kolay oluyor. Yağsız olarak tavada sırasıyla susam, çam fıstığı ve badem sürekli karıştırarak kavrulur. Yakmamaya özen gösterilmeli tabi.
  • Nar ayıklanır, saklama kabına alınır. Gerekliyse ayıklanır. Kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir soğuk suya konup şişmeye bırakılır.
  • Sabah olunca bakliyatlar süzülerek buğdayın üzerine ilave edilir. Üzerine kaynar su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Pirinç ile kuru üzüm aynı kapta kaynatılabilir. Ben çorbalık ayıracağım için ayrı ayrı kaynattım. Pirinçler uzayıp yumuşayınca içindeki su ile birlikte büyük tencereye eklenir. Aşurenin dibinin tutmaması için sık sık karıştırılır. Dibi tutarsa aşurede yanık kokusu olacaktır ki bunu hiç istemeyiz.
  • Eğer aşure çorbası yapmak istenirse meyveleri koymadan önce birkaç kepçe ayrılabilir. Artık suda şişen kuru ve taze meyveler ince ince dilimlenerek aşureye ilave edilir. Kuru incir aşureyi karartabilir. Bunu önlemek için istenirse incirler bir taşım kaynatılıp kara suyu dökülebilir. Portakal kabuğu ister iri olarak rendelenir ister kibrit çöpü şeklinde doğranır. Sevenler portakalı alt ve üstünden birer kapak çıkardıktan sonra tavla zarı şeklinde doğrayarak koyabilir. Ben rendelemeyi tercih ediyorum.
  • Gül suyu ve damla sakızı (dövülerek) aşureye ilave edilir. Çubuk tarçın ve karanfil bir cezvede kaynatılır. Çay süzgüsü ile suyu süzülerek aşureye dökülür. Su bardağına nişasta konur. Süt ile sulandırılarak aşureye katılır, karıştırılır ki topaklanmasın. Geri kalan süt de tencereye ilave edilir. Bu aşama da aşurenin suyu kontrol edilir. Şeker ilave edilince sulanacağı hesaba katılarak gerekliyse kaynar su ilave edilir. Aslında su kontrolü her aşamada gözlemlemeli, gerektikçe kaynar su eklenmelidir.
  • Son olarak şeker ilave edilir. Artık kaynayıncaya kadar mümkünse sürekli karıştırılmalı. Gerekliyse kısa süre karıştırma bırakılabilir. Çünkü şeker koyduktan sonra aşurenin dibi tutuyor. Aşure birkaç yerinden kaynayınca ocak kapatılır. Kısa bir süre olsa da (10 dk) demlenmeye bırakılır.
  • Tabaklara pay edilirken aşure sürekli karıştırılmalı çünkü meyveler yüzeyde bakliyatlar dibinde oluyor. Karıştırarak tabaklarda meyve ve bakliyatların eşit şekilde olması sağlanır.
  • Üzeri süsleme malzemelerinden istediklerimizle süsleyip servis edilir. Önce tarçın (Tarçın küçük delikli tuzluğa konup kullanılmalı) üzerine susam serpilir. Diğer çerezler şekil vererek dizilir.
  • Hani aşure de sıcak sıcak bir başka güzel oluyor Soğuk olan alınmasın onu da severim ama sıcak olanın yeri ayrı Var mı benimle aynı fikirde olan ?

Afiyet Olsun...

19 Ekim 2017 Perşembe

MAYONEZLİ PATATES TOPLARI

Malzemeler
5-6 Adet İri Patates
1 Demet Roka
500 gr Mayonez
3-4 Yemek Kaşığı Kese Yoğurdu
2-3 Diş Sarımsak (Tercihe bağlı)
3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Yarım Limon
Tuz-Karabiber-Kimyon
Yapılışı
  • Patatesler kabuklarıyla haşlanır. Bıçak batırıp pişmesi kontrol edildikten sonra süzülüp soğuk sudan geçirilir. Kabukları soyulup rendelenir. Püre haline getirdiğimiz patateslere zeytinyağı, limon suyu (tadına bakıp gerekirse daha fazla eklenebilir), tuz, karabiber ve kimyon (Tercihe bağlı olarak değişik baharatlar eklenebilir. Zerdeçal, kişniş, köri gibi) eklenip yoğrulur. Patates püremizden cevizden az büyük toplar yapılıp servis tepsisine dizilir.
  • Çukur bir kasede sarımsaklar tuzla ezilir. Üzerine mayonez ve kese yoğurdu koyup birbirine güzelce karıştırılır.
  • Roka yıkanıp kuruması sağlanır. İnce ince doğranıp mayonezli karışıma eklenip karıştırılır.
  • Hazırladığımız rokalı mayonez sos patateslerin üzerine döşenir. Buzdolabında 1-2 saat dinlendirilerek servis edilir.
  • Bu salata et yemeklerinin yanında servis edilebileceği gibi çay masalarında da lezzetli bir seçenektir.

Afiyet Olsun…

15 Ekim 2017 Pazar

MAŞ FASULYESİ SALATASI

Malzemeler
2 Su Bardağı Maş Fasulyesi
1 Adet Kırmızı Kuru Soğan
Yarım Demet Dereotu
5-6 Dal Nane
6-7 Dal Taze Soğan
4-5 Adet Kapya Biber
1-2 Adet Salatalık 
6-8 Adet Ceviz
Tuz-Karabiber-Pul Biber
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
Nar Ekşisi
Limon
Yapılışı
  • Maş fasulyesi akşamdan ıslatılır. Sabah haşlanır. Haşlarken kontrolü elden bırakmamak gerekiyor. Minik olduklarından diğer fasulye türlerine göre daha çabuk haşlanıyor. Kaynadıktan 15-20 dakika sonra bir tanesini yiyip kontrol ediyoruz. Çok yumuşak olmamalı ama diri de kalmamalı. Artık fasulyemizi süzgüye alıp suyunun iyice süzülmesi için bir süre bekletiyoruz.
  • Biberleri yağlı kâğıt serdiğimiz fırın tepsine koyup fırında közlüyoruz. Közleme işlemi bitince bir poşete koyup kendi buharı ve sıcaklığında bekletiyoruz. El dayanacak ılıklığa erişince kabuklarını ve çekirdeklerini ayıklayıp doğruyoruz.
  • Yeşillikleri, taze soğanı, kırmızı kuru soğanı doğruyoruz.
  • Salatalık mevsimine göre taze olarak ya da turşu olarak kullanılabilir. Salatalığımızı da doğruyoruz.
  • Bu salatayı piyaz olarak düşünürseniz keyfinize göre eklemeler ya da çıkarmalar yapabilirsiniz. Mısır taneleri hem renk hem lezzet olarak yakışacaktır. Aynı şekilde zeytin haşlanmış yumurta gibi salatamızın eklemeler nefasetini arttıracaktır.
  • Sıra geldi salatamızı sunuma hazırlamaya. Suyunu iyice süzdürdüğümüz maş fasulyesini derin bir kâseye alıyoruz üzerine doğramış olduğumuz malzemelerin hepsini, tuzunu biberlerini katıyoruz. Bir kâsede nar ekşisi, limon suyu ve zeytinyağını kıvam alana dek çırpıyoruz. Salatamızın üzerine bu sosu ekleyip ezmemeye özen göstererek karıştırıp servis tabağına alıyoruz. Bu arada ekşi olarak sirke kullanmayı seviyorsanız nar ekşisi ve limon yerine sirke de kullanabilirsiniz.
  •  Üzerine cevizleri elimizle kırarak koyuyoruz. Haşlanmış yumurta kullanmak istiyorsak dilimleyip salatanın üzerine koyuyoruz. Zeytin kullanmak istiyorsak arzu edenler bütün koyabilirler ama ben çoğunlukla zeytinleri de gelişi güzel doğrayarak salatalara eklerim yerken çekirdeği ağzımıza gelmesin diye.

Afiyet Olsun…

Related Posts with Thumbnails